Defalarca gitmeme rağmen, bugüne kadar bir Trabzon yazısı yazmamam gerçekten Trabzon kökenli birisi olarak benim için büyük eksiklikti. Son gidişimde gitmediğim diğer yerlere de uğrayıp artık Trabzon hakkında gezi notları yazabilecek kadar veri elde edebilmiştim.
Bu yazımda Trabzon gezilecek yerler, Trabzon Turistik ve tarihi yerler, Uzungöl, Sümela Manastırı giriş ücreti, Trabzon Ayasofya giriş ücreti, Trabzon otel fiyatları gibi konularda bilgi vermeye çalışacağım.
Yazı İçeriği
- 1 Trabzon Tarihi Hakkında Bilgiler
- 2 Trabzon’a Ulaşım
- 3 Trabzon Gezilecek Yerler
- 3.1 Atatürk Alanı
- 3.2 Trabzon Kalesi
- 3.3 Abdullah Paşa Çeşmesi :
- 3.4 Zağnos Vadisi Parkı
- 3.5 Zağnos Köprüsü
- 3.6 Gülbahar Hatun Camii
- 3.7 Kanuni Evi
- 3.8 Panagia Khrysokephalos Kilisesi (Fatih Camii)
- 3.9 Tabakhane Köprüsü
- 3.10 Trabzonspor Müzesi
- 3.11 Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
- 3.12 8 Direkli Hamam
- 3.13 Küçük Ayvasıl Kilisesi
- 3.14 Bedesten
- 3.15 Uzun Sokak
- 4 Trabzon Ayasofya Müzesi
- 5 Sümela Manastırı
- 6 Uzungöl
- 7 Atatürk Köşkü
- 8 Esiroğlu
- 9 Boztepe
- 10 Trabzon Otelleri
- 11 Trabzon’da Ne Yenir ?
- 12 Trabzon Araç Kiralama
Trabzon Tarihi Hakkında Bilgiler
Trabzon’un tarihi geçmişine derinlemesine girmek istemiyorum. Sadece şunu diyebilirim ki, IV. Haçlı Seferi sırasında İstanbul’un Latin istilasına uğraması sonucu buradan kaçan Bizanslılar, Trabzon’da bir devlet kurdular ve bunun da adı Trabzon Rum İmparatorluğu idi. Trabzon’un Türk hakimiyetine girmesi ise 1461 yılında Fatih Sultan Mehmed’in burayı fethetmesiyle olmuştur.
Şunu da dipnot olarak belirteyim. Mesela, Evliya Çelebi Trabzon’un eskiden Tarabefzun, Tarab-efsun, Tırabzen ve Tarabozan gibi isimlerle anıldığı söyler. Yunanca’da ise Trapezus dendiğini duymuştum. 2013 yılında da Atina‘da gittiğim Bizans ve Hristiyanlık Müzesi‘nde 12. yüzyıla ait bir el yazması görmüştüm ve Trabzon’un Yunanca’da ayrıca Trapezunta olduğunu ilk orada öğrenmiştim.
Kısacası Trabzon, belediyenin sitesinde de yazdığı gibi “Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği, Kanuni’nin doğduğu, Atatürk’ün üç kez ziyaret edip vasiyetini yazdığı, Tarihi İpek Yolu’nun başlangıcı 5000 yıllık Tarih, Kültür, Sanat, Spor ve Turizm kentidir.
Trabzon’a Ulaşım
İstanbul’dan Trabzon’a otobüs ile yaklaşık 16 saatte ulaşılırken, uçak ile yolculuk ortalama 1 saat 45 dakika sürüyor. Trabzon Otogarı’ndan örneğin Trabzon Forum AVM’ye taksi en fazla 10 TL, Trabzon Havalimanı’ndan ise 20 TL civarı yazar. Ona göre diğer yerleri hesaplayabilirsiniz. Yalnız taksicilere kesinlikle taksimetre açtırın yoksa 10 TL’lik yere 30 TL istiyorlar.
Şehir içi ulaşım için ise dolmuşlar üniversite ve Trabzon Forum civarından merkeze 2,5 TL’ye gidiyor. Öğrenci fiyatı ise 1,75 TL. Belediye otobüslerini ise hiç kullanmadım ama bildiğim kadarıyla bölgeye göre farklı fiyat tarifeleri var.
Trabzon Gezilecek Yerler
Trabzon’da gezilip görülecek yerlere merkezden başlamak istiyorum.
Trabzon’un merkez ilçesi birkaç sene önce çıkarılan bir kanun ile Ortahisar olarak belirlenmiş. Bu Ortahisar aynı zamanda Yukarı Hisar ve Aşağı Hisar ile birlikte Trabzon Kalesi’ni oluşturan bölgedir.
Atatürk Alanı
Şehrin merkezi burasıdır. Bu meydanda yer alan parkta ayrıca bir Trabzonspor anıtı vardır.
Trabzon Kalesi
Aşağı Hisar, Orta Hisar ve Yukarı Hisar olarak ayrılmıştır. Genel itibariyle Zağnos Vadisi Parkı’nın bulunduğu alan Orta Hisar, oradan deniz tarafına kadar olan kısım kabaca Aşağı Hisar ve Zağnos Vadisi Parkı’ndan yukarıda, yani güney kısmında bulunan Eski Bizans su kemerinden ötesine ise Yukarı Hisar deniyor.
Aşağıda Fatih Sultan Mehmed’in tuğrasının yer aldığı burç ise Aşağı Hisar ile Orta Hisar arasında bir yerde kalıyor. Buranın devamı olan surlar gayet sağlam görünüyor.
Abdullah Paşa Çeşmesi :
Burca bitişik olup sağ yanında bulunan ve 1844 yılında Hazinedarzade Abdullah Paşa tarafından yaptırılan gayet sanatlı bir çeşmedir.
Zağnos Vadisi Parkı
Yukarıdaki burcun az ilerisinde bulunan ve Orta Hisar kısmının merkezi olan geniş bir park ve dinlenme alanıdır. Gayet beğendim.
Zağnos Köprüsü
Zağnos Vadisi Parkı’na hemen bitişik olan tarihi köprüdür.
Gülbahar Hatun Camii
Zağnos Vadisi’ne gelmeden sağ tarafta bulunan Ata Parkı’nın yanında bulunan camidir. Gülbahar Hatun, II. Bayezid’in eşi ve Yavuz Sultan Selim’in annesidir.
Bir gün, deniz yoluyla Trabzon’a gelirken şiddetli bir fırtınaya yakalanıp “Sağ salim karaya ayak basarsam oraya vakıf yapacağım” der ve Trabzon’a bir vakıf yapar. Ölümünün ardından ise Yavuz Sultan Selim tarafından buraya bir camii, mektep, medrese, imaret ve hamamdan oluşan bir külliye inşa edilmiş.
Caminin hemen sol yanında, yola yakın köşede ise Gülbahar Hatun’un türbesi bulunuyor.
Kanuni Evi
Zağnos Köprüsü’nden geçtikten sonra hemen sola ayrılan kısımda bulunuyor. Giriş ücreti 5 TL, öğrenciler için ise 3 TL. Üç katlı binaya girer girmez bizi hemen Fatih Sultan Mehmet belinde kılıcıyla karşılıyor. Bu bölümün sağ tarafında hediyelik eşya olarak büyük boy kılıçlar ve buna benzer şeyler bulunurken karşı tarafındaki odada ise padişahlarla ilgili bilgilendirme panoları bulunuyor.
İkinci katta ise ilk karşımıza çıkan şey orta bölümdeki Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın heykelleri. Bu bölümün iki tarafındaki odaların birinde Trabzon’un tarihini anlatan görsel ve yazılı bilgiler, diğer odada Atatürk’ün Trabzon’a gelişinde çekilen resimler, diğer tarafta ise Türk tarihinde çok da fazla bilinmeyen ama gayet büyük hizmetler vermiş kişilerle ilgili bilgiler bulunuyor. En üst kat ise, üç kenarı kanepe olan bir oda. Sanırım dinlenme yeri olarak yapılmış.
Panagia Khrysokephalos Kilisesi (Fatih Camii)
11. yüzyıl kilisesi olan bina fetihten hemen sonra camiye çevrilmiş. Şu an, Ortahisar Fatih Büyük Camii olarak geçiyor. Caminin hemen karşısında ise camiye ait bir kütüphane bulunuyor.
Tabakhane Köprüsü
Fatih Camii’nden ileriye devam edildikten sonra karşımıza çıkan tarihi köprüdür. Tıpkı Zağnos Köprüsü gibi Tabakhane Köprüsü de hem eski kent ile bağlantıyı sağlıyordu hem de savunma amaçlı dış mahallelerle bağlantıyı kesme görevini de görüyordu. Köprünün bitiminde görünen cami ise Tabakhane Camii. Uzaktan tarihi bir cami gibi dursa da yapımı 1987 imiş.
Trabzonspor Müzesi
Burası her Trabzonsporlu’nun kesinlikle uğraması gereken bir müzedir. İki katlı binanın ilk katında, kuruluş yıllarından 1. ligde oynadığı sezonlara kadar her biri ayrı ayrı afişlerle belirtilen, sezonlara göre teknik kadro, yönetim kurulu, kazanılan başarılar, futbolcular ve lig puan durumu hakkında detaylı bilgiler verilen bölümler bulunuyor.
Bunların dışında Trabzonspor’u oluşturan kulüplerin ve çeşitli seviyelerde kazandıkları kupalar bulunuyor. Orta bölümde benim en çok ilgimi çeken şey ise Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Trabzonspor’un Liverpool ile karşılaştığı maça ait materyallerdi.
İkinci katta ise Trabzonspor A takımının kazandığı tüm kupalar bulunuyor. Ayrıca, 19 Eylül 1990’da Trabzonspor’un Barcelona’yı 1-0 yendiği maçta kullanılan futbol topu da yine bu bölümde sergileniyor. Bu arada Trabzonspor Müzesi’ne giriş ücretsiz.
Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
İçerisinde arkeolojik eserler, eski madeni paralar, eski savaş araç gereçleri giysiler vs bulunuyor. Ayrıca, Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın 15-17 Eylül 1924 tarihleri arasında kaldığı oda da burada bulunuyor.
Kostaki Konağı’na giriş ücreti 10 TL, ancak Müzekart geçerli.
8 Direkli Hamam
1075 yılında Selçuklular tarafından yaptırıldığı sanılıyormuş. Günümüzde halen daha hizmet veriyor. Bunun dışında gördüğüm bir de Atatürk Alanı’na yakın bir yerde bulunan Meydan Hamamı.
Küçük Ayvasıl Kilisesi
Trabzon’daki en eski kiliselerden biridir. Giriş kapısında 885 yılında Bizans imparatorlarından I. Basil zamanında onarıldığı yazıyor. Bu kilise de Ortahisar Mahallesi’nde bulunuyor.
Bedesten
Ceneviz yapısı olduğu ve Gülbahar Hatun’un yaptırdığı şeklinde iki türlü rivayet varmış. Kısacası, tarihi alışveriş merkezi diyebilirim.
Uzun Sokak
Şehrin merkezinde bulunan ve sağlı sollu dükkanlarıyla her daim kalabalık topluluğu ile bir İstiklal Caddesi olmasa da, o havayı veren bir sokaktır.
Merkez bölgesinde gezdiğim yerler bunlar. Yakınlarında bulunmama rağmen uğramaya zamanım olmayan diğer yerler ise Şirin Hatun Camii, Yeni Cuma Camii, İskenderpaşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman Camii ve Kızlar Manastırı idi.
Trabzon Ayasofya Müzesi
Trabzon Ayasofyası Ne Zaman Yapıldı ?
Trabzon Ayasofyası, 13. yüzyılda Trabzon Rum İmparatorluğu krallarından I. Komnenos tarafından kilise olarak inşa edilmiştir. Trabzon’un fethinden sonra camiye çevrilen Ayasofya, I. Dünya Savaşı yıllarında ise depo ve hastane olarak kullanılmış. Günümüzde cami olarak ibadete açılsa da belli bölümleri halen müze olarak kullanılıyormuş.
Trabzon Ayasofya Ne Zaman Cami Oldu ?
28 Haziran 2013 Cuma günü kılınan namazla birlikte, 1964 yılından itibaren müze olan Trabzon Ayasofyası cami olarak ibadete açıldı.
Trabzon Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti
Trabzon Ayasofya, artık cami olarak hizmet verdiğinden giriş ücretsiz. Ayasofya’nın müze olan kısmına giriş ise 8 TL, ancak Müzekart geçerli.
İçerisindeki mozaikler, sütunlar, kabartmalar, yanındaki çan kulesi ve sunduğu Karadeniz manzarası ile Trabzon’da kesinlikle gezilmesi gereken yerlerin başında geldiğini düşünüyorum. Ayasofyanın içinde bulunan kabartma ve motiflerden resmini çektiklerimi aşağıya ekliyorum. Hangi figürün neyi tasvir ettiğini resmi büyük boyda görüntülediğinizde göreceksiniz.
Trabzon Ayasofya Nasıl Gidilir ?
Ayasofya’ya ulaşmak için Atatürk Alanı’ndan dolmuşlara binmelisiniz.
Sümela Manastırı
Sümela Manastırı’nın tarihi geçmişinden bahsetmeme gerek yok sanırım. İçinde kaya üzerine yapılmış kilise, muhafız odaları, rahip odası, kütüphane, mutfak, ayazma ve su kemeri bulunan yapılar bütünüdür.
Sümela Manastırı’na Nasıl Gidilir ?
Sümela Manastırı’na ulaşmak için en iyi yöntem, şehir merkezinde bulunan tur acentelerine gitmektir. Ben araştırmalarım sonucu bir tek, Atatürk Alanı’na yakın Eyce Tours‘u bulmuştum. Sabah 10:00’da hemen ofislerinin önünden hareket ediyorlar ve yolculuk yaklaşık 45-50 dakika sürüyor. Ücreti ise tek kişi gidiş dönüş 30 TL. (Ben 2012’de gittiğimde 25 TL vermiştim.)
Şimdi burada tur derken şunu da söylemem gerekiyor. Şoför, arnavut kaldırımlı yolun bittiği yerde bırakıyor. Ondan sonra yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 350 metre falan patika yoldan kendimiz yürüyüp manastıra ulaşıyoruz ve şoförün belirlediği saatte tekrar aracın yanında oluyoruz. Bu arada, Sümela’ya giden yolların çok yokuş olması sebebiyle havanın karlı ya da don olayının olduğu zamanlarda büyük ihtimalle turlar yapılmıyor. Bunun da göz önünde bulundurulması gerek. Eyce Tours dışında benim şahsen tanıdığım birkaç kişi var. İhtiyaç olması durumunda iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz. Belki biraz daha ucuza götürebilirler.
Bu arada manastıra Maçka’dan da saat başı kalkan minibüslerle ulaşılabiliyor.
Sümela Manastırı Giriş Ücreti
Sümela Manastırı giriş ücreti daha önce 10 TL olarak belirlenmişti. Ancak, 2020 yılında diğer bölümlerinde de eklenmesiyle fiyat 50 TL oldu. Tabi, Müzekart’ınız varsa ücretsiz gezebilirsiniz.
Sümela ile ilgili son olarak, çektiğim bazı fotoğraflar ise şu şekilde :
Sümela Manastırı Ziyaret Saatleri
Sümela Manastırı’nın Pazartesi günleri hariç açılış ve kapanış saatleri şu şekildedir :
1 Nisan – 1 Ekim arası yaz dönemi : 10:00 – 17:00
1 Ekim – 1 Nisan arası kış dönemi : 08:00 – 17:00
Gişeler ise yaz döneminde 16:00’da, kış döneminde ise 16:45’te kapanıyor.
Uzungöl
Etrafı ormanlarla çevrili ve 1000 metrenin üzerinde rakıma sahip Uzungöl yine Trabzon denince akla ilk gelen doğa harikalarından. Gerçi yıllar geçtikte bu civarda betonlaşma da o derece artıyor. Bu sebeple Uzungöl, güzelliğini ve samimiyetini kaybediyor düşüncesindeyim.
Uzungöl’de en son 2009 yılında bulunmuştum. O zamanlar araba ile gitmiştim ama bildiğim kadarıyla Trabzon Çömlekçi Mahallesi’nden de sıklıkla Uzungöl’e otobüsler kalkıyor. Yolculuk bu otobüslerle yaklaşık 2 saat sürüyor. Uzungöl gezisi için 1 tam gün ayırmayı tavsiye ediyorum.
Atatürk Köşkü
Trabzon’un Soğuksu semtinde bulunan ve bolca çam ağaçlarının olduğu yerde olan bina 1890 yılında bir rum banker tarafından yazlık olarak inşa ettirilmiş. Atatürk, Trabzon’u ikinci ziyaretinde bu köşkü görüp çok beğenmiş ve üçüncü ve son kez 10-12 Haziran 1937 tarihleri arasında ziyaret ettiğinde ise bu köşkte ağırlanmış.
Daha sonra, bu köşk Atatürk’e tapusuyla beraber verilmiş. Atatürk öldükten sonra ise yasal varisi olan Makbule Hanım’dan Trabzon Belediyesince müzeye dönüştürülmek için satın alınmış. En nihayetinde, 1943 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamış.
Köşkün içinde Atatürk odası, Atatürk’ün kişisel eşyaları, resimleri ve büstleri bulunuyor. Hala aynı mıdır bilmiyorum ama 2012 yılında oraya gittiğimde içeride fotoğraf çekmek yasaktı. Yine de Atatürk odasını çekmemek olmazdı.
Atatürk Köşkü’ne giriş ücreti tam 10 TL , öğrenci ise 5 TL olup her gün ziyarete açıktır. Belediye tarafından işletildiği için Müzekart geçerli değil.Müzeye, merkezdeki Atatürk Alanı’ndan her yarım saatte kalkan otobüslerle ulaşılabiliyor.
Esiroğlu
Aslında burada gezilecek pek bir yer yok ama yukarıya orman kısmına doğru çıkınca apayrı bir dünya ile karşılaşıyorsunuz. Uçsuz bucaksız yemyeşil çam ormanları, dumanlı dağlar ve kuş cıvıltıları ile burayı da yazıma eklemek istedim. Mesela çektiğim şöyle bir vlog var :
Esiroğlu’na toplu taşıma ile gelinecekse Trabzon Merkez’den önce Çömlekçi Mahallesi’ne, oradan da başka bir dolmuşa binip 2,5 TL karşılığında Esiroğlu’na gelmek gerekiyor. Videosunu attığım yere ulaşmak için ise bu noktadan korsan taksi ile 15-20 TL’ye çıkabilirsiniz.
Boztepe
Burası, Trabzon’u tepeden görmek ve uçsuz bucaksız Karadeniz manzarasını seyretmek için en meşhur yerdir. Tabi insanın burada bir teyzesi olunca daha bir keyifli oluyor.
Bu saydığım yerler dışında ayrıca birçok manastır, yaylalar, camiler ve kiliseler bulunuyor. İnşallah, tekrar gittiğimde oraları da görürüm.
Trabzon Otelleri
Bu bölümde, Trabzon’da nerede kalınır konusunda şehir merkezinde gezilecek yerlere yakın oteller ile günübirlik gidilebilen yerlerde bulunan otelleri fiyat-fayda oranına göre en uygun olan bazı oteller hakkında tavsiyelerde bulunacağım.
Trabzon Şehir Merkezindeki Oteller
✔️ TS Park Hotel
Şehrin tam merkezinde Atatürk Alanı’na yakın bir konumda bulunan TS Park Hotel, 18. yüzyıl mimarisine sahip bir işletme. Odalar, temizlik ve konum itibariyle ilk tavsiye edebileceğim yerlerden.
İki kişilik oda fiyatı gecelik 350 TL civarında.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayınız.
✔️ Hotel Efe
Ayasofya Müzesi’ne 3 km, Trabzon Havalimanı’na ise 4 km mesafede bulunan Hotel Efe, şehir merkezine yakınlığı dolayısıyla tercih edilebilir otellerden. Gecelik ücret, tek kişilik oda için yaklaşık 200 TL.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayınız.
✔️ Çarşı Hotel & Cafe
Trabzon Kalesi’ne ve Varlıbaş AVM’ye çok yakın bir konumda bulunan Çarşı Hotel’de çift kişilik oda fiyatı gecelik 270 TL civarı, karma yatakhanede tek kişilik yatak fiyatı ise gecelik 150 TL civarı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayınız.
Trabzon Havalimanına Yakın Oteller
✔️ Nova Suite Hotel
Trabzon Havalimanı’na sadece 200 metre, Trabzon Otogarı’na ise 3 km mesafede bulunuyor. Gecelik çift kişilik oda fiyatı ortalama 500 TL.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayınız.
✔️ Andalouse Hotel
Trabzon Havalimanı’na 1 km mesafede bulunan Andalouse Hotel’de ayrıca ücretsiz otopark da bulunuyor. Genel temizlik de gayet iyi. Çift kişilik oda fiyatı, kahvaltı dahil ortalama 300 TL civarı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayınız.
Sümela Manastırı’na Yakın Oteller
✔️ Voice Hotel
Trabzon Maçka’da bulunan Voice Hotel, Sümela Manastırı’na yaklaşık 15 km mesafede bulunur ve gayet tercih edilen otellerdendir. Gecelik fiyatı ortalama 500 TL.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayınız.
Trabzon Uzungöl Otelleri
✔️ Uzungöl Poyraz Hotel
Dağ, göl ve bahçe manzaralı odalara sahip Poyraz Hotel, hemen Uzungöl’ün kenarında yer alıyor. Tesiste aynı zamanda hediyelik eşya dükkanı da bulunuyor. Standart oda fiyatı 450 – 500 TL arasında.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayınız.
✔️ Amiral Park Uzungöl
Uzungöl’e 200 metre mesafede bulunan Amiral Park Otel’de ise gecelik oda fiyatı yaklaşık 300 TL.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayınız.
Trabzon’da Ne Yenir ?
Trabzon’da özellikle şu restoranta gidin, bu kafeye uğrayın, şunu yiyin gibi tavsiyelerde bulunmak istemiyorum. Karadeniz pidesinden sütlacına, köftesinden kuymağına tereyağına kadar birçok farklı lezzeti var. Hepsini deneyebilirsiniz.
Aslında tavsiye etmek istediğim bir iki yer var. Onlardan birisi Beton Helva. Buradan hediyelik olarak da helva çeşitleri alabilirsiniz. Gerçekten çok lezzetli ve kaliteli. Beton Helva’da aynı zamanda dondurma ve üzüm şırası da satılıyor. Mekan, Uzun Sokak’ın Atatürk Alanı’na yakın tarafında bulunuyor.
Bir diğer tavsiye ettiğim şey ise köme yani pestil. Son zamanlarda fındığın, cevizin kg fiyatının artması bahane edilip köme fiyatlarına ciddi zamlar geldi. Ben en son iki hafta önce yolumun üzerinde olduğu için (Gümüşhane-Trabzon yolu üzeri) Kral Köme adlı dükkandan almıştım. Lezzetine diyecek lafım yok ama fiyatlar pahalı. Kral köme dedikleri burgu şeklindeki kömenin kilosu 65 TL olmuş. 2 ay önce gittiğimde 52 liraydı. Normal uzun pestil şeklinde olan içi ceviz, dışı fındıklı olan ise 56 TL olmuş.
Eğer özel arabanız var ise ve Gümüşhane tarafına doğru gidiyorsanız, Zigana Tüneli yakınlarında, yol üzerinde de kestane balı ve köme satan kişileri mutlaka göreceksiniz. Köme onlarda daha ucuz. Fiyatları 45 TL ancak pazarlıkla 35 TL’ye kadar inebiliyorlar.
Bunun dışında Hamsiköy Sütlacı için ise önereceğim yer Trabzon – Gümüşhane yolu üzerindeki Metin Usta. Bol fındıklı nefis sütlacın fiyatı 7 TL. İkincisini ve hatta üçüncüsünü sipariş etmek garanti. Hemen yan tarafında veya biraz daha ilerde aynı zamanda et ve köfte ızgara yapan yerler de mevcut. 1 kg et ızgaranın fiyatı ortalama 70-80 TL.
Bu konu altında bir önerim de Trabzon’da alabalık çiftliklerinden canlı balık almak olacaktır. Bildiğim kadarıyla Trabzon Maçka’da bir alabalık çiftliği olsa da benim gittiğim Çağlayan semtinde olan. Çağlayan’daki köprüyü geçtikten sonra yaklaşık 5,5 km içeride kalan Kozluca Köyü’ndeki Sezer Alabalık Tesisleri‘nden canlı canlı 16 adet alabalıklarımızı tanesi 3,5 TL’den aldık. Tesis yetkilisi, 1 tanesini ücretsiz verip babam ve bana çay ikram ettiler.
Trabzon Araç Kiralama
Trabzon’da araç kiralama seçeneklerine BURADAN ulaşabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
serkancım eline sağlık
Eyvallah kaptan. Varsa ilave edilecek, dm’den yürü.
çocukla gelecek bir aile için kısa bir kaç bilgi vermeniz mümkünmüdür, mesela sümela manastırına giderken yanımıza bebek arabası almak bize sıkıntı oluşturur mu?
Sümela Manastırı’na giden yol düz değil. O yüzden çocuk arabası getirmemeniz daha iyi.
İnternetteki tanıtım ve reklam yazılarından sıkılmıştır. Samimi bir anlatımınız var.
Teşekkürler.
Böyle kaliteli yazıları gördükçe insanın seyahat edesi geliyor. Sequ kardeş emeğine sağlık.
Teşekkür ederim Onur hocam. Dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz bir şeyler.
Çok güzel bilgi veriyorsunuz ancak yazılarınızın sonunda genel bir değerlendirme yapsanız daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Gitmeye değer-değmez, gezmek için şu kadar gün yeter vb.
Merhabalar, yorumunuz için çok teşekkürler. Bu yazdıklarınızı değerlendireceğim.
Sequ kardeşim. Biz Trabzonlular Trabzon Turizmine senin kadar katkıda bulunmuyordur herhalde. Özene, bezene anlatmışsın. Çok teşekkür ediyorumç
Eyvallah hocam ben teşekkür ederim. Bu arada, ben de Trabzonluyum 🙂