Yazı İçeriği
British Museum Nerede ?
British Museum’a Nasıl Gidilir?
Yukarıda da belirttiğim gibi Bloomsbury’de ilk bahsedilmesi gereken yer tabi ki British Museum‘dur. Güzel Anadolumuzun da içinde bulunduğu, dünyanın çeşitli yerlerinden kaçırılan, irili ufaklı yaklaşık yedi milyon eserin sergilendiği bir müze burası.
British Museum, Great Russell Street üzerinde yer alıyor ve buraya ulaşmak için en yakın underground istasyonu Tottenham Court Road.
İngiltere’de genel olarak çoğu müzeye olduğu gibi buraya da giriş ücretsiz. Sadece istenildiği takdirde bağış yapılabiliyor. Fotoğraf çekmek de galerilerin büyük çoğunluğunda serbest.
İçinde yedi milyon eserin bulunduğu British Museum’u bir günde bitirmenin imkansız diye düşünüyorum. Tam anlamıyla gezmiş olmak için iki-üç gün falan gerekir. Ben ise zaman darlığı sebebiyle birkaç saat durabilmiştim. Mümkünse rehber eşliğinde gezilmesi daha faydalı olabilir. Şimdi müzenin içerisinde olan eserlerin neler olduğunu kısaca özetlemek istiyorum.
British Museum’da Neler Var ?
Bu kadar fazla eseri gezip görme adına kolaylık olsun diye, ücretsiz olarak verilen broşürlerde “1 saatiniz varsa neler yapabilirsiniz”, “2-3 saatiniz varsa neler yapabilirsiniz” diye bölüm hazırlanmış. Ayrıca bir çok galeri için, burada yer alan odaların önünde başlayan otuz – kırk dakikalık ücretsiz turlar da yapılıyor. Broşür üzerinde nerede, hangi turun, saat kaçta başlayacağı yazıyor.
British Museum’da Kesinlikle Görülmesi Gerekenler
Londra’ya gitmeden önce British Museum içinde görülmesi gereken ilk on, ilk yirmi parça gibi yazıları ben de okuyup notlar falan almıştım, yalan değil. Ama sonra müzeye gittiğimde aldığım broşüre bakıp Anadolu ve Eski Yunan ve Roma odalarını gezdikten sonra, yine broşürde tavsiye edilen odaları gezmeyi daha mantıklı buldum. Müze içerisindeki gezi rotam ise şu şekildeydi :
Evvela üçüncü kattaki “Güney Merdivenler”nden (South Stairs) başlayarak ;
– Dünya üzerindeki en ünlü satranç seti olan “Lewis Chessmen” (40. oda)
– Eski İran’dan getirilen “Oxus Hazinesi”. Oxus, Amu Derya ya da Ceyhun Nehri’nin adı bu arada (52. Oda)
– MÖ. 2600’lerin popüler masa oyunu “The Royal Game of Ur” (56. Oda)
– Romalıların, üzerine kabartmalı değerli taşları işledikleri camdan yapılmış “The Portland Vase”. (70.Oda)
Sonra müzenin en yukarısına çıkıp ;
– Orta Çağ Japonyası’nın Samuray zırhı (93. Oda)
Daha sonra “Kuzey Merdivenler”e (North Stairs) gelip;
– Çin’deki Tang hanedanına ait seramik mezar figürleri (33.Oda)
Sonra Lower Floor’a gelip;
– Afrika’ya özgü fildişinden yapılmış maske (25.Oda)
En sonunda ise bir kat yukarı “Ground Floor”a çıkıp;
– Mısır hiyerogliflerinin çözülmesinde anahtar rol oynayan Rosetta Stone (4. Oda)
– Asurluların aslan avı kabartmaları (10. Oda)
– Dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi’ndeki at heykeli (21. Oda)
– Atina Akropolisi‘ndeki Parthenon Heykelleri (18. Oda) ‘nin yer aldığı galerileri gezdim.
Tabi biz Roma ve Bizans kültürüne aşina olduğumuz için, bunların dışındaki müzedeki diğer eserlerin ne kadar önemli olup olmadığı açıkçası benim için çok da fazla bir anlam ifade etmedi desem haksız da sayılmam.
British Museum Hakkında Tavsiyeler
British Museum, dünyaca ünlü bir müze olduğundan haliyle Londra’nın en çok turist çeken yerlerinden. Dolayısıyla, her daim pek kalabalık oluyor. Özellikle tur kafilesine denk geldiğinizde işin içinden çıkamaz hale geliyorsunuz. Bununla ilgili birkaç tavsiye vereyim.
1) Yoğun zamanlarda gitmeyin.
British Museum’a giriş ücretisiz olsa da bazı özel galeriler için bilet almak gerekiyor. Böyle bir şey planlıyorsanız sabah vakti saat 9 gibi gelip öncelikle biletinizi alabilirsiniz. Bu sırada Great Court kısmını gezebilirsiniz. Galeriler kısmı ise saat 10’da açılıyor.
Bunun haricinde Cuma günleri de müzeyi ziyaret etmek mantıklı. Müzenin yeni uygulamasına göre Cuma günleri kapanış saati 20.30 olarak ayarlanmış.
2) Önce büyük ve önemli yapıları görün.
Great Court’un karşısında, Mısır Heykelleri Galerisi’nin karşısında bulunna yerde, 4. odada yer alan Rosetta Stone, 18 numaralı odada bulunan Elgin marbles adıyla bilinen Parthenon heykellerini görüp daha sonra üst katta 70 numaralı oda bulunan Antik Roma eserlerini ve Portland vazosunu görün.
62-63 numaralı odalarda Antik Mısır eserleri ve 54 no.lu yerde Anadolu eserlerini görebilirsiniz.
3) Önceden hazırlık yaparak gidin.
British Museum büyük bir müze olduğu için zamanımızı ekonomik kullanmamız gerek. Hem zaman tasarrufu sağlamak hem de gördüğünüz eserleri daha iyi anlamak için müzeye gitmeden önce görülecek eserler hakkında biraz bilgi sahibi olun. Bunun için internette birçok podcast yer alıyor.
4) Az bilinen galerileri de ziyaret edin.
Dünyanın birçok yerinden eserleri barındırdığı için müzede zaman geçirmek keyifli olacaktır. Çok fazla bilinmeyen veya ilgi görmeyen galerileri ve eserleri de gezmenizi tavsiye ederim. Mutlaka ilginizi çekecek birçok şey bulacaksınız.
5) Zamanınızı ayarlayın.
British Museum’a gittiğinizde kendinizi zaman bakımından baskı altında hissetmeyin. Aksi durumda hiç keyif alamazsınız. Yok mu az vakit harcayıp önemli eserleri göreyim, gideyim şeklinde bir program diyorsanız Cuma, Cumrtesi ve Pazar günleri yapılan “Around the World in 90 Minutes” adlı turlara katılabilirsiniz. Yanlış bilmiyorsam en son 14 Pound idi fiyatları (2019 fiyatları).
Bloomsbury Gezilecek Diğer Yerler
Evet, British Museum’daki maceram bu şekildeydi. Müzeden çıkıldığında yine Great Russell Street üzerinden devam edildiğinde Bloomsbury Square karşımıza çıkıyor. Londra’daki meydanların en eskilerinden biriymiş.Biraz daha doğu yönüne doğru gidildiğinde Charles Dickens müzesine gidiliyor. İçeri girmediğim için müze içinde nelerin olduğunu söyleyemeyeceğim ama ilkokulda okuduğum Oliver Twist’i burada yazdığını duymuştum.
Bloomsbury’nin biraz kuzeyinde ise dünyanın en büyük kütüphanesi British Library var. Birkaç kez yakınından geçmeme rağmen buraya gitmeye fırsatım olmadı. Kütüphanenin hemen yakınında da St. Pancras tren istasyonu bulunuyor. Eurostar buradan başladığı için önemli bir istasyondur. Bloomsbury’de gezilecek görülecek daha başka müzeler, kiliseler ve galeriler olmasına rağmen buralarda bulunmadığımdan yazmak istemedim.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
4 yorum
Pingback: Greenwich Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Pingback: 📌 Hyde Park Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Pingback: Londra Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Pingback: Londra'da Gezilecek Yerler : HYDE PARK - REGENT'S PARK HATTI | Sequ'nun Seyahatnamesi