Almanya’nın önemli turistik şehirlerinden biri olan Köln’ün gezilecek yerleri ve daha birçok konuda bir Köln Gezi Rehberi ayarında bir yazı hazırlamaya çalıştım. Bu yazımda Köln Gezilecek Yerler, Köln’e Nasıl Gidilir, Almanya Köln Neyi Meşhur, Köln Hangi Eyalette, İstanbul Köln Kaç Saat, Köln Kaç Günde Gezilir, Köln’de nerede kalınır hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.
Yazı İçeriği
- 1 Köln (Cologne) Nerede ? Hangi Eyalette ?
- 2 Köln’e Nasıl Gidilir ?
- 3 Köln’e Ne Zaman Gidilir ?
- 4 Köln Gezilecek Yerler
- 4.1 Köln Katedrali (Kölner Dom)
- 4.2 Altstadt (Eski Şehir)
- 4.3 Köln Şehir Müzesi
- 4.4 Köln Çikolata Müzesi
- 4.5 Roma-Germen Müzesi
- 4.6 Ludwig Müzesi
- 4.7 Kolumba Müzesi
- 4.8 Köln Hayvanat Bahçesi
- 4.9 Köln Merkez Camii
- 4.10 Hohenzollern Köprüsü
- 4.11 Belediye Binası (Rathaus)
- 4.12 Schnütgen Müzesi
- 4.13 Wallraf – Richartz Müzesi
- 4.14 Köln Flora ve Botanik Bahçesi
- 4.15 Köln Teleferik
- 4.16 Köln Triangle
- 4.17 St. Martin Kilisesi
- 4.18 St. Gereon Bazilikası
- 4.19 St. Kunibert Kilisesi
- 4.20 Augustusburg ve Falkenlust Sarayları
- 5 Köln Emanet Bagaj
- 6 Köln Kaç Günde Gezilir ?
- 7 Köln Nerede Kalınır ?
- 8 Köln Gece Hayatı
- 9 Köln’den Ne Alınır ?
- 10 Köln’de Ne Yenir ?
Köln (Cologne) Nerede ? Hangi Eyalette ?
Almanya’nın en büyük dördüncü şehri olan Köln, ülkenin batısında yer almaktadır. Bulunduğu Kuzey Ren – Vestfalya Eyaleti’nin ise en büyük şehridir.
Eyaletin başkenti Düsseldorf ile Köln arası ise yaklaşık 40 km’dir.
Köln’e Nasıl Gidilir ?
Köln’e en yakın havaalanı Köln-Bonn Havalimanı’dır. Türkiye’den Köln’e yaklaşık 3,5 saat süren uçuştan sonra şehir merkezine gitmek için Köln-Bonn Havalimanı’ndan her 20 dakikada bir kalkan S-Bahn trenlerine binebilirsiniz. S-13 no.lu trene binerseniz 15-20 dakikada merkezde olursunuz. S-Bahn bilet ücreti 3 Euro.
Köln şehrine yakın bir diğer havalimanı ise Düsseldorf Havalimanı’dır. Buradan da kolay bir şekilde trenle 40 dakikalık bir yolculuktan sonra Köln’e ulaşılabiliyor.
Amsterdam’dan Köln’e Nasıl Gidilir ?
Amsterdam’dan Köln’e gitmek için uçağın yanı sıra daha ucuz olan otobüs ve tren seçenekleri de var. Örneğin, Amsterdam Centraal Tren İstasyonu’ndan Deutsche Bahn InterCity trenlerini kullanabilirsiniz. Bilet fiyatları aktarma durumuna göre 20 ila 50 Euro arasında değişiyor. Yolculuk süresi ise 3 saat ile 4,5 saat arası.
Otobüs ile gitmek isterseniz Flixbus’ı tercih edebilirsiniz. Bilet fiyatları 22 Euro civarı. Bu otobüsler Amsterdam Sloterdijk semtinden kalkıyor ve 4 – 4,5 saatte Köln-Bonn Havalimanı’na geliyor. Buradan, 15-20 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Bu arada, Amsterdam Köln arası yaklaşık 260 km’dir.
Berlin’den Köln’e Nasıl Gidilir ?
Almanya içinde otobüs ulaşımı tren ulaşımına göre çok daha ucuz. Örneğin, ben Berlin’den Franfurkt’a gitmek için Deutsche Bahn’a baktığımda bana uygun saat için 99 Euro gösteriyordu. Keza uçak fiyatı da aynıydı. Ama Flixbus ise 6,5 saat süren yolu sadece 19 Euro’ya gitmiştim.
Berlin’den Köln’e ulaşım olayında da benzer durum var. Örneğin, trenle yaklaşık 4,5 saat süren yolculuk için bilet fiyatı yaklaşık 75 Euro iken, Flixbus otobüsleriyle 45 Euro civarı. Hatta gece otobüsüne binerseniz 29 Euro’ya bile yer bulabilirsiniz.
Berlin Köln arası mesafe ise yaklaşık 570 km’dir.
Köln Şehir İçi Ulaşım
Toplu taşıma konusunda geniş bir ağa sahip olan bir şehir olan Köln’de birçok yere kolaylıkla ulaşmak mümkün. Metro ve tramvay biletlerini makinalardan, otobüslerde ise şoförden de alabilirsiniz.
Eğer Köln’de örneğin 1 hafta gibi bir süre geçirecekseniz buna göre ulaşım kartı almanızı tavsiye ederim. Bu şekilde daha uyguna gelir.
Örneğin, Köln Card alırsanız hem toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat edebilir, bazı müzelerde, restorantlarda ve mağazalarda 50% indirim alabilirsiniz. Köln Card fiyatları 24 saat için 9 Euro, 48 saat için ise 18 Euro.
Köln’e Ne Zaman Gidilir ?
Avrupa genelinde olduğu gibi Köln’ü de ziyaret etmek için en iyi mevsim yaz aylarıdır. Tabi bu aylarda havaların güzel olması sebebiyle de karşılaşılabilecek yoğunluğu da hesaba katmak gerekir.
Temmuz ayında Köln’de havai fişek gösterileri yapılıyor. Şubat ayında ise insanların çeşitli ve ilginç kıyafetler giydiği, alkol tüketiminin had safhada olduğu Köln Karnavalı düzenleniyor. Bu dönemlere de denk gelebilirseniz sizin açınızdan değişik bir tecrübe olur.
Köln Gezilecek Yerler
Köln gezilecek yerler bakımından gerek tur ile gerek bireysel olarak Almanya’daki önemli şehirlerden. Ben de gezip gördüğüm ve tecrübe ettiğim kadarıyla bu yerlerden bahsetmek istiyorum.
Köln Katedrali (Kölner Dom)
Köln gezilecek yerler listesinin en başında yer alması gereken Avrupa’daki gotik mimarinin ve Köln’ün simgesi olan Katedral ya da yerel adıyla Kölner Dom ‘un yapımına 1248 yılında başlanmış ve çeşitli imkansızlıklardan dolayı bu büyük yapı ancak 1880 yılında bitirilebilmiş.
Hristiyanlıkta kutsal sayılan Üç Bilge Adam‘ın ya da diğer adıyla Üç Kutsal Kral‘ın kemik kalıntılarının Orta Çağ döneminde bu katedrale getirildiği ve halen daha burada saklandığı için, katedral aynı zamanda Hristiyanlar için bir hac merkezidir. Bu kalıntılar yüzyıllardır altın ve gümüş bir sandık içerisinde saklanıyor.
Katedralin içerisinde bir diğer önemli obje ise Gero Haçı olarak adlandırılan ve İsa’nın çarmıha gerilişini gösteren haç. Bu haçın büyük boyuttaki en eski İsa heykeli olması, katedrali önemli kılan bir diğer unsur. Katedralin içerisinde ayrıca 13. yüzyıldan kalma vitray pencereler bulunuyor.
Köln Katedrali’nin giriş ücreti yok, ancak bağış yapmanız isteniyor. Katedral kulesine çıkmanın ücreti ise 6 Euro.
Altstadt (Eski Şehir)
Köln’ün tarihi bir şehir merkezi olan Altstadt bölgesi, aynı zamanda Köln Katedrali, Kolumba Müzesi, Belediye Binası, Ludwig Müzesi ve gezilmesi gereken daha birçok yere ev sahipliği yapıyor.
Köln Tren İstasyonu da Ren Nehri kıyısında bulunan Altstadt’ta yer almaktadır.
Bu bölgede yer alan dar ara sokaklar ve kendine özgü rengarenk evler de yine Köln’de gezilecek yerler listesinde yer almalı.
Köln Şehir Müzesi
Orta Çağ zamanlarından günümüze kadar olan döneme ait olan Köln şehir tarihi anlatan bir müzedir. Giriş ücreti 5 Euro.
Köln Çikolata Müzesi
Çikolata üreticisi Hans Imhoff adında bir kişi tarafından 1993 yılında kurulan bir müze olan Köln Çikolata Müzesi, Köln’de en çok ziyaret edilen yerlerden. Dolayısıyla Köln gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin.
Kakao’nun 5.000 yıllık tarihi ve çikolatanın üretimi konusunda birçok bilgi veren bu müzenin atölye kısmında ayrıca uygulamalı olarak eğitim de alabilirsiniz.
Köln Çikolata Müzesi giriş ücreti hafta içi 12,5 Euro, hafta sonu ise 13,5 Euro. Öğrenciyseniz 5 Euro indirimli girebilirsiniz. Müze Pazartesi günleri hariç her gün 10:00 – 18:00 saatleri arası açık.
Roma-Germen Müzesi
Roma İmparatorluğu’nun Köln ve çevresinde kurduğu hakimiyet dönemine ait bilgiler içeren bu müzede ayrıca o dönemden kalma antik kalıntılar da yer alıyor.
Köln şehir tarihine ilişkin bulunan eserler, Neumarkt tarafında yer alan Belgisches Haus adlı binada 6 Euro karşılığındaki rehberli turlar ile gezilebilirken, Dionysos Mozaiği ve Poblicius Mezarı ise her gün ücretsiz olarak Roma-Germen Müzesi’nde görülebiliyor.
Ludwig Müzesi
20.yüzyıl başından günümüze kadar olan döneme ait modern sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Bu müzede aynı zamanda Pablo Picasso’nun da bazı eserleri yer alıyor.
Ludwig Müzesi giriş ücreti 11 Euro olup ziyaret saatleri Pazartesi hariç her gün 10:00 – 18: 00 arası.
Kolumba Müzesi
Hristiyan Sanatı’nın görünür kılmak amacıyla 1853 yılında Piskoposluk Müzesi ismiyle kurulan bu sanat müzesinin ismi 2004 yılında “Kolumba” olarak değiştirilmiş. Bu ismi almasının sebebi ise bu yapının St. Kolumba Kilisesi’nin kalıntıları üzerine inşa edilmiş bir müze olması.
Kolumba Müzesi’nde geç antik dönemden günümüzde kadar olan dönemdeki Batı dünyasına ait sanat eserleri sergileniyor. Açıkçası mimari açıdan ilgi çekici bir müze olsa da, sergilerin o kadar da ilgi çekici olmadığını söyleyebilirim.
Kolumba Müzesi, Salı günleri hariç her gün 12:00-17:00 saatleri arası açık. Giriş ücreti ise 8 Euro, öğrenci iseniz 5 Euro, 18 yaşından küçükseniz ücretsiz.
Köln Hayvanat Bahçesi
İçerisinde 850’den fazla tür ve 10 binden fazla hayvanı barındıran Köln Hayvanat Bahçesi, 1860 yılında açılmış. II. Dünya Savaşı sırasında bir süre kapalı kaldıktan sonra 1947 yılında tekrar açılmış.
Şehir merkezinin biraz dışında olduğu için 18 no.lu tramvay ya da 140 no.lu otobüsle Zoo/Flora durağında inerek ulaşabilirsiniz.
Bu arada, Köln Hayvanat Bahçesi giriş ücreti 19,5 Euro. Biletler internet üzerinden de alınabiliyor.
Köln Merkez Camii
Bir kubbeli, iki minareli ve camlı duvarlarıyla 2017 yılında yapımı tamamlanan Köln Merkez Camii, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği tarafından yaklaşık 20 milyon Euro’ya inşa ettirilmiş.
Caminin alt katında konferans ve etkinlik salonu, üt katında ise ibadet bölümü ve kütüphane bulunuyor.
Hohenzollern Köprüsü
Katedralden Ren Nehri tarafına doğru yüründüğünde karşınıza çıkana bu köprü, daha önceden Dombrücke yani Katedral Köprüsü’nün yerine artan trafik yoğunluğu sebebiyle yapılmış.
İlk yapıldığı zamanlar karayolu ve demiryolu için kullanılan Hohenzollern Köprüsü, 1945 yılından beri sadece demiryolu ve yaya geçidi olarak kullanılıyor. Yaya geçidi olduğundan sevgili olan kişiler buraya, üzerinde isimleri yazılı kilitlerden asmışlar.
Bu arada, Hohenzollern ise 1700’lü yılların başında Prusya Krallığı’nı ve 1871’de de Alman Ulusal Birliği’ni kuran hanedanlıktır. Eğer Berlin Katedrali’ne gittiyseniz, katedralin alt kısmında kabristan gibi bir yerin bulunduğu geniş bir alana Hohenzollern Mahzeni ismi verildiğini görürsünüz. İsmi buradan tanıdık gelebilir.
Belediye Binası (Rathaus)
1569 – 1573 yılları arasında inşa edilen tarihi yapı, Almanya şehirleri içerisindeki en eski Belediye Binası’dır. Bu binanın ilgi çeken bir diğer özelliği ise dış cephesinde 133 adet taş heykelin olmasıdır.
- Giriş katında bulunan heykeller, Orta Çağ döneminin sonuna kadar olan figürlere,
- Birinci ve üçüncü katlar arasındaki heykeller, kronolojik olarak Köln şehri için önem arz eden kişilere,
- Dördüncü kattaki heykeller ise şehir için kutsal sayılan kişilere ait.
Tarihi Belediye Binası’nın en tepesinde bulunan çan kulesindeki çanlar da her gün saat 09:00, 12:00, 15:00 ve 18:00’de olmak üzere günde dört kez çalıyor.
Schnütgen Müzesi
Köln şehrindeki en eski kiliselerden biri olan St. Cecilia Kilisesi‘nin içerisine kurulan Schnütgen Müzesi, Orta Çağ döneminde ait çok değerli sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor.
Sergilenen eserler arasında ayrıca ahşap ve doğal taştan yapılmış heykeller de yer almaktadır.
Schnütgen Müzesi’nin giriş ücreti 6 Euro olmakla beraber bazı özel sergiler için 10 Euro olabiliyor.
Wallraf – Richartz Müzesi
1500’lü yıllardaki Köln şehrine, Rembrandt’ın da eserlerinin bulunduğu 16. ve 18. yüzyıllardaki Hollandalı ressamlara ve 1900’lü yıllara kadar olan dönemdeki Alman ve Fransız ressamlara ait tabloların bulunduğu bir sanat galerisidir.
Köln’deki en önemli müzelerden biri olan Wallraf – Richartz Müzesi ‘nin giriş ücreti 15 Euro ve alınan bilet tüm gün geçerli. Örneğin, yemek için dışarıya çıkıp tekrar müzeye girebilirsiniz.
Wallraf – Richartz Müzesi ‘nin ziyaret saatleri ise Pazartesi hariç her gün 10:00 – 18:00 saatleri arası.
Köln Flora ve Botanik Bahçesi
Köln Hayvanat Bahçesi ‘ne çok yakın olan Flora ve Botanik Bahçesi, 1920 yılında kurulmuş. Kurulduğu 11,5 hektarlık alanın içerisinde ise 1.000’den fazla bitki türü bulunuyormuş.
Eğer hem bitkiler ve çiçeklere ilgi duyuyorsanız hem de şehir kalabalığından biraz daha uzaklaşmak isterseniz bu botanik bahçesiniz ziyaret etmelisiniz. Giriş ücretsiz.
Flora ve Botanik Bahçesi’ne ulaşmak için 18 no.lu tramvay veya 140 no.lu otobüse binip Zoo/Flora durağında inmelisiniz.
Köln Teleferik
Rheinpark’tan başlayıp Köln Hayvanat Bahçesi’ne kadar uzanan ve Ren Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan teleferik hattı 1957 yılından beri kullanılıyor. 900 metreden fazla mesafeyi ise 6 dakikada tamamlıyor.
Köln teleferik hattı, yalnızca Nisan – Ekim ayları arasında çalışıyor. Bilet ücreti ise tek yön 4,5 Euro, gidiş-dönüş 7 Euro.
Köln Triangle
2005 yılında kurulmuş olan ve Türkçe ismiyle “Köln Üçgeni” anlamına gelen 100 metre yüksekliğindeki bu seyir terasında, Köln şehrini panoramik olarak görebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.
Şahsen bir şehri elimden geldiğinde yürüyerek gezip hissetmek benim gezi anlayışıma daha uygun. Her ne kadar Köln Triangle giriş ücreti 3 Euro gibi uygun bir fiyata dahi olsa, sırf şehri panoramik görüntüleyeceğim diye buraya gitmek bana pek mantıklı gelmiyor.
St. Martin Kilisesi
Roma döneminden kalma depolama alanının bulunduğu yere 1150 – 1250 yılları arasında inşa edilen St. Martin Kilisesi, II. Dünya Savaşı sırasında şehirdeki birçok yapı gibi büyük zarar görmüş ve savaştan sonra yeniden yapılmış.
13. yüzyıldan kulesi ve köşesindeki küçük kuleleriyle ilgi çekici bir yapı olan St. Martin Kilisesi’nde ayrıca yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılmış Roma dönemine ait depolar ile II. Dünya Savaşı’ndan önceki kiliseye ait kalıntıları görebilmek mümkün.
St. Gereon Bazilikası
Roma dönemine ait St. Gereon Bazilikası, 13. yüzyılda yapılan eklemelerle genişletildi. II. Dünya Savaşı’nda zarar görse de hala ayakta kalmayı başarabilmiş bir yapı. Giriş ücreti 2 Euro.
St. Kunibert Kilisesi
Ren Nehri kıyısında bulunan ve 1247 yılında inşa edilen bir kilise olan St. Kunibert Kilisesi, yine Köln’de gezilecek diğer yerlerden. 13. yüzyıldan kalma vitraylı pencereleri ile ilgili çeken bir yapıdır. Giriş ücreti yok.
Augustusburg ve Falkenlust Sarayları
Köln şehir merkezinin biraz dışında kalan Brühl bölgesinde yer alan Augustusburg ve Falkenlust Sarayları, bir yapı kompleksinin sınırları içerisinde bulunan iki ayrı saraydır.
Brühl Sarayları olarak da bilinen bu binalar, 18. yüzyıl başlarında yaptırılmış. Augustusburg Sarayı ana bina iken, Falkenlust Sarayı ise av köşkü olarak kullanılmış.
Eğer yolunuz Brühl’e düşerse bu yapı kompleksini içerisinde yer alan park ve bahçeleri de gezmeyi ihmal etmeyin.
Köln Emanet Bagaj
Birçok yer gibi Köln’de de emanet bagaj noktaları var. Örneğin, Köln Merkez Tren İstasyonu’nda (Köln Hauptbahnhof) self-servis hizmet veren bagaj emanet makinaları bulunuyor. Ücreti ödedikten sonra makinanın alt kısmına çantanızı veriyorsunuz. Döndükten sonra ise size verilen şifreyi girdiğinizde çantanız geri veriliyor. Biraz endişe verici durum gibi gözükse de sistem güzel işliyor.
Köln Hbf’nin yanı sıra Ren Nehri’nin diğer yakasındaki Köln-Messe/Deutz Tren İstasyonu’nda da Köln Hbf’deki gibi makinalar olmasa da emanet bagaj dolapları bulunuyor.
Köln-Bonn Havalimanı’nda da bildiğim kadarıyla Terminal 2’de emanet bagaj noktaları bulunuyor. Buradaki noktalar 06:00-23:00 saatleri arası açık.
Köln emanet bagaj fiyatları genel olarak 2 saate kadar 3 Euro, tüm gün için ise 6 Euro. Eğer şehri günübirlik gezme planınız varsa emanet bagaj imkanı hayat kurtarır.
Köln Kaç Günde Gezilir ?
Köln’de geçirilmesi gereken süre kişiye göre değişkenlik gösterse de, 1 tam günde şehir hakkında genel olarak bir fikir edinilebileceğini düşünüyorum. Zaten gezilecek çoğu yer Eski Şehir bölgesinde kaldığı için katedrali, birkaç müzeyi ve eski şehir civarını spontane olarak gezip Ren Nehri kıyısında yürüyüş yapabilirsiniz.
Köln Nerede Kalınır ?
Özet olarak Köln’e ilk defa gidecekseniz ve gezilecek yerlere yakın bir konumda olmak istiyorsanız kalınacak en uygun yer Altstadt Nord yani katedralin de bulunduğu şehir merkezi. Altstadt Süd bölgesi ise eski şehir merkezine bitişik bir konumda olduğundan daha uygun fiyatlı olduğundan tercih edilebilir.
Eğer ailenizle seyahat ediyor ve daha sakin bir konumda otel bakıyorsanız Ren Nehri’nin diğer yakasında bulunan Deutz bölgesi daha uygun olacaktır.
Şimdi bazı tavsiye otellerden bahsedeyim.
✔️ Hotel Santo
4 yıldızlı olan bu otel Köln Katedrali, Tren İstasyonu ve Ren Nehri’ne 10 dakikalık, en yakın metro istasyonuna ise 6 dakikalık yürüme mesafesinde. bulunuyor.
Tek kişilik odada gecelik fiyat yaklaşık 90 Euro.
Detaylı bilgi ve rezervasyon sayfası için tıklayın.
✔️ Buchholz Downtown Hotel
Hotel Santo gibi bu otel de katedrale 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor. Özellikle kahvaltı çeşitliliğinin fazla olması ve sakin konumuyla kesinlikle tavsiye ederim.
Standart tek kişilik oda fiyatı 80 Euro civarı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon sayfası için tıklayın.
✔️ Novotel Köln City
Altstadt Süd bölgesinde kalan bu otel, Ren Nehri kıyısında bulunuyor. Çikolata Müzesi ve en yakın metro durağı 700 metre uzaklıkta.
Rahat edebileceğiniz zincir otellerden biri olan Novotel’de gecelik fiyat çift kişilik oda için 90 Euro civarı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon sayfası için tıklayın.
✔️ Insel Hotel
Deutz bölgesinde kalabileceğiniz bu 3 yıldızlı otel, Köln Messe fuar alanına 5 dakikalık, Katedral’e ise 15 dakikalık yürüme mesafesindedir.
Tek kişilik oda fiyatı 110 Euro, çift kişilik oda fiyatı ise 140 Euro civarı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon sayfası için tıklayın.
Köln Gece Hayatı
Köln gece hayatında ilk göze çarpan şey İngiliz tarzı barların çok sayıda oluşudur ve bu barlar büyük bir ilgi görmektedir. Bunun yanında sadece barlar değil gerçek anlamda eğlenilebilecek birçok gece kulübü de bulunuyor. Bar ve gece kulüpleri daha çok Eski Şehir (Altstadt) ve Rudolfspatz bölgesinde yoğunlaşmış durumda.
Öne çıkan birkaç mekan tavsiye edecek olursam şunları söyleyebilirim.
Sixpack : Çok büyük bir sayılmaz ancak Köln’de gayet popülerdir. İçkileri ve güleryüzlü barmenleriyle ilk gidilebilecek yerlerden. Sabah 5’e kadar açık olan Sixpack, Aachener Straße üzerinde bulunuyor.
Früh am Dom : Katedralin hemen karşısında bulunan mekanda, hem bahçe kısmında oturup yerel bira olan Kölsch içebilir veya üst kattaki lounge bölümünde takılabilirsiniz. Yerel biraları 20 ml’lik bardaklarda veriyorlar. Fiyatları ise ortalama 3 Euro.
Her daim kalabalık olan Früh am Dom’da yemek de yiyebilirsiniz.
Wartesaal am Dom : Köln Merkez Tren İstasyonu’nun altında bulunan bu mekan hem restoran hem de club konseptinde. Cumartesi günleri burada 80’ler ve 90’lar gecesi oluyor. Kokteyl fiyatları ortalama 10 Euro civarı.
Tausend Bar : Bu mekan da Sixpack ile aynı cadde üzerinde bulunuyor ve bence Sixpack’ten bir tık daha iyidir. DJ’leri ve canlı müzik ile kaliteli kokteylleri için tercih edebilirsiniz.
Luxor : Canlı müzik ve konser eşliğinde benim çok hoşuma giden bir mekan. Konsept olarak biraz bizdeki Dorock Bar’a benzettim. Konserler akşam 19:00 gibi, partiler ise 23:00 gibi başlıyor.
Luxor’a ulaşmak için trene binip Köln Süd Bahnhof’ta inebilirsiniz. Luxemburger Strasse çıkışından çıktıktan sonra 5 dakika yürüyerek mekana ulaşabilirsiniz.
Pascha : Köln’ün belki de en çılgın gece hayatı burada yaşanır. Bu mekan aynı zamanda Avrupa’nın en büyük genelevidir. Bu özelliğinin yanı sıra içerisinde 120’den fazla dairesi, güzellik salonu, restorant ve solaryum gibi bölümleriyle komple bir mekan olup 24 saat boyunca açıktır.
Pascha Gece Kulübü kısmına Cuma ve Cumartesi günleri giriş ücreti 35 Euro iken diğer günler 25 Euro.
Köln Paşa (Pascha) genelevi ise 24 saat boyunca açık. 5 Euro giriş ücreti verdikten sonra dilediğiniz bayanlar anlaşıp işinizi görüp çıkıyorsunuz. Fiyatlar 50 Euro’dan başlıyor.
Köln’den Ne Alınır ?
Öncelikle Köln’de hediyelik eşyadan elektronik veya giyim kuşam ürünlerini bulabileceğiniz en popüler yer Hohe Straße. Birçok markaya ait mağazalar ve MediaMarkt da bu cadde üzerinde bulunuyor.
Köln’den ne alınır sorusu için hazırlanacak listenin ilk sırasına ben çikolatayı yazarım. Gerçi Almanya’nın herhangi bir yerine gitsem de benim için ilk geçerli olan şey çikolatadır. Çikolataya ciddi anlamda zaafım var 🙂
Köln’de genel olarak çikolatanın dışında kahve ve şehirde ünlü olan bisküvi, parfüm ve diğer çeşit kokular hediyelik olarak alınır. Hohe Straße’nin dışında sadece yayalara açık olan Schildergasse Caddesi de Köln’de alışveriş için tavsiye edebileceğim noktalardan.
Alışveriş merkezi için de Neumarkt Galerie’ye uğrayabilirsiniz.
Son olarak, yolunuz Köln’e düşerse her yıl 24-25 Kasım gibi kurulan ve Noel zamanına kadar devam eden Christmas Market (Noel Pazarları)’lere de mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.
Köln’de Ne Yenir ?
Genel olarak Köln, karnınızı doyuracak her zaman bir şeyler bulabileceğiniz bir şehir olsa da özellikle yerel yemekleri merak edenler için birkaç tavsiyede bulunayım.
Halve Hahn
Halve Hahn kelime anlamı “Yarım Tavuk” olsa da aslında bu yiyecek çeşidinin tavuk ile bir alakası yok. Genel olarak küçük rulo ekmek, tereyağı ve yanında bir parça eski kaşar tadında peynir, biraz soğan ve mantar olan bir yiyecek.
Günün her saatinde yenecek bir aperatif olan Halve Hahn’ı, Cäcilienstraße üzerindeki Bei d’r Tant adlı pub’ta denemenizi tavsiye ederim.
Himmel un Ääd
Patates püresi, kızarmış soğan ve elma püresi ile birlikte servis edilen bir et yemeğidir. Ursulagartenstraße üzerindeki Schreckenskammer adlı mekanda deneyebilirsiniz.
Schnitzel
Bizde de bayağı popüler olan Schnitzel’i bir de Köln’de denemizi tavsiye ederim. Bunun için en uygun yer Latin Bölgesi’nde yer alan Bei Oma Kleinmann adlı mekan. Fiyatlar uygun.
Currywurst
Bizde sosisli ekmek neyse Almanya’da da Currywurst o. Ben denemedim ama domuz eti yiyorsanız Almanya’nın en popüler sokak yemeği olan Currywurst’ü deneyebilirsiniz. Kızarmış domuz sosisi üzerine ketçap veya domates salçası ile üzerin köri sosu atılmasıyla yapılan ve patates kızartmasıyla veya ekmek arası servis edilen bir yiyecek.
Bildiğim kadarıyla bazı yerlerde dana etinden de yapılanı satılıyor.
Sauerbraten
Yine Almanya’da popüler bir yemek olan Sauerbraten aslında bir çeşit et yemeği. Dana eti veya at eti kullanılarak ve sirkeye batırılarak güveç tenceresinde pişirilir.
İki bölümden oluşan Berlin gezilecek yerler yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Gerçekten detaylı bir yazı olmuş. Teşekkürler.