İki günlük Zimbabve gezisinden sonra vizesiz Botsvana’ya adım atmaya gelmişti sıra. Botsvana’ya geliş amacım Chobe Milli Parkı‘nda safari turuna katılmak ve Botsvana yaban hayatını yakından gözlemlemekti.
Bu yazımda Botsvana Gezilecek Yerler, Chobe National Park Safari Turu, Botsvana tarihi, Botsvana’ya Ne Zaman Gitmeli, Botsvana Nerede ve Botsvana Cumhuriyeti Hakkında Bilgiler vermeye çalışacağım.
Yazı İçeriği
- 1 Botsvana Nerede?
- 2 Botsvana Başkenti ve Para Birimi
- 3 Botsvana Cumhuriyeti Tarihi
- 4 Botsvana Hangi Dili Konuşuyor ?
- 5 Botsvana’da Saat Kaç ?
- 6 Botsvana’ya Nasıl Gidilir ?
- 7 Botsvana’ya Ne Zaman Gidilir ?
- 8 Botsvana Sınır Geçişleri Ve Pasaport Kontrolü
- 9 Botsvana Gezilecek Yerler
- 10 Chobe National Park Safari Turu
Botsvana Nerede?
Afrika kıtasının güneyinde bulunan Bostvana Cumhuriyeti kuzeyde Zambiya, batıda Namibya, doğuda Zimbabve ve güneyde ise Güney Afrika ile komşu olan sahra altı ülkelerden biridir.
Yaklaşık 2,5 milyonluk nüfusuyla Botsvana ülkesi Afrika’daki en özel yerlerden biri. Televizyonda yer alan belgesellerde de sıkça duyduğumuz Okavango Deltası ve Kalahari Çölü de Botsvana’da bulunuyor.
Botsvana aynı zamanda dünyanın en fazla fil nüfusuna sahip ülkesi. Bu yüzden, Botsvana’da katılacağınız safarilerde en çok göreceğiniz yabani hayvan topluluğu filler olacak. Örneğin, Chobe National Park’ta fil sayısının 120 bin civarı olduğu tahmin ediliyor.
Botsvana Başkenti ve Para Birimi
Botsvana’nın başkenti Gabarone’dur.
Botsvana‘nın kullandığı para birimi ise Pula olup kısaca BWP şeklinde gösterilir. Şu an 1 TL yaklaşık 1,77 BWP’ye denk gelmektedir. Bostvana parası ise 0,56 TL’dir.
Botsvana Cumhuriyeti Tarihi
Botsvana ülkesinin tarihi hakkında bilgiler sınırlı olmakla beraber, bölgedeki ilk yerleşimciler 14.yüzyılda Güney Afrika’nın Magaliesberg Dağları’nda (Pretoria’ya yakın) yaşayan insanlar tarafından zamanla çeşitli sebeplerden dolayı kuzeye doğru göç edip burayı yurt edinen Tsawana kökenlilermiş. Çoğul anlamda ise zamanında “Batswana” olarak kullanılıyormuş.
19.yüzyılda ise Güney Afrika’da bulunan İngilizler burada hakimiyetleri pekiştirirken yakın bölgede bulunan Hollandalılar ve Namibya civarında bulunan Almanlar ise zamanla Botsvana topraklarını ilhak etmeye başlamışlar. Alman ve Hollandalı tehdidine karşı İngilizlerin desteğiyle 1885 yılında Bechuanaland Koruma Müdürlüğü adlı bir kurum oluşturulmuş. Yani Bostvana topraklarının önceki ismi Bechuanaland imiş. İngiliz himayesinde geçen yaklaşık 80 yılın ardından 1965’te ülke özerklik kazanmış ve 1966 yılında da tamamen bağımsız olarak Botsvana Cumhuriyeti adını almış.
Botsvana Hangi Dili Konuşuyor ?
Botsvana’da İngilizce ve Setsvana olmak üzere iki resmi dil bulunuyor. İlk öğretim seviyesinde dersler Setsvana dilinde verilirken, orta öğretim seviyesinden itibaren eğitim dili İngilizce’dir. Yerel halkın büyük çoğunluğu kendi aralarında Setsvana dili konuşsa da Botsvana’ya gittiğinizde İngilizce problemi yaşamazsınız.
Botsvana’da Saat Kaç ?
Botsvana GMT+2 saat diliminde bulunduğundan Türkiye’den 1 saat geridedir.
Botsvana’ya Nasıl Gidilir ?
Öncelikle Türkiye’den Botsvana’ya direkt uçuş bulunmadığından bu ülkeye gidebilmek için aktarma yapmak gerekiyor. Bunun için en uygun olacak yer Güney Afrika’dır. Johannesburg’tan Gaborone, Maun gibi şehirler direkt uygun uçuşlar bulunabiliyor.
Johannesburg’tan aynı zamanda otobüs ile de başkent Gaborone’a ulaşılabiliyor.
Botsvana’ya Ne Zaman Gidilir ?
Botsvana’daki milli parklar yıl boyunca ziyaret edilebilir olsa da en iyi dönem Dry Season (kurak mevsim) denen Mayıs-Ekim arası dönemdir. Özellikle Eylül-Ekim aylarında beslenme kaynakları daha kısıtlı olduğundan yabani hayvanlar genelde su kaynaklarına yakın yerlerde bulunurlar. Aslan ve leopar gibi hayvanları da bu dönemde görebilme ihtimali daha fazla.
Mayıs – Ekim Arası Dönem
*Yiyecek bulmanın daha zor olduğu bu dönemde yabani hayvanlar su kaynakları etrafında toplanır. Bu sayede, normalden daha fazla türü görebilme imkanı verir.
*Hava güneşli ve yağışlar azdır. Daha az sivrisinek vardır.
*Chobe Nehri kıyısı hariç diğer yerler o yüksek sezon olmasına rağmen o kadar da kalabalık değildir.
*Sabah erken veya akşam üzeri yapılan safarilerde hava biraz serin olabilir.
Kasım – Nisan Arası Dönem
*Etraf daha yeşildir. Fiyatlar daha ucuzdur.
*Kuru mevsimde vahşi hayvan çeşitliliği daha fazla olsa da bu dönemde de birçok hayvan görülebiliyor.
*Yeni doğmuş yavrular ve göçmen kuşlar bu dönemde görülebiliyor.
*Ocak-Şubat dönemi hariç çok fazla yağmur, safari turunuzu engellemiyor.
*Bazı safari kampları bu dönemde kapalı olabiliyor.
Botsvana Sınır Geçişleri Ve Pasaport Kontrolü
Zimbabve‘deki Victoria Falls gezim sırasında günübirlik katıldığım Botsvana’daki Chobe National Park safari turu için ayarlanan minibüs, sabah 7:30 gibi beni kaldığım otelin önünden aldı. Zambezi National Park’ın içinde yer alan ana yoldan devam ederek yaklaşık 1,5 saat sonra Zimbabve-Botsvana sınırı olan Kazungula Sınır Kapısı‘na geldik.
Yazımın başında da bahsettiğim gibi Botsvana Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Afrika dışından bu coğrafyaya seyahat edenler genelde sanırım Batılı ülkelerden. Bu yüzden olacak ki pasaport memurları kontrol sırasında, tura katılan ABD, İngiliz ve Hollandalıların pasaportlarına direkt mührü basıp bir sonraki kişiye geçtiler.
Sıra bana geldiğinde görevli bir anda emin olamadı. Odanın diğer ucundaki listeye bakıp geldi ve sonrasında mührü basıp “Botsvana’ya hoşgeldiniz” deyip pasaportumu geri verdi. Tura katılan yaklaşık 15 kişinin pasaport kontrolü toplamda 15-20 dakika sürdü. Bu noktadan sonra daha konforlu bir araçla Kasane şehrinde yer alan safari kampımız Chobe Safari Lodge‘a doğru yol aldık.
Botsvana Gezilecek Yerler
Her ne kadar Botswana’da yalnızca Chobe National Park’ta bulunsam da hem yerel tur rehberinin verdiği bilgiler hem de geçilen yerlerde bulunan bilboardlarda ülke hakkında genel bilgilere ve Botsvana Gezilecek Yerlere dair bir takım bilgiler elde edilebiliyor. Onları araştırıp harita üzerinde topladım.
Bostvana’da Gezilecek En İyi Yerleri şu şekilde listeleyebiliriz :
#1 Moremi Game Reserve
Safari bakımından dünyadaki en iyi yerlerden biri.
#2 Okavango Deltası
Vahşi hayatın sulak alanlar arasında kano üzerinde deneyimlenebileceği bir yer.
#3 Chobe National Park
Dünyadaki fil nüfusunun en fazla olduğu yer.
#4 Central Kalahari Game Reserve
Siyah yeleli aslanların bulunduğu bölge.
#5 Makgadikgadi Pans National Park
Boteti Nehri’nin etrafında vahşi hayvanları izleyebileceğiniz bir milli park.
#6 Tsodilo Hills
UNESCO tarafından 2001 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alınan yer. Burada kaya barınakları ve bu barınaklardaki kayaların üzerine işlenmiş hayvan figürleri bakımından önemlidir.
#7 Kgalagadi Transfrontier Park
Kalahari Çölü’nün güneyinde yer alan ve Güney Afrika sınırında bulunan bu parkın öne çıkan özelliği kızıl kumulların ve nadir görülen ağaç türlerinin bulunması. Vahşi hayvan çeşitliliği bakımından da hayli zengin.
Bu kadar genel bilgiden sonra artık yazımın ana içeriğini oluşturacak Chobe National Park Safari Turu‘ndan bahsetmek istiyorum.
Chobe National Park Safari Turu
Önce turu nereden aldığımdan bahsedeyim. İnternet üzerinden araştırma yaparken Zimbabve’nin Victoria Falls kentinde bulunan Shearwater isimli tur acentesinden ayarladığım Chobe National Park turu ile birlikte günübirlik Botsvana’ya geçip safari turuna katıldım. Aynı gün akşam tekrar Zimbabve’ye dönüş yaptım.
Tur için internetteki fiyat kişi başı 170 USD idi. Daha önce Güney Afrika ve Kenya’da kullandığım taktik olarak bu tur acentesiyle yazışırken seyahat blogumun olduğunu ve döndüğümde yazacağım gezi yazısında kendilerinden bahsedebileceğimi söylemiştim. Bunun karşılığında bana 20% indirim yaptılar. Sonuç olarak, tur 136 $’a gelmiş oldu. Ödemeyi minibüs beni aldığında yaptım.
Yukarıda bahsettiğim gibi Kasane şehrindeki safari kampımız olan Chobe Safari Lodge‘a geldikten sonra ilk olarak Chobe Nehri‘nde tekne turu yaptık. Öğle vakti ise geri gelip açık büfe yemek yedik.
Sabah saat 10:00 gibi Chobe Nehri Turu‘na başladık. Bu nehir aynı zamanda Botsvana – Namibya sınırını oluşturuyor. Yaklaşık 2 – 2,5 saat süren tekne turunda fil, bufalo, antilop, zürafa, su aygırı, timsah gibi yabani hayvanları gördükçe kıyıya yaklaşıp onları doğal ortamlarında daha yakından görme fırsatı buldum.
Tekne turundan keyif aldığımı söyleyebilirim. Ancak sabah ilk iş olarak game drive yani 4WD’lerle karada safari turu yapıp öğleden sonra tekne turu yapılsaydı belki aslan da görebilirdik. Tam tersi olunca öğlen sıcağında aslan görebilmek hayaldi tabi.
Saat 12:30’a doğru öğle yemeği için tekrar nehir kenarındaki kampımıza geri geldik. Aşağıdaki mekanda açık büfe servis edilen yemekler gayet nefisti.
Yemekten sonra saat 13:15 gibi 4WD’lerle game drive yapılacak Chobe National Park girişine geldik. Burada her biri tek yön olmak üzere River Bank Route (Nehir yolu) ve Upper Route (Üst yol) adlı iki parkur bulunuyor. Zorunlu olarak araçlar önce nehir yolunu takip ediyor, dönüşte ise üst yoldan gelip safari sonlanıyor.
Buradada bol bol antilop, kudu (boynuzlu iri antilop türü), fillerle karşılaşıp birkaç tane de zürafa ve yaban domuzu gördük.
Nihayet tur 16:00 gibi bitti. 16:30 gibi yeniden Botsvana-Zimbabve sınırı olan Kazungula’ya geldik. Pasaport kontrolünden sonra akşam 18:00-18:30 gibi Zimbabve Victoria Falls’ta konakladığım Pennywise Cottages’a vardım. Tüm planlamaları tek başına yaptığım ve tek seyahat ettiğim bu coğrafyalara geldiğim ve böylesine deneyimler yaşadığım için gerçekten çok mutluyum.
Aşağıdaki videoda hem Chobe Nehri’ndeki tekne turunda hem de Chobe National Park’taki safari turunda çekmiş olduğum görüntüleri bulabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
2 yorum
Pingback: Zimbabve Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Pingback: CAPE TOWN GEZİLECEK YERLER | Sequ'nun Seyahatnamesi