Marakeş Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Afrika » Fas » Marakeş Gezilecek Yerler

Marakeş Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 22 Nisan 2022

Kazablanka‘dan sonraki durağım Fas’ta en çok merak ettiğim yerlerden biri olan Marakeş’ti. Bu yazımda Marakeş Gezilecek Yerler, Kazablanka Marakeş Tren Ulaşımı, Fas Marakeş Hakkında Bilgiler, Ulaşım, Konaklama ve Yeme İçme ile ilgili gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım.

fas-gezilecek-yerler

Fas bayrağı

Fas Vize İstiyor Mu ?

Fas, Türk vatandaşlarından vize istemeyen bir ülke. Dolayısıyla, ülkede 90 güne kadar vizesiz bir şekilde kalabilirsiniz.

Fas Para Birimi Nedir ?

Fas’ta kullanılan para birimi Fas Dirhemi olup kısaca MAD ya da DH olarak gösteriliyor.

İsmine aşina olduğumuz için ben Dirhem olarak bahsedeceğim. Döviz kurlarına bakacak olursak 1 USD = 10 Dirhem ve 1 Euro = 11 Dirhem olarak düşünebilirsiniz. 1 TL ise yaklaşık 1,7 Dirhem yapıyor. Eğer Fas’a gidiyorsanız yanınızda Dolar yerine mümkünse Euro bulundurun. Döviz bürolarında ikisi de kabul görse de bazı yerlerde direkt olarak Euro ile de alışveriş yapılabiliyor.

Fas’ta Saat Kaç ?

Fas, GMT+1’de bulunduğundan Türkiye’den 2 saat geridedir.

Marakeş’e Ne Zaman Gidilir ?

Marakeş’e gitmek için en ideal aylar Kasım-Nisan arası dönemdir. Ancak, kış döneminde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları fazla olduğundan akşamları serin oluyor. Dolayısıyla, yanınızda uzun kollu giysiler getirmenizi tavsiye ederim.

Fas’ta Kullanılan Priz Tipi Nedir ?

Fas’ta kullanılan priz tipi, Türkiye’deki gibi iki dişli olan C tipi prizdir. Bunun yanında 3 girişli E tipi prizler de kullanılıyor. Kısacası, Fas’a seyahat ederken yanınızda herhangi bir adaptör getirmenize gerek yok.

Marakeş’e Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Marakeş Menara Havalimanı‘na THY ve Royal Air Maroc’un ortalama 5 saat süren direkt uçuşları bulunuyor. Direkt uçuşlar pahalı olduğundan tavsiye edebileceğim yol ya Türkiye’den Kazablanka’ya uçup oradan Marakeş’e geçmek ya da Paris, Madrid, Amsterdam gibi Avrupa ülkeleri üzerinden Marakeş’e geçmektir.

Benim kullandığım yol ise Kazablanka’ya gidip oradan tren ile Marakeş’e geçmek olmuştu.

Kazablanka’dan Marakeş’e Nasıl Gidilir?

Kazablanka Gezi Notlarım‘da da yazdığım gibi Kazablanka’dan Marakeş’e ulaşmak için en iyi yöntem tren ya da otobüs seçeneğini kullanmaktır.

1) Tren ile Ulaşım : Eğer Kazablanka şehir merkezinde biraz zaman geçirdikten sonra Marakeş’e gidecekseniz şehir merkezine yakın olan Casa Voyageurs Tren Garı‘nı kullanmalısınız. Merkezden kırmızı renkli “petit taksiler” ile en fazla 20-30 Dirhem vererek Casa Voyageurs Tren Garı’na ulaşılabiliyor.

kazablankadan-marakese-nasıl-gidilir

Casa Voyageurs Tren Garı

Kazablanka-Marakeş arası tren yolculuğu 3,5 saat sürüyor. 2.sınıf olarak aldığım bilet için 95 Dirhem (yaklaşık 55 TL) ödemiştim. Bilet almak için bence bilet kuyruğuna girmeye hiç gerek yok. Bilet makinelerinden kolayca biletinizi alabilirsiniz. Menüsü Fransızca ama orada size eden görevli gençler bulunuyor. Zaten gitmeden önce websitesini incelediyseniz kendiniz de hemen çözersiniz. 

Yalnız https://www.oncf-voyages.ma/ üzerinden tekrar kontrol ettim. 1.sınıf biletler saatine göre 144-180 Dirhem, 2.sınıf biletler ise 110-132 Dirhem arası olarak görünüyor.

Diğer yandan, Kazablanka Havalimanı’ndan da Marakeş Tren Garı’na ulaşım mümkün. Ancak, “Oasis” ya da “Casa Voyageurs” adlı istasyonlarda aktarmak yapılması gerekiyor. Burada 1.sınıf biletler tren saatlerine göre 208-244 Dirhem arası, 2.sınıf biletler ise 153-175 Dirhem arası.

2) Otobüs ile ulaşım : Şehir merkezinden otobüsle ulaşmak için CTM’nin 23 Rue Leon L’Africain adresinde bulunan Terminali’ne gitmek gerekiyor.  Otobüs ile Marakeş’e 3,5-4 saatte varılıyor olup bilet fiyatları otobüs konforuna göre 90-130 Dirhem arası değişiyor.

Marakeş’te Şehir İçi Ulaşım

Marakeş’te gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın olduğu için ulaşım araçlarını kullanmanıza gerek yok. Zaten Marakeş’i en iyi keşfetme yöntemi kesinlikle yürümektir. Yine de taksi kullanmak isterseniz mutlaka taksimetre açtırın. Genelde taksiciler taksimetre açmayı sevmiyorlar. Bu durumda pazarlık yapın. Gideceğiniz en turistik nokta için 20-30 Dirhem’den fazla vermeyin.

Marakeş Araç Kiralama

Yukarıda da bahsettiğim gibi Marakeş’te araca ihtiyacınızın olmadığını düşünüyorum. Ancak, Marakeş dışında başka şehirlere de gidecekseniz ve bu yüzden araç kiralamak istiyorsanız Rentalcars.com üzerinden rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.

Marakeş Gezilecek Yerler

Bir Afrika ülkesi olmasına rağmen Fas, kültürel ve mimari olarak daha çok Avrupai izler taşır. Bunun yanında, Avrupa’nın düzenli ve birbirine benzeyen kültür ve mimarisinin aksine biraz daha kaotik, daha sıcak ve daha samimi bir ortamı vardır. Mısırlılar gibi turistlere karşı sıcak temasta bulunan Faslılar’a karşı uyanık olmanız lazım, çünkü gerçekten burası her tip insanı barındıran bir coğrafya. Dolayısıyla, üç kağıtçısı da boldur.

Bu bölümde Marakeş’te gezilecek yerler hakkındaki gözlemlerimden bahsetmeye çalışacağım.

Djemaa El Fna Meydanı

Djemaa El Fna Meydanı sanıyorum hayatınızda görebileceğiniz en değişik bir yer. Adeta panayır yeri olan bu meydan gündüz ayrı bir dünya gece ayrı bir dünya. Gündüzleri maymun ve kobra yılanı oynatanlardan falcılara, akrobatlardan kınacılara ve daha birçok üçkağıt yapan tiplere rastlarken geceleri daha çok ateş yakıp dans edenlere, seyyar mutfaklara vs rastlanıyor.

Djema El Fna Meydanı’ndaki ortak nokta ise bu tip gösterileri göz ucuyla bile olsa bir müddet izlediğinizde ya fotoğraf çektiğinizde, bu işi icra edenler hemen çevrenizi sarıyor ve para almak için yapışıyor. Vermezseniz kimi maymunu üzerinize atıyor kimi de kobra yılanını. Aşağıdaki videoda kobra oynatan bir noktaya gelip kısa bir video çektim ve hemen gelip benden para istediler. Vermedim tabi. Yavaştan arkamı dönüp uzaklaşmama rağmen bir süre peşimden takip ettiler. Biri koluma dokununca elemanı hafiften ittim ve biraz sert yaptım sonunda peşimi bıraktı. Değişik bir dünya gerçekten.

Koutoubia Camii

Djemaa El Fna Meydanı’nın biraz ilerisinde bulunan Koutoubia Camii, 12. yüzyılda Fas’taki Berberi hanedanı Murabıtlar tarafından yaptırılmış. “Koutoub” kelimesi Arapça’da “kitap” anlamına gelmektedir. O dönemde caminin etrafında kitapçıların kümelenmesi sonucu oluşan kitap çarşısı dolayısıyla bu yapı Koutoubia Camii olarak anılmış.

marakes-gezilecek-yerler

Koutoubia Camii – Marakeş Gezilecek Yerler

Marakeş’teki en büyük cami olan bu yapıya müslüman olmayanlar kabul edilmemektedir. Koutoubia Camii’ne giriş ise ücretsiz.

Ali Ben Youssef Camii ve Medresesi

Bu yapı hakkında tek bildiğim 14. yüzyılda inşa edilip 1960 yılına kadar eğitime devam etmesi ve sonrasında restorasyon çalışmaları akabinde günümüzde müze olarak hizmet vermesi. Ancak, ben gittiğimde restorasyon dolayısıyla kapalıydı. Dolayısıyla göz kamaştıran güzellike olduğu söylenen mozaiklerini ve iç mimarisini yakından görememiş oldum.

Lokasyon olarak Medina bölgesi’nde yer alıyor. Aşağıdaki resimde  ön tarafta görünen kısım kütüphane kısmı.

marakes-gezilecek-yerler

Ben Youssef Medresesi – Marakeş Gezilecek Yerler

Kütüphane kısmının hemen yan tarafında ise Marakeş Müzesi bulunuyor ve giriş ücreti 50 Dirhem.

El Badi Sarayı

Saadi Hanedanı’nın en ünlü hükümdarı Ahmed Al Mansour tarafından yaptırılan bu kraliyet sarayının yapımı 1578 yılında başlamış ve 1594 yılında tamamlanmış. Çeşitli festivallerin yapıldığı ve yabancı devlet adamlarının ağırlandığı El Badi Sarayı’nın yapımında genel plan olarak Granada’daki Alhambra Sarayı’ndan esinlenilmiş.

marakes-gezilecek-yerler

El Badia Sarayı’nın üstten görünüşü – Marakeş Gezilecek Yerler

Sarayın bulunduğu komplekste aslında çok da fazla yapılacak ya da görülecek şey bulunmuyor. En dikkat çekeni ise sarayın sembolü haline gelmiş leylekler ve kalıntılar üzerinde yapmış oldukları yuvaları.

marakes-gezilecek-yerler

El Badi Sarayı – Marakeş Gezilecek Yerler

Saray avlusunun orta kısmında büyük bir havuz ve yan taraflarında 4 bölme halinde portakal ağaçlarının bulunduğu bahçe kısmı yer alıyor.

marakes-gezilecek-yerler

Havuz ve yan tarafındaki portakal ağaçları

Saray avlusunun arka tarafında, yani giriş kısmının diğer tarafında sultanın yaz aylarında dinlendiği kısım bulunuyor. bu bölümde aynı zamanda Koutoubia Camii’nin minberi de bulunuyor.

marakes-gezilecek-yerler

Koutoubia Camii Minberi

El Badi Sarayı’nın bir diğer dikkat çeken kısmı ise tabanı mozaiklerle kaplı olan misafir odaları.

marakes-gezilecek-yerler

Mozaik tabanlı misafir odaları

El Badi Sarayı’nın giriş ücreti ise 20 Dirhem veya 2 Euro.

Bahia Sarayı

Marakeş’teki yapıların belki de en görkemlisi olan Bahia Sarayı bir 19. yüzyıl yapısıdır. Havuzlu avluları, mozaiklerle kaplı zeminleri ve el işi duvar süslemeleriyle Marakeş’te kesinlikle görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor.

Bahia Sarayı’nın giriş ücreti 70 Dirhem, ziyaret saatleri ise 09:00 – 18:00 arası.

İç dekorasyon olarak Bahia Sarayı’na benzeyen bir diğer yapı ise Dar Si Said Müzesi. Zamanım kalmadığından gidememiştim ama burası da Marakeş’te görülmesi gereken yerlendenmiş. Konum olarak Bahia Sarayı’na çok yakın bir yerde bulunuyor.

Saadi Mezarları

Ünlü Fas hükümdarı olan Ahmed el Mansour’un da mezarının bulunduğu 16.yüzyıl Saadi Hanedanına ait aile üyelerinin mezarlarının olduğu Saadi Mezarlığı konum olarak Kasbah Camii’nin hemen yanında bulunuyor. Çok güzel bir mermer ve ahşap işçiliği ile yapılan mezarlık görkemli ve etkileyici bir anıt mezarlığa dönüşmüş.

Bu arada Saadi Mezarları’na giriş ücreti 70 Dirhem.

marakes-gezilecek-yerler

Saadi Mezarlığı – Marakeş Gezilecek Yerler

Bab Agnaou

Marakeş Medinası’ndaki Kasbah bölgesine girerken geçilen ihtişamlı ve gayet sanatlı bir kapı olan Bab Agnaou, Marakeş’te yer alan 19 kapıdan birisiymiş. Bilindiği gibi “Bab” kelimesi Arapça’da “kapı” anlamına geliyor. Bizdeki “Bab-ı Ali Kapısı” gibi. “Agnaou” kelimesi ise Berberi dilini bilmeyen kişiler için, özellikle Afrika’daki zenciler için kullanılırmış.

marakes-gezilecek-yerler

Bab Agnaou – Marakeş Gezilecek Yerler

Bu kapıyı geçtikten sonra sağa dönüldüğünde ise iki gözlü bir başka kapı daha bulunuyor. Onun da ismi Bab er Robb. 

marakes-gezilecek-yerler

Bab er Robb – Marakeş Gezilecek Yerler

Madem konu Marakeş’teki kapılardan açıldı, o zaman şunu da ekleyeyim. Marakeş’teki Gueliz semti tarafından Medina bölgesine gelirken ilk geçilen kapı ise Bab Moussoufa olarak adlandırılıyor. Onun da görünümü şu şekilde :

marakes-gezilecek-yerler

Bab Moussoufa – Marakeş Gezilecek Yerler

Kasbah Camii

Google Haritalarda diğer bir ismi olan Mouley El Yezid Camii olarak isminin geçmesi sizi şaşırtmasın. Saadi Mezarları’nın hemen yanındaki camidir ve 12. yüzyılın sonlarına doğru Saadi Hanedanı’ndan Yakub El Mansour tarafından yaptırılmıştır.

marakes-gezilecek-yerler

Kasbah Camii – Marakeş Gezilecek Yerler

Sidi Abdül Aziz Türbesi

Sidi Abdül Aziz adlı zat, Marakeş’teki en önemli 7 evliyadan biriymiş. Burası tamamen şans eseri dikkatimi çekti ve içeriye girip bir göz attım ve birkaç fotoğraf karesi aldım. Hakkında pek bir şey öğrenemeden yaşlı bir kadın beni oradan kovdu. Sonradan öğrendim ki, geleneksel olarak Marakeşli kadınların doğurganlıklarının artması ve güvenli bir şekilde doğum yapabilmek için uğradıkları türbe gibi bir yermiş.

marakes-gezilecek-yerler

Sidi Abdül Aziz türbesi – Marakeş Gezilecek Yerler

Marakeş Çarşıları

Marakeş’in Medina Bölgesi’nde ve Djemaa el Fna Meydanı’na yakın konumda çok sayıda çarşı-pazar bulunuyor. Bu çarşıların çoğu birbirine benziyor. Örnek olarak, bizdeki Arasta Çarşısı’nı verebilirim. Gideceğiniz turistik noktalara ulaşırken mutlaka bu çarşılardan birine yolunuz düşecektir. Eğer bir şey almak isterseniz mutlaka pazarlık yapmalısınız.

marakeste-ne-alinir

Marakeş Çarşıları – Marakeş Gezilecek Yerler

Menara Bahçeleri

Menara Havalimanı’na yakın konumda bulunan Menara Bahçeleri’nin tarihi 12. yüzyıla kadar dayanıyor. Yeşillik alanın ortasında bir havuz ve etrafında sayısız zeytin ağacı bulunuyor. Marakeş merkezinden buraya taksi ile en fazla 20-30 Dirhem karşılığında gelebilirsiniz.

marakes-gezilecek-yerler

Menara Bahçeleri – Marakeş Gezilecek Yerler

Bahçe kısmı ücretsiz gezilebiliyorken yeşil renkli çatısı olan köşke girmek için yanlış hatırlamıyorsam 70 Dirhem ücret isteniyor.

Majorelle Botanik Bahçesi

Marakeş’in Gueliz semtinde yer alan ve dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen bitkilerin yer aldığı bir botanik bahçesi. Açıkçası zamanımın biraz dar oluşu dolayısıyla burayı ziyaret etmedim. Marakeş’te gezilecek popüler yerlerden biri olduğundan dolayı bahsetmeden geçemedim.

Majorelle Botanik Bahçesi’nin giriş ücreti 70 Dirhem. Bu botanik bahçelerinin içinde bir de müze bulunuyor ve onun da girişi 30 Dirhem.

Lalla Hasna Parkı

Gayet bakımlı ve güzel ancak çok da büyük sayılmayan bir parktır. Bu parktan bahsetmemin sebebi Koutoubia Camii minaresini müthiş bir açıdan görmenizi sağlamasıdır.

marakes-gezi-rehberi

Lalla Hasna Park’ından Koutoubia Camii’ne bir bakış

Marakeş Tren Garı

1923 yılında Fransızlar tarafından yapılmış ve 2008 yılında ise restore edilip genişletilen Marakeş Tren Garı, Gueliz semtine yakın mesafede bulunurken Djemaa El Fna Meydanı’na yaklaşık 40 dk yürüme mesafesindedir.

marakes-gezilecek-yerler

Marakeş Tren Garı

Marakeş Tren Garı’ndan Kazablanka Casa Voyageurs Tren Garı’na her gün ortalama 2 saatte bir tren bulunuyor. 1.sınıf biletin ücreti 150 Dirhem, ikinci sınıf biletin ücreti ise 110 Dirhem. Tren seferleri için www.oncf.ma adresine bakabilirsiniz.

Marakeş’te Nerede Kalınır ?

Marakeş’te benim tavsiyem, bildiğimiz klasik otellerde ya da hostellerde kalmak yerine “Riad” denilen, içinde avlusu olan geleneksel Fas evlerinde konaklamaktır. Benim kaldığım yer Riad Raffaa ismindeki tesisti. Medina bölgesinin labirent sokaklarında bulmakta biraz zorlansam da içeri girdikten sonra gerçekten büyülendim. Kesinlikle tavsiye ederim.

marakeste-nerede-kalinir

Riad Raffaa avlusu

Tek olmama rağmen bana ayırdıkları oda aile odasıydı ve gayet güzeldi. Gecelik ücret olarak 23 Euro ödedim. 20 Dirhem de şehir vergisi aldılar.

marakes-konaklama-tavsiyesi

Riad Raffaa’daki odam

Kahvaltısı çok sağlam olmasa da yine de doyuruyor. Geleneksel Fas çayı, kruvasan, yumurta, reçel, fıstık ezmesi ve ekmek veriliyor. Sonuç olarak ben keyif aldım. Eğer booking.com üzerinden rezervasyon yapmak isterseniz bu linke tıklayabilirsiniz.

Diğer konaklama seçeneklerine ise BURADAN bakabilirsiniz.

Marakeş için anlatacaklarım bu kadar. Kazablanka gezi notlarımı okumak içinse Kazablanka Gezilecek Yerler adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

3 yorum

  1. Fatih Cansel

    Marakeş çok gitmek istediğim yerlerden. Pandemi döneminde bol bol Marakeş yazıları okuyorum. Sizin yazınız da gerçekten faydalı oldu benim için.

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*