Kotor’daki son günümde artık gezilecek yerleri bitirdiğimden Perast’a göz atmaya karar verdim. Bu yazımda, Kotor’dan yaklaşık 12 km uzaklıkta bulunan Perast’ta gezilecek yerler, Perast turistik yerler, Kotor Perast ulaşımı ve Perast’taki adalarla ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.
Yazı İçeriği
Perast Hakkında Bilgiler
Evliya Çelebi’nin anlatımında Perast, o dönemde Venediklilerin elinde olan bir kaleymiş. Kendisi, top menzilinden uzakta bir çemenzar yerde dinlenip kaleyi seyrettiğini söylüyor. Kaleyi, deniz kıyısında alçak bir tepede dörtgen şekilli küçük bir kale olarak tanımlayıp “Allah bilir o kadar sağlam kale değildir” diye de kritik yapıyor. Sonuç olarak, kale fethedilememesine rağmen Osmanlı askerleri Perast kentini yağmalayıp aldıkları esirlerle dönmüşler.
Perast’a Nasıl Gidilir ?
Kotor’dan Perast’a otobüs ile ulaşmak için her saatin buçuğu gösterdiği zamanlarda (12:30, 13.30 gibi) otobüs var. Yalnız biraz erken gitmekte fayda var, çünkü ben otobüse bindiğimde saat 12:20 idi. Kaçırırsanız 1 saat beklersiniz.
Otobüsler, Kotor’un Deniz tarafındaki kapısından sola, Güney Kapısı yönüne doğru gidildiğinde yer alan tabyanın önünden kalkıyor. Perast’a gidecek olan firmanın ismi Blue Line. Tek yön ücreti 1 Euro olup otobüste ödenebiliyor ve yolculuk da tam 25 dakika sürüyor. Şoförler İngilizce bilmiyor. Ancak, ineceğiniz yerde bir kilise göreceksiniz. Oradan Perast’a geldiğinizi anlarsınız diye düşünüyorum.
Kotor’a dönerken ise yine indiğiniz yerin karşısında küçük bir durak var. Orada, yine aynı Blue Line firmasını bekleyebilirsiniz.
Perast Gezilecek Yerler
Perast’ı baştan başa yürümek tam 10 dakikanızı alıyor. Otobüsten inildiğinde dolaşılan alanda yalnızca birkaç kilise, bir müze, deniz kenarında birkaç restorant ve karşıda iki tane ada bulunuyor. Bu adalara gitmezseniz burada geçireceğiniz maksimum süre yarım saat – bir saat kadardır.
Sveti Nikola Kilisesi
Perast’a gelindiğinde ufak meydanda karşımıza çıkan 17. yüzyılın ilk çeyreğinde yılında yapılmış olan kilisedir. Kilisenin çan kulesi ise daha sonraları yapılmış. Kilisenin önündeki meydanda ise Perast için önemli kimselerin heykelleri yer alıyor.
Our Lady of the Rosary Kilisesi
1678 yılında Bar kentinin başpiskoposunun kendi anıt mezarı olarak yaptırdığı kiliseymiş.
Perast Müzesi
Kotor’da olduğu gibi Perast Müzesi de 17. yüzyıldan kalma bir sarayın müzeye dönüştürülmesiyle kurulmuş. Müzenin içinde genellikle 19. yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyılın başları dönemlerinden kalma sergiler yer alıyor. Bu eserler genelde yerel insanların ve o dönemde yaşamış üst sınıf insanların soyundan gelen kişilerin bağışları sayesinde bu müzede sergileniyormuş.
Bunların dışında Perast denizcilerinin, çeşitli savaş aletlerinin ve Perast belediyesinin 1441 yılından beri tutulan arşivleri yer alıyor. Hatta geçenlerde, bu müzenin arşivinde bulunan 17. ve 18. yüzyıllara ait Osmanlı dönemi ferman, mektup vs. belgelerin TİKA tarafından tercüme edildiği ile ilgili internette bir haber okumuştum.
Bu arada, Perast Müzesi’nin giriş ücreti 4 Euro.
St. Cross Kalesi
Perast kentinin arkasındaki tepelere yapılmış bir kaledir ya da hisardır diyeyim. Çünkü, buraya 1570 yılında bir kale yapılmış ve sonraki yıllarda buranın savunmasını kuvvetlendirmek için bu hisar yapılmış. Sanıyorum Evliya Çelebi’nin “bir küçük kale” diye bahsettiği buydu.
Perast merkezde görülebilecek yerler bunlar. Ancak, buradaki en önemli aktivite sanıyorum denizin ortasındaki iki adaya gitmek. Bu adalar hemen hemen Veriga Boğazı ile Perast’ın ortasında bulunuyor. Yeri gelmişken söyleyeyim, yine Evliya Çelebi “Seyahatname”sinde bu Veriga boğazının girişine, eskiden var olan ama o dönemde yıktırılan karşılıklı kulelere zincir çekildiğini, ve eğer, tekrar kule inşa olsa Kotor’a yardım gidemeyeceğini ve Kotor ve Perast’ın aman vererek feth olunabileceğini söylüyor.
Bahsettiğim bu adalardan sol tarafta bulunan ve içinde dikdörtgen şeklinde bir kilise ve çan kulesi olan ada St. George Adası‘dır. Diğer tarafta ise içinde açık mavi kubbeli bir kilise bulunan ada ise Our Lady of the Rock adıyla anılıyor.
Doğrusunu söylemek gerekirse, onlarca kilise, manastır görmekten bıkkınlık geldiği için bu adalara geçmedim. Ancak, Perast Müzesi’ne yakın küçük bir marinanın olduğu yerden bu adalara giden tekneler kalkıyor. Bilgi almak için orada duran görevli kıza sorduğumda gidiş dönüşün 5 Euro olduğunu söyledi.
Perast’ı da kendimce gezdikten sonra tekrar Kotor’a geri geldim. Bir sonraki yazımda Kotor’dan Mostar’a direkt ulaşım ve Mostar’da gezilecek yerlerden bahsedeceğim.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi