Gürcistan ve Azerbaycan gezime çıkmadan önce rotam üzerinde çalışırken, geçen sene Balkanlar seyahatim esnasında tanıştığım Serbülent isimli arkadaşımın tavsiyesi üzerine daha önce ismini bile duymadığım Kazbegi’yi de listeme ekledim.
Bu yazımda Gürcistan Kazbegi Gezilecek Yerler, Kazbegi Nerede, Kazbegi Dağı, Tiflis Kazbegi Nasıl Gidilir, Kazbek Dağı Hava Durumu, Kazbegi’nin genel görünümü, konaklama ve 2.170 metre yükseklikteki Gergeti Kilisesi’ne tırmanış gibi konulardan bahsedeceğim.
Yazı İçeriği
Kazbegi Nerede ?
Kazbegi ya da yeni adıyla Stepantsminda Gürcistan’ın kuzeyinde bulunur ve Rusya sınırının yaklaşık 10 km güneyinde yer alan ve dağlarla çevrelenmiş bir kasabadır. Terek Nehri’nin iki yakasına kurulmuş Kazbegi, aynı zamanda başkent Tiflis’in 157 kuzeyinde yer alır ve deniz seviyesinden 1.740 metre yüksekliktedir.
Tiflis’ten Kazbegi’ye Nasıl Gidilir ?
Kazbegi’ye eğer günübirlik gidilecekse sabah en geç 8-9 gibi Didube’den araca binmek gerekiyor. Yol kısa gibi gibi görünse de en az 3 – 3,5 saat sürüyor. Akşam tekrar Tiflis’e dönüşte ise son araç 18:00’da.
Tiflis Didube Terminali’ne Nasıl Gidilir ?
Tiflis’ten Kazbegi’ye ulaşmak için öncelikle Didube İstasyonu‘na gitmek gerekiyor. Buranın ismi internette Didube Otobüs Terminali olarak geçiyor ama bizdeki gibi büyük otobüslerin bulunduğu bir otogardan ziyade karmaşık, kalabalık ve minibüs ile taksilerin ağırlıklı olduğu bir yer. Tiflis metrosu ile çok rahat bir şekilde Didube İstasyonu’na gidilebilir. Metro’dan dışarıya adım atar atmaz karşımıza çıkan alan Didube Terminali.
Gece otobüsüyle Bakü’den Tiflis’in Ortachala Otobüs Terminali‘ne sabah 06:40’ta vardıktan sonra telefonumdaki haritama bakıp 25 dakika boyunca yürüyerek buraya en yakın metro istasyonu olan İsani Metro İstasyonu‘na geldim ve 50 Tetri (yaklaşık 75 kuruş) karşılığında buradan Didube İstasyonu’na vardım. Metroda dikkatimi çeken olay ise “Gelecek İstasyon” anonsunun resmen “Şimdiki Sadguri” şeklinde söylenmesiydi. İnternetten araştırdığıma göre “Shemdegi” şeklinde yazılıyor ama bu kelimenin bizdeki “Şimdiki” kelimesiyle bir akrabalığı var mı merak ediyorum.
Tiflis Didube’den Kazbegi’ye Nasıl Gidilir ?
Didube Terminali’ne vardıktan sonra muhtemelen Kazbegi arabasını sorduğunuz ilk kişi “Gel kardeş, ben gidiyorum” diyecektir. Şunu bir yere yazın ki, 2020 yılı fiyatı olarak gerek Tiflis-Kazbegi gerekse Kazbegi-Tiflis arası ulaşım bedeli 10 Lari‘dir. Taksiciler ilk başta kabul etmese bile kararlı tutumunuzdan vazgeçmeyip arkanızı dönüp gidiyormuş gibi yaptığınız anda “Kardeş, gel tamam” deyip 10 Lari’ye razı oluyorlar.
Gerçi yüksek sezonda bazen transporter araç kaldırdıklarında fiyat 20 Lari olabiliyor.
Diğer yandan Gürcistan’da taksicilerin hiç affı yok. Direkt iki kat fiyat çekiyorlar, ki hem gidişte hem dönüşte başıma geldi. Neyse ki, sonunda iki yönde de 10 Lari ödedim. Taksicilerin acımasız olduğunu belirtmek için sanırım, Kazbegi’de tanıştığım Çinli kızdan tek yön için 40 Lari almalarını örnek vermem yeterli olacaktır.
Tiflis’ten Kazbegi’ye giden ilk araç sabah 08:00’de kalkıyor ve 09:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:30, 15:30, 17:00, 18:00 ve 19:00 şeklinde devam ediyor. Tabi bu araçlar yeterli kişi sayısına ulaştıkça kalktığından hareket saati bazen yarım saat – 45 dk geç olabiliyor. Planlama yapılırken bunun da göz önünde bulundurulması gerek.
Her neyse, ben ise araca bindiğimde saat 07:50, Kazbegi’ye vardığımda ise 11:20 idi. Kazbegi’ye varmadan önce sırasıyla Ananuri, Pasanauri ve Gudauri’den geçiliyor. Hem gelişte hem de gidişte kullandığım farklı iki aracın şoförleri, Pasanauri’de yol üstünde kalan bir restorantta 1 saate yakın yemek molası için durdular. Sanırım restorantla anlaşmalı olduktan turistleri hep aynı yere getiriyorlar. Buradaki bekleyişin biraz uzun olması, tek yön ulaşımın 3,5 saati bulmasına sebep oluyor.
Bahsettiğim restoranttan başka ikinci mola verilen yer ise Gudauri Barış Anıtı’nın bulunduğu ve nefis dağ manzarasının olduğu yer. Bu noktadan itibaren aşırı derece virajlı yollar var. Ben bu kadar virajı bir tek, Makedonya sınırından geçip Arnavutluk‘a girdikten sonra görmüştüm.
Kazbegi’den Tiflis’e Nasıl Gidilir ?
Kazbegi’ye varıldığında inilen yerden (köprüden hemen önce) Tiflis’e giden araçlar kalkıyor. Gördüğüm kadarıyla buradan genelde taksi benzeri 7 kişilik araçlar kalkıyor. Biraz daha ilerde ise Stepantsminda Restorant‘ın yan tarafında Tiflis’e gidecek transporter minibüsler bulunuyor. Taksi benzeri bu araçların şoförleri yine kapıyı 20 Lari’den açıyor ama kararlı tutumumuzu devam ettirdiğimiz takdirde pes edip 10 Lari’ye düşüyorlar.
Dönüşte 16:10’da yola çıkıp 17:30 gibi yukarıda bahsettiğim restorantta durduk. Araçta ben ve Çinli kızdan başka Rus-Hollanda karışımı dört bayan daha vardı. Bu grubun yemekten kalkıp gelmesi için tam 1 saat bekledik. Böyle saçma bir şey görmedim. Hem gelişte hem de gidişte bindiğim araç Volkswagen Touran benzeri 7 kişilik bir araçtı. Sonuç olarak, Tiflis Didube’ye vardığımda saat 19:20 idi.
Son olarak şunu da belirtmem gerekir ki, Tiflis – Kazbegi arası sefer yapan taksiler inanılmaz derecede tehlikeli araç kullanıyorlar. Örneğin, karşı yönden gelen aracın hiç bir şekilde görülemediği keskin viraja, defalarca 100-120 km hızla giren bir taksicinin aracıyla yolculuk yapmış olan biri olarak, hala hayatta olduğuma şükrediyorum.
Kazbegi’de Nerede Kalınır ?
Kazbegi’ye gelen turistler genel olarak en az 1 gün burada konaklıyorlar ama benim anlattığım şekilde de pekala günübirlik seyahat edilebilir. Küçük yer olduğundan otel, hostel fiyatları Tiflis’teki fiyatların yaklaşık 2 katı olsa da gecelik fiyatların 100 TL ila 500 TL arasında olduğu seçenekler de var.
Ucuz Otel Tavsiyesi
✔️ Red Stone Guest House
Bu kategoride tavsiye edeceğim otel kesinlikle Red Stone Guest House adlı yerdir. Gergeti Kilisesi’ne giden yol üzerinde kalıyor. Tek kişi için gecelik fiyat kahvaltı dahil yaklaşık 150 TL.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
✔️ Eastern Kazbegi
Bu otel, Kazbegi’ye arabayla ilk geldiğiniz ve indiğiniz ana yola yakın bir konumda bulunuyor. Bildiğim kadarıyla tek kişilik odalar yok. Çift kişilik oda ücreti ise 220 TL civarı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Orta Pahalılıkta Otel Tavsiyesi
✔️ Hotel Stancia Kazbegi
Restorant barı, bahçesi ve havalimanı servisi de bulunan bu otel de tam merkezde, Alexander Kazbegi Meydanı’nda bulunuyor. Gecelik fiyat kahvaltı dahil ortalama 500 TL civarı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Lüks Otel Tavsiyesi
✔️ Rooms Hotel Kazbegi
Kazbegi arabalarının kalktığı durağa 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan Rooms Hotel, Kazbegi’deki popüler otellerden biridir. Yüzme havuzu ve ücretsiz otoparkı da bulunuyor. Kahvaltı dahil standart çift kişilik oda fiyatı 650-750 TL civarında.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
✔️ Porta Caucausia Kazbegi
4 yıldızlı bu otelde bar ve güzel manzara sunan bir teras bulunuyor. Kahvaltı dahil tek kişilik oda fiyatı 650 TL, çift kişilik ise 750 TL civarında.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Kazbegi’de Ne Yenir ?
Kazbegi’de gördüğüm kadarıyla birkaç tane restorant bulunuyor. Transporter minibüslerin kalktığı yerde Stepantsminda Restorant, daha ileride ise Restaurant Khevi ve Cafe 5407 bulunuyor. Restorantta zaman kaybetmemek için döviz bürosunun bitişiğinde bulunan fırın gibi bir yerden 2 Haçapuri, 1 kola ve 1 su aldım. Buradaki yeme içme fiyatları da Tiflis’in yaklaşık iki katı.
Örneğin Tiflis’te normal haçapuri 2,5 Lari iken Kazbegi’de 5 Lari. Tiflis’te kola 1 Lari, su 50 Tetri iken Kazbegi’de sırasıyla 2 Lari ve 1 Lari. Restorantlar ise haliyle daha tuzlu.
Kazbegi Gezilecek Yerler
Kazbegi, gezilecek yerler bakımından herkesin mutlaka gitmesi gereken bir yer kesinlikle olmamasına rağmen, hem sunduğu nefis dağ manzarası hem de binlerce metre yüksekliğe inşa edilmiş kiliseye ulaşmanın verdiği haz ile gayet memnun kaldığım bir yer oldu.
Alexander Kazbegi Anıtı
Kendisi 19. yüzyılda yaşamış bir Gürcü yazar olan Alexander Kazbegi’nin anıtı, Kazbegi’ye ayak basar basmaz bizi karşılayan anıttır.
Bu arada, ana yolun sağ tarafına ayrılan kısımdan devam edildiğinde Kazbegi Müzesi‘ne ulaşılıyor. Bu müze, yazar Alexander Kazbegi’nin çocukluğunu geçirdiği bir müzeymiş. Müzede yazarın kişisel eşyalarının ve kütüphanesinin yanı sıra Gürcistan’ın Khevi bölgesine ait etnografik eserler ve çeşitli arkeolojik eserler bulunuyor. Giriş 3 Lari.
Bu anıtın yakınlarındaki marketten yiyecek içecek takviyemi yaptıktan sonra tabelanın gösterdiği yöne doğru yürüdüm. Bu noktadan Gergeti Trinity Kilisesi‘nin bulunduğu yere 6,4 km uzaklık olduğunu bildiriyor ve zirveye ulaşmak için bu köprü ya da viyadük benzeri yapıyı geçer geçmez sola dönülmesi gerekiyor.
Köprüyü geçerken sol tarafta, altından Terek Nehri‘nin aktığı başka bir köprü daha bulunuyor.
Bu noktadan sonra, yukarıda kilisenin bulunduğu yere kalan olan yol, bol toz, toprak içeren bozuk köy yolları gibi. Yürüyerek zirveye ulaşmak yaklaşık 1,5-2 saat sürerken, aşağıya inerken bu süre yaklaşık 45 dakika. Tavsiyem araba yolunu takip edip daha geniş bir alanı dolaşmaktansa, yolu dik kesermiş gibi yukarıya doğru çıkmaktır. Bu sayede, yol bayağı bir kısalmış oluyor ama aynı zamanda inanılmaz derecede dik olan yamaçları tırmandığımız için bir o kadar da yorucu. Bu yüzden su takviyesi önemli.
Bu uzun yolu yürümek istemeyenler için de ayrıca 4WD denen jeep benzeri arazi taşıtları ile de ulaşım sağlanıyor. Bu araçlarla çift yönlü ulaşımın bedeli yanlış hatırlamıyorsam 50-60 Lari civarı. Şahsen, gençler için Kazbegi’ye gelip bu araçlarla kilisenin olduğu yere ulaşmayı mantıklı bulmuyorum.
Kendi yolumda ağır ağır yürürken yukarıda bahsettiğim Çinli kız Anna yanıma geldi ve bu yorucu yolu beraber tamamladık. Yukarıya doğru her adım attığımızda manzara daha da mükemmelleşiyordu.
Dinlene dinlene yürüyüşümüze devam ettik ve artık Gergeti Trinity Kilisesi’ne iyice yaklaşmıştık.
Gergeti Trinity Kilisesi
Tsminda Sameba Kilisesi olarak da adı geçen bu kilise, 14. yüzyılda inşa edilmiş bir yapı olup 2.170 metre yükseklikte yer alıyor. Fotojenik manzaralar sunan kilisenin bulunduğu alanın arkasında ise karla kaplı Kazbek Dağı bulunuyor.
Zirveye ulaşıldığında kilise ve yanındaki çan kulesine benzer yapıdan başka bir şey olmamasına rağmen, sunduğu nefis manzara ile insan fotoğraf çekmeye doyamıyor. Daha önce kilise içinde fotoğraf çekilemedeğini okumuştum bir yerde. Ancak, böyle bir kısıtlama bulunmuyor. Aşağıdaki videoda hem kilisenin hem de çan kulesinin içinden ve dışından görüntü aldım.
Manzaranın tadını çıkarıp biraz da sırt üstü çimenlerde uzandıktan sonra dönüş yoluna girdim. 45 dakika sonra merkeze geldikten sonra gece Tiflis Havalimanı’ndan kalkacak uçağımı kaçırmamak için zaman kaybetmeden Tiflis’e gidecek araca bindim.
Sonuç olarak, Tiflis’te konaklarken ekstra 1 gününüz varsa mutlaka Kazbegi’ye gitmenizi tavsiye ederim.
Kazbegi Araç Kiralama
Rentalcars Connect üzerinden kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.
Kazbegi Kaç Günde Gezilir ?
Kazbegi için benim düşüncem kesinlikle gidilmesi yönünde olmakla beraber geçirilecek süre olarak tavsiyem en fazla 1 gündür. Çünkü, Gergeti Kilisesi’nin bulunduğu tepeye çıkmak dışında pek bir aktivitesi yok. Diğer yandan, gezi planınız eğer sıkışık olmayıp bütçeniz dar değilse istenirse 1 gece konaklanabilir ama buradaki konaklama fiyatları Tiflis merkeze göre yaklaşık 2 kat daha pahalı.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Merhaba, harika bir yazı. Temmuz’da gideceğim ve bir sorum olacak. Tiblis’ten kalkan araçlar en son saat kaça kadar acaba? Bilginiz var mı?
Merhaba,
Son arac 17:00’da diye biliyorum hocam.
Teşekkürler. Umarım öyledir 🙂
Harika bir yer. Hem yakın da 🙂 Gidip görmek, gezmek lazım.
Araba kiralayıp Kazbegi’ye gitme olayı hakkında tavsiyeniz var mı? Tiflis’te nereden kiralayabiliriz?
Araba kiralama konusunda bir bilgim yok. Bu konuda verebileceğim tek tavsiye şudur : Araba ile Kazbegi’ye giderken yolda çok dikkatli olmanız gerekir. Çünkü, Rusya tarafından sayısız koca koca tırlar bir anda karşınıza çıkabiliyor.
Süper bir yazı. Kazbegi ne zamandır gitmek istediğim bir yer.
Teşekkürler. Trekking için mükemmel bir yer.