Ho Chi Minh City ya da eski ve daha yaygın adıyla Saigon, Vietnam’ın en büyük şehridir. Yaklaşık 10 milyonluk bir nüfusa sahip bu şehir, ismini devrimci lider Ho Chi Minh’ten alır.
Bu yazımda Vietnam’ın kısa tarihçesinden bahsetmeye ve Ho Chi Minh City gezilecek yerler, Ho Chi Minh City Nerede Kalınır, Ho Chi Minh City’de ulaşım, Ho Chi Minh City’de Ne Yenir ve Ho Chi Minh City gece hayatı konularda izlenimlerimi aktarmaya çalışacağım. Vietnam Vizesi ile ilgili sorular için ise Vietnam Vizesi Nasıl Alınır? başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
Yazı İçeriği
- 1 Ho Chi Minh Kimdir ?
- 2 Vietnam Savaşı Tarihi
- 3 Vietnam’ın Dini Nedir ?
- 4 Vietnam Vizesi Nasıl Alınır ?
- 5 İstanbul – Ho Chi Minh City Uçak Bileti
- 6 Ho Chi Minh City Havalimanı ve Vize Uygulamaları
- 7 Ho Chi Minh City Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
- 8 Ho Chi Minh Şehir İçi Ulaşım
- 9 Ho Chi Minh City Araç Kiralama
- 10 Vietnam’da Saat Kaç ?
- 11 Vietnam Para Birimi
- 12 Ho Chi Minh City Nerede Kalınır ?
- 13 Ho Chi Minh City Kaç Günde Gezilir ?
- 14 Ho Chi Minh City’e Ne Zaman Gidilir ?
- 15 Ho Chi Minh City Gezilecek Yerler
- 15.1 Ben Thanh Market
- 15.2 Vietnam Savaş Müzesi (War Remnants Museum)
- 15.3 Yeniden Birleşme Sarayı (Reunification Palace)
- 15.4 Central Post Office
- 15.5 Notre Dame Katedrali
- 15.6 Ho Chi Minh City Müzesi
- 15.7 Saigon Zoo & Botanik Bahçesi
- 15.8 Saigon Nehri
- 15.9 Nguyen Hue Caddesi
- 15.10 Ngoc Hoang Pagoda
- 15.11 Mariamman Hindu Tapınağı
- 15.12 Tao Dan Park
- 15.13 23/9 Park
- 16 Ho Chi Minh City Günübirlik Turlar
- 17 Vietnam’dan Hediyelik Ne Alınır ?
- 18 Ho Chi Minh City Gece Hayatı
- 19 Ho Chi Minh City’de Ne Yenir ?
Ho Chi Minh Kimdir ?
Ho Chi Minh (1890-1969), Vietnam’da işgal güçlerine karşı başlatılan bağımsızlık hareketinin lideri ve 1945 yılında ilan ettiği Vietnam Demokratik Cumhuriyeti’nin başkanıdır. Bu mücadelesinden dolayı Vietnam halkı tarafından “Ho Amca” ismiyle anılan Ho Chi Minh, Vietnam Savaşı’nın bitiminden 6 yıl önce Kuzey ve Güney Vietnam’ın birleştiğini göremeden ölmüştür.
Vietnam Savaşı Tarihi
19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren Vietnam’da Fransız sömürgeciliği etkin olmaya başlamıştı. 1940’ta Nazi Almanyası, Fransa’yı işgal edince Japonlar da Vietnam’ı işgal etmeye başladılar.
İkinci Dünya Savaşı’nda da Japonların yenilmesiyle Fransızlar, Vietnam’da yeniden hakimiyet kurmak isteyince 1945 yılında, 30 yıl sürecek olan bir direniş hareketi başladı. Bu direniş hareketinin lideri Ho Chi Minh ya da kendi deyimleriyle “Ho Amca” o yıl Kuzey Vietnam’da “Vietnam Demokratik Cumhuriyeti”ni kurduğunu ilan etti.
1954 yılına kadar Fransızlara karşı verilen mücadele Fransızların yenilgisiyle sonuçlansa da Cenevre Anlaşması kapsamında yapılan görüşmelerde ülke, Kuzey ve Güney Vietnam olarak ikiye ayrıldı.
Çok geçmeden ABD’nin denetimi altına giren Güney Vietnam’ın da alınıp ülkenin birleşmesi için verilen savaş 30 Nisan 1975 yılında, ülkenin kuzeyini kontrol eden ve komünist Ho Chi Minh liderliğindeki Vietnam Demokratik Cumhuriyeti’nin başkent Saigon’u ele geçirmesiyle son buldu. Akabinde ise Kuzey Vietnam ile Güney Vietnam resmi olarak birleşerek ülkenin adı “Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti” oldu ve başkent Saigon ise Ho Chi Minh City adını aldı.
Vietnam’ın Dini Nedir ?
Vietnam’ın dini resmi verilere göre 73,1% oranında Konfüçyanizm ve Taoizm, 12,2% Budizm, 6,9% Katolik Hristiyanlık, 4,8% Kaodaizm, 1,5% Protestanlık ve kalanı da diğer dini inaçlar şeklindedir. Kısacası, Vietnam halkının büyük bir çoğunluğu aslında kendilerini ateist olarak yani herhangi bir dini inanca bağlı olmayan olarak tanımlamaktadır.
Vietnam Vizesi Nasıl Alınır ?
Vietnam aslında kapıda vize veren bir ülke. Bunun için C1 belgesi denen yani kişinin Vietnam’a tamamen turistik amaçla gelip belirtilen süre içinde Vietnam’da kalıp süre sonunda ülkeden ayrılacağını taahhüt eden bir belgenin temini gerekiyor.
Detaylıca vize sürecinden bahsettiğim Vietnam Vizesi Nasıl Alınır? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
İstanbul – Ho Chi Minh City Uçak Bileti
İstanbul’dan Ho Chi Minh City’e Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşu bulunuyor ve yolculuk süresi yaklaşık 11 saat civarı. Ancak, direkt uçuş olarak görünse de uçak önce Hanoi’ye inip yolcuları indiriyor. Sonra Ho Chi Minh City’e devam ediyor. Şaşırıp da Hanoi’de inmeyin, çünkü C1 belgeniz eğer Ho Chi Minh City’deki Tan Son Nhat Havalimanı‘na gönderilmişse Hanoi’den ülkeye giriş yapamazsınız.
Ben ise ilk kez 2018 yılında Qatar Airways aktarmalı gitmiştim. Önce Doha’ya 4 saat, oradan da 1,5 saat bekleme ve ardından 7,5 saatlik uçuştan sonra Ho Chi Minh City’e ulaştım. İstanbul – Ho Chi Minh City uçak biletleri o dönem yaklaşık 4.000 TL civarındaydı. Jakarta Gezilecek Yerler adlı yazımda anlatmıştım.
Doha’da aktarma yaptıktan sonra Uzak Doğu’ya giden Qatar Airways uçaklarının büyük bir bölümü boş oluyor. Bu sayede istediğiniz gibi üçlü koltuklara yayılıp rahat bir yolculuk yapabilirsiniz. Bu yüzden Qatar Airways’i kesinlikle tavsiye ederim.
Uçak biletinizi almak için Qatar Airways websitesine bakabilirsiniz.
2022 yılında ise Dubai aktarmalı Emirates ile Ho Chi Minh Havalimanı’na uçmuştum. Gidiş-dönüş uçak bileti 23.000 TL civarı.
Ho Chi Minh City Havalimanı ve Vize Uygulamaları
Vietnam Vizesi için gerekli olan C1 belgesi ile kapı vizesinin nasıl alınacağını ve başvuru formunun nasıl doldurulacağını Vietnam Vizesi Nasıl Alınır? başlıklı yazımda anlatmıştım. C1 belgesi ve form ile birlikte 2 adet biyometrik fotoğraf ve tek girişli vize için 25 USD (çok girişli için 50 USD) ödeyerek kısa sürede vizenizi alabiliyorsunuz. Gerekli belgelerde 2 fotoğraf diyor ama tek fotoğraf da yeterli.
Her ihtimale karşı Ho Chi Minh City’de gezeceğiniz birkaç yerin ismini ezberleyin. Ne için geldin, nereleri gezeceksin? gibi sorular sorduklarında bunları söylersiniz.
Son olarak, Ho Chi Minh City’den ayrılırken doğru terminale gittiğinizden emin olun. Yoksa uzunca bir yol yürümek zorunda kalabilirsiniz.
Ho Chi Minh City Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Tan Son Nhat Havalimanı‘ndan şehir merkezine ulaşmak için otobüs, taksi ve Grab seçenekleri bulunuyor :
-
Otobüs İle Ulaşım
Sarı renkli otobüs hattı olan 109 no.lu hat ile yaklaşık 45 dakikada havalimanından Ben Thanh Market, 23/9 Park gibi şehir merkezindeki noktalara ulaşılabiliyor. Bu otobüsler her 20-30 dakikada bir kalkıyor ve fiyatı 20.000 VND. (yaklaşık 1 USD). Bagaj için ekstra ödeme yok.
Yine sarı renkli 49 no.lu hat ise biraz daha shuttle bus kıvamında ve fiyatı 40.000 VND (yaklaşık 2 USD). Bunun normal otobüsten farklı olmasının sebebi sizi kalacağınız yere direkt olarak bırakması. Bu hat için de bagaj için ekstra ödeme yok.
Yeşil renkli 152 no.lu hat ise şehir merkezine yaklaşık 1 saatte gidiyor ve fiyatı 5.000 VND (yaklaşık 0,25 USD). Ancak burada, Balkanlar‘daki bazı ülkelerde de olduğu gibi valiz başına 5.000 VND ücret ödeniyor.
-
Taksi İle Ulaşım
Havalimanında ve şehir içinde çalışan iki tür güvenilir taksi hattı var. Bunlardan biri yeşil renkli Mai Linh isimli taksiler, diğeri ise beyaz renkli Vinasun isimli taksiler. Şehir merkezine bu taksiler ile ulaşım ortalama 200.000 VND yani yaklaşık 10 USD civarı. Yolculuk süresi ise ortalama yarım saat.
Ho Chi Minh Şehir İçi Ulaşım
Öncelikle Ho Chi Minh City’de yaklaşık 10 milyon insan ve buna karşılık 6 milyon motosiklet olduğu için trafik gerçekten yavaş ilerliyor. Normalde taksiyle ulaşım hızlı ve güvenilir olsa da, Türk lirasının dünya piyasasındaki değer kaybı sebebiyle taksi de Vietnam’da bence fazla.
Vietnam’a bu yıl gittiğimde District 7’de kalıyordum. Şehir merkezine gitmek için tek yön 150 TL civarı taksiye para veriyordum. Sonrasında otobüs olayına girdim. Tek yön için 7.000 VND yani yaklaşık 5 TL ödemiştim.
Taksi için ise en iyi seçenek Grab adlı uygulamayı kullanmaktır. Vinasun ve Mai Linh taksilerinden çok daha ucuz fiyatlara istediğiniz yere gidebilirsiniz. Uygulamayı kullanabilmek için yerel bir sim kartınızın olması gerekiyor.
Ho Chi Minh City Araç Kiralama
Rentalcars Connect üzerinden kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.
Vietnam’da Saat Kaç ?
Türkiye ile Vietnam arasında 4 saatlik zaman dilimi olup Vietnam’ın saati Türkiye’den 4 saat ileridedir.
Vietnam Para Birimi
Vietnam’da kullanılan para birimi Vietnam Dong‘u olup kısacası VND olarak gösteriliyor.
1 USD yaklaşık 23.000 VND, 1 TL ise yaklaşık 1.300 VND yapıyor. (2022 yılı sonu itibariyle) Havalimanında ortalama 1 USD’yi 20.000 VND’den, otellerde ise 22.000 VND’den bozuyorlar.
Ho Chi Minh City Nerede Kalınır ?
Ho Chi Minh City’e iş amaçlı gidiyorsanız Uluslararası Fuar Alanına (SECC)’e yakın Ibis Saigon South Hotel‘i tavsiye ederim. Kahvaltısı orta derecede olmakla birlikte otelin kendisi gayet temizdi. Gecelik fiyat 1.000 TL civarındaydı. Rezervasyon linkine BURADAN gidebilirsiniz.
Şehir merkezi olan District 1’de kalacak yer arıyorsanız konaklama seçeneklerine ŞU LİNK‘ten bakabilirsiniz
Ho Chi Minh City Kaç Günde Gezilir ?
Hazır Vietnam’a gitmişken yalnızca Ho Chi Minh City ile kalmamalı, Da Nang, Hanoi ve Halong Bay gibi yerleri de ziyaret etmelisiniz veya sadece Ho Chi Minh civarındaysanız en azından 1 günü Mekong Deltası’na, 1 günü de Chu Chi Tünelleri’ne ayırmalısınız. Ben yalnızca Ho Chi Minh City’de bulunduğumdan burası için bir değerlendirme yapacak olursam ortalama 2-3 günün yeterli olur diyebilirim.
Ho Chi Minh City’e Ne Zaman Gidilir ?
Vietnam’ın güneyinde yer alan Ho Chi Minh City’de tropikal iklim hakim olduğundan yılın herhangi bir zamanı ziyaret edilebilir. Ancak, Nisan – Ekim arası dönem yağışlı dönem olduğundan Ho Chi Minh City’i gezmek için en iyi mevsim Kasım – Mart arasıdır. Bu dönemde sıcaklık 21 ila 34 derecesi arasındadır.
Ho Chi Minh City Gezilecek Yerler
24 adet bölgeye ayrılmış olan Ho Chi Minh City’de en çok ziyaret edilen ve gezilecek yerlerin çoğunu barındıran bölge, District 1 olarak adlandırılan yerdir. Burası aynı zamanda ticaretin de en yoğun olduğu bölgedir. Gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın sayılabilecek mesafede yer aldığından bu yerler 1 günde bile gezilebilir.
Gezilecek yerlere geçmeden önce youtube üzerinden aşağıdaki vlog çekimimi izleyebilir, kanalıma abone olabilirsiniz.
Ho Chi Minh City’de gezilecek yerler listesi şu şekildedir :
Ben Thanh Market
Ho Chi Minh City gezilecek yerlerin başında gelen Ben Thanh Market, tam şehrin merkezinde yer alan ve Ho Chi Minh City’nin simgesi olan kapalı bir çarşıdır. Bu çarşıda tekstil ürünleri, saat, yerel el yapımı eşyalar, marka ürünler, şehre özgü hediyelik eşya satan tezgahların yanı sıra çarşı içinde ayrıca yemek yenecek yerler de bulunuyor.
Ben Thanh Market aynı zamanda turistlerin, Vietnam’ın geleneksel giysisi Ao Dai ve koni şeklindeki hasır şapka Non La almak için uğradıkları popüler noktalardan da biri.
Ben Thanh Market’in dışında bir diğer popüler olan çarşı ile Chinatown olarak adlandırılan Cho Lon bölgesindeki Binh Tay Market‘tir.
Vietnam Savaş Müzesi (War Remnants Museum)
War Remnants Museum ya da Türkçesiyle “Savaş Kalıntıları Müzesi”, Vietnam Savaşı’nın siviller üzerindeki acımasız etkisini çarpıcı bir şekilde anlatan bir müzedir ve Ho Chi Minh City’de ilk uğranılması gereken yerdir.
-
- Vietnam Savaş Müzesi giriş ücreti : 40.000 VND’dir.
- Vietnam Savaş Müzesi ziyaret saatleri : Her gün 7:30 – 18:30 saatleri arası ziyarete açıktır.
Bilet alınan alandan itibaren açık hava müzesi olan kısım başlıyor. Burada ABD ordusunun geride bıraktığı zırhlı araçlar, helikopterler ve çeşitli ağırlıklardaki bombalar bulunuyor. Aşağıda çekmiş olduğum videoda görebilirsiniz.
Bu bahçe kısmının sol tarafında ise Con Dao Hapisanesi bulunuyor. Burada Vietnam Savaşı sırasında kullanılan hapis ve çeşitli işkence yöntemlerinden bahsediliyor. Özellikle “tiger cage” denilen ufak kafesler kısmı gerçekten etkileyiciydi.
Müze binasının içine girdikten sonra çeşitli geçici sergiler yer alıyor. Burada ayrıca Vietnam Savaşı’nı resmi olarak son erdiren Paris Barış Anlaşması’na kadar gelişen olaylar, savaşın uluslararası yansımaları ve çeşitli demeçlerden oluşan resim koleksiyonu bulunuyor.
Müzenin ilk katında beni en çok etkileyen bölüm ise ABD ordusunun savaşta kullandığı Portakal Gazı ve onun siviller üzerindeki etkilerini anlatan bölümdü. Portakal gazının insanların vücutlarında bıraktığı etkileri gördükçe ABD’den bir kez daha nefret ediyorsunuz.
Müzenin üst katında ise savaşta kullanılan çeşitli savaş aletleri ve savaş fotoğraflarına ait bir sergi bulunuyor. Savaşın korkunç yüzünü bir kez daha gösteren bu bölümde tüyleriniz diken diken oluyor.
Savaş Kalıntıları Müzesi ile anlatacaklarım bu kadar. Vietnam Savaşı’nı daha yakından yaşamak isteyenler, savaş süresince Vietnamlıların kullandıkları toplamda 250 km’lik yeraltı tünelleri olan Chu Chi Tünelleri‘ne gidebilir. Chu Chi Tünelleri, 1940’lı yıllarda ülkenin Fransızlar’a karşı yürüttüğü bağımsızlık savaşında inşa edilmiş ve Vietnam Savaşı sırasında ise genişletilmiş. Bu tünellerde hastane, cephanelik, mutfak, depolama alanları gibi daha birçok imkanın yer aldığı yaşam alanları kurulmuş ve ABD’liler bunu uzunca bir süre farkedememişler.
Yeniden Birleşme Sarayı (Reunification Palace)
Yeniden Birleşme Sarayı, Kuzey ve Güney Vietnam birleşmeden önceki Güney Vietnam’ın başkanlık sarayı idi. Kuzey ve Güney’in birleştiği 30 Nisan 1975’te Vietnam Savaşı’nı sona erdiren 843 no.lu tank da sarayın bahçesinde yer alıyor.
Sarayda Vietnamlıların bağımsızlıkları için nasıl savaştıklarına dair bilgilerin yanı sıra kültürleriyle de ilgili birtakım bilgiler veriliyor.
-
- Yeniden Birleşme Sarayı giriş ücreti : 40.000 VND ‘dir.
- Yeniden Birleşme Sarayı ziyaret saatleri : 08:00-11:00 ve 13:00-16:00 arası ziyarete açıktır.
Central Post Office
Yine şehrin merkezinde District 1’de yer alan Saigon Merkez Postanesi, 1886-1891 yılları arasında Fransız mimarisinde o dönemki sömürgeci güç olan Fransa’nın telekomünikasyon ihtiyaçlarını gidermek için inşa edilmiş.
Bu postane binasında ücreti karşılığında yakınlarınıza ve arkadaşlarınıza kartpostal gönderme imkanı bulunuyor. Ayrıca, içeride magnet, pul ve daha başka hediyelik eşyalar da satılıyor. Burada geçireceğiniz maksimum süre 15-20 dakika.
-
- Saigon Central Post Office Giriş Ücreti : Ücretsizdir.
- Saigon Central Post Office Ziyaret Saatleri : Hafta içi 07:00-18:00 saatleri arası çalışmaktadır.
Notre Dame Katedrali
Postane Binası’nın hemen yanında bulunan ve Fransızlar tarafından yaptırılan bu kırmızı renkli tuğladan yapılmış Notre Dame Katedrali’nin inşası 1883 yılında tamamlanmış. Ho Chi Minh City’de gezilecek yerlerin başında gelmektedir.
-
- Notre Dame Katedrali Giriş Ücreti : Giriş ücretsizdir.
- Notre Dame Katedrali Ziyaret Saatleri : 08:00 – 17:00 saatleri arası açıktır.
Ho Chi Minh City Müzesi
1885-1890 yılları arasında Fransız Mimar Foulhoux tarafından inşa edilen bu bina, daha önceleri Fransızlar tarafından vali konağı, idari karargah ve önemli kademedeki kişilerin konutu olarak kullanılmış. 1978 yılından itibaren ise müze olarak kullanılıyor.
Müze iki kattan oluşuyor. Giriş katında doğa ve arkeoloji, ticari faaliyetler, el sanatları ve Vietnam kültürü gibi temalar işlenirken, üst katında ise 1930-1954 arası dönemde Fransızlara, 1954-1975 yılları arası dönemde ise ABD destekli Güney Vietnam’a karşı verilen bağımsızlık mücadelesi ile ilgili sergiler bulunuyor.
-
- Ho Chi Minh City Müzesi Giriş Ücreti : Giriş ücreti 30.000 VND
- Ho Chi Minh City Müzesi Ziyaret Saatleri : Her gün 08:00 – 17:00 saatleri arası açıktır.
Müze hakkında kendi düşüncemi soracak olursanız açıkçası benim pek hoşuma gitmedi. Gidilmese de pek bir şey kaybedileceğini düşünmüyorum.
Saigon Zoo & Botanik Bahçesi
Bu hayvanat ve botanik bahçesinde çok fazla hayvan çeşidi gördüğümü söyleyemem. 3-5 tane fil, geniş bir alanda çeşitli antilop ve geyik türleri, ufak sayılabilecek bir havuzda renkli balıklar, 3 adet leopar, çeşitli kuş türleri ve maymunlar yer alıyor. Sanırım belirli dönemlerde bazı hayvanlar değişiyor.
Bu hayvanat bahçesi bugüne kadar gördüğüm hayvanat bahçeleri içinde en sönük olanıydı diyebilirim. Yine de tek iyi nokta ilk kez bir leoparla bu kadar burun buruna gelmemdi.
-
- Saigon Hayvanat Bahçesi Giriş Ücreti : Giriş ücreti 50.000 VND ‘dir.
- Saigon Hayvanat Bahçesi Ziyaret Saatleri : 07:00 – 18:30 saatleri arası açıktır.
Botanik Bahçesi kısmını ise açıkçası fazla zamanım olmadığı için pek inceleyemedim. Burada da yüzlerce çeşit bitkinin olduğu söyleniyor.
Saigon Zoo sınırları içine girdikten sonra, bilet gişesini biraz geçince sol tarafta Vietnam’a ait 25 bine yakın tarihi eserin, belgenin ve etnografik öğelerin sergilendiği Vietnam Tarih Müzesi bulunuyor.
Vietnam Tarih Müzesi’nin tam karşısında ise Hung Kings Tapınağı bulunuyor. 1926’da Fransızlar tarafından burada bir tapınak inşa edilmiş, daha sonra burası Hung Kings Tapınağı olmuş. Bu arada, Hung hanedanı Vietnam’ın kurucu hanedanıymış.
Saigon Nehri
Saigon Nehri turlarına katılabilir ya da benim yaptığım gibi kenardaki banklarda biraz oturup etrafı seyredebilirsiniz. Ellerinde süzgeçlerle kıyıdan balık avlamaya çalışan kişiler de görmek mümkün. Time Lapse videolar çekmek için de çok uygun bir nokta.
Nguyen Hue Caddesi
Tamamen yayalara ait bir cadde olan Nguyen Hue Caddesi özellikle akşamları dolup taşıyor. Adım başı çeşitli yemek yapan tezgahların yanı sıra sokak müziği yapan kişiler de bulunuyor. Yerel yaşamı gözlemlemek için en iyi yerlerden biri.
Caddenin sonunda ise sarı renkli Belediye Binası (City Hall) , bir blok yan tarafında ise Opera Binası yer alıyor.
Ngoc Hoang Pagoda
Ngoc Hoang ya da diğer adıyla Jade Emperor, anladığım kadarıyla Taoizm inanışındaki en önemli tanrılardan biriymiş. Bu tapınak da onun adına yapılan bir yer. Aşağıdaki videoda görebilirsiniz.
Mariamman Hindu Tapınağı
19.yüzyılda şehre gelen Hintli tüccarlar tarafından inşa edilen bu tapınak, hastalıklara şifa, insanlara eş bulma gibi sihirli güçlere sahip olduğuna inanılan Hint tanrıçası Mariamman adına yaptırılmış. Giriş ücretsiz.
Tao Dan Park
Bayağı geniş bir alan kaplayan bu park, spor ve yürüyüş yapanlardan evcil hayvan gezdirenlere, çayını kahvesini içen birçok Vietnamlı için popüler parklardan biridir. Günlük hayattaki kargaşadan bir nebze kurtulmak isteyen yerel halk, sabah erken saatlerden itibaren buraya geliyor. Benim de gerçekten çok hoşuma gitti.
23/9 Park
İsmini 1945 yılının Eylül ayında Fransızların Saigon’da tekrar hakimiyet kurmasına karşı başlatılan ayaklanmadan almaktadır. Burası da Le Lai ve Pham Ngu Lao gibi gece hayatı için popüler iki caddenin arasında kalan bir parktır.
Ho Chi Minh City Günübirlik Turlar
Yukarıda bahsettiğim gibi yalnızca Ho Chi Minh City’de gezilecek yerleri 1 günde gezebilirsiniz. Şehir merkezinde gezmekten sıkılırsanız günübirlik turlara da katılabilirsiniz.
Örneğin, Ho Chi Minh City’e 90 km mesafede yer alan Ben Tre’de kanolara binip kanal gezintisinin yapıldığı ve yüzen marketin ziyaret edildiği Mekong Delta Turu‘na ya da UNESCO’nun listesinde yer alan ve Mangrov Ormanları’nın bulunduğu Can Gio’daki Mangrov Orman Turu‘na katılabilirsiniz.
Mekong Delta turu ile ilgili çekmiş olduğu vlog kaydına youtube kanalım üzerinden izleyebilirsiniz.
Vietnam’dan Hediyelik Ne Alınır ?
Vietnam Ho Chi Minh City’de alışveriş deyince ilk akla gelen yer Ben Thanh Market olsa da, burası dışında alışveriş yapılacak daha başka yerler de bulunuyor.
Lucky Plaza
Yayalara ait Nguyen Hue Caddesi’nin yakınında bulunan bu alışveriş noktasının biraz iş hanı havası var. Giriş katında ayakkabı, çanta, giysi ve Vietnam’a özgü hediyelik eşyalar bulunuyor. Ben Thanh Market’e göre fiyatlar daha uygun.
Ben buradan koni biçimindeki Non La denen yerel şapkalardan almıştım. Yalnız Lucky Plaza’ya geliyorsanız tavsiyem hemen giriş kattaki yerden alışveriş yapmamanız. 2.katta bir tane süpermarket var. Bu süpermarketin bir bölümünde hediyelik eşyaların satıldığı alan var. Çeşitler giriş katındaki yere göre daha az olsa da fiyatlar çok daha ucuz.
Vincom Center
İçinde yer alan 250 adet mağaza ile Ho Chi Minh City’nin en büyük alışveriş merkezlerinden biridir. Belediye Binası’na yakın bir noktada bulunuyor.
Saigon Square
Ho Chi Minh City’de en rahat ve en uygun alışveriş yapılabilecek yerin Saigon Square olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ben Thanh Market kadar hem kalabalığı yok, hem içerisi gayet ferah hem de fiyatlar çok daha ucuz. Kıyafetten ayakkabıya kadar bir sürü seçenek var.
Saigon Square içerisinde North Face yağmurluk, North Face kırmızı, siyah ve yeşil mont gibi popüler ürünleri çok uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Ben 2018 yılında 500.000 VND’ye (yaklaşık 120 TL) North Face su geçirmez yağmurluk almıştım ve hala kullanıyorum. Bu yıl gittiğimde ise yine North Face’in daha kalın bir montunu aldım. Onun için de 650.000 VND ödedim.
Bitexco Tower
Ho Chi Minh City’deki bir finans merkezi olup içinde alışveriş merkezi de vardır. Bu bina, Vietnam’ın milli sembolü olan “Nilüfer çiçeği” şeklinde inşa edilmiş. Binanın 49.katında 360 derece şehri gözlemleyebileceğiniz bir alan bulunuyor. Giriş için bilet almak gerekiyormuş ancak fiyatını bilmiyorum. 52. katında ise güzel bir restorant&cafe var. Bundan “Vietnam’da Ne Yenir” bölümünde bahsedeceğim.
Crescent Mall
Bu alışveriş merkezi şehir merkezinin dışında District 7 denen bölgede yer alıyor ve SECC (Saigon Fuar Alanı)’ye 5 dakikalık yürüme mesafesinde. Burada da elektronik ürünlerden kıyafetlere kadar bir çok seçenek var. Bizdeki klasik AVM’ler gibi.
Ho Chi Minh City Gece Hayatı
Güneydoğu Asya’daki en iyi gece hayatına sahip ülkelerden biri olan Vietnam’da güzel vakit geçirmek için birçok seçenek bulunuyor. Bu bölümde Vietnam Ho Chi Minh City’de gece hayatıyla ilgili gözlemlerimden bahsedeceğim.
Ho Chi Minh City Gece Kulüpleri
Apocalypse Now
Mekanın hem iç kısmında hem de bahçe tarafında masalarda oturup etrafı izlemek ya da bir şeyler yiyip içmek mümkün. Çalan müzikler dünya genelinde trend olan müzikler. Bu kulüp yanılmıyorsam gece 3 ya da 4’e açık ve giriş ücreti yok.
Fiyatlar ortalamanın biraz üzerinde. Örneğin 1 Budweiser bira ve çeşitli kokteyl fiyatları 120.000 VND’den başlıyor. Ancak saat 19:00-23:00 saatleri arasında ise Happy Hour oluyor ve 8’li bira 600.000 VND’ye satılıyor. Birkaç kişi gidiliyorsa çok daha uygun. Mekanda ayrıca patates kızartması, spaghetti ve daha bir sürü yemek çeşidi de bulunuyor. Patates kızartması 60.000 VND, makarna da 110.000 VND civarındaydı.
Ortama gelince…Kulüp genelde saat 23:00’dan sonra dolmaya başlıyor. İç tarafta bar kısmında ya da masalarda birbirinden güzel kızlarla tanışmak mümkün. Ancak amaç normal muhabet dahi olsa direkt saatlik ya da gecelik istedikleri ücreti söyleyip sizinle beraber kulüpten çıkmak istiyorlar. Açık konuşmak gerekirse buradaki kızlar gecelik 250-300 USD’den kapıyı açıyorlar ve en fazla 150 USD’ye düşüyorlar, o da iki saatlik.
Envy Club
Apocalypse Now’a göre daha kaliteli ve daha pahalı olan bu kulüpte ortam yine kıpır kıpır, müzikler iyi. Burada giriş için 350.000 VND istiyorlar ve bu paraya 1 içki dahil. Biz toplam 5 kişi gitmiştik ve girmeyeceğimizi söyledikten sonra indirip yapıp kişi başı 250.000 VND ödemiştik.
Burada da paralı birliktelik yaşamak isteyen ortalama 25 yaşlarında birçok kız var. Kapıyı gecelik 3.000.000 VND’den (yaklaşık 130 USD) açıyorlar. Tercih edip etmemek size kalmış.
Bir de Nguyen Hue Caddesi’nin yakınlarında Lush adlı bir gece kulubü var. Ho Chi Minh City’deki en ünlü gece kulüplerinden biri olan Lush‘ta daha çok sırtçantalı gezginler ve yerel gençler takılıyor.
Son olarak, Google haritalardan başka club’lar ararken Glow diye bir mekan görmüştüm. Hem internet yorumlarına hem de tanıştığım yerel bir iki kişinin demesine göre bu mekan da çokça tercih edilen gece kulüpleri arasında. Yeri Belediye Binası’na yakın.
Ho Chi Minh City Barlar ve Müzikli Mekanlar
Fox Beer Garden
Bar ve müzikli mekan kategorisinde ilk sırada tavsiye edeceğim mekan kesinlikle Fox Beer Garden. Burada fiyatlar uygun diyebilirim. İnsanlar genelde akşam 9-10’a kadar burada takılıp daha sonra gece kulüplerine kaçıyorlar. 6’lı biranın fiyatı burada 250.000 VND.
Bu mekanda bizim dışımızda tek tük turist vardı. Vietnamlılar gerçekten sıcak kanlı insanlar. Bizimle fotoğraf çektirdiler, mekandan ayrılırken kız, erkek farketmeden bize sarıldılar. Ondan önce ortaya bir meyve tabağı söylediler. Güzel bir atmosfer vardı. Biz 2-3 akşam burada takıldık.
Bazı akşamlar ise yerel şarkıcıların canlı performansları oluyor. Orada bulunduğumuz bir Perşembe akşamı Vo Kieu Van isimli bir bayan bir şarkıcı ve yanında dansçı kızları sahnedeydi.
Eon Heli Bar
Bitexco Tower – Sky Deck’in 52. katında bulunan ve Ho Chi Minh City’yi 360 derece görebileceğiniz bir mekan. Burada yerel bira Saigon Beer 140.000 VND idi. Kokteyller ise 200.000 VND civarı. Patates kızartması ve daha başka yemekler, meyve tabakları falan da bulunuyor.
Saigon Saigon Bar
Caravelle Hotel’in üst katında yer alan Ho Chi Minh City’nin en iyi rooftop barlarından biri. Biz dışarıda oturmayı tercih ettik ama içerisi Saigon Saigon Bar olarak geçiyor ve burada canlı müzik performansları oluyor. İş yaptığımız kişiler hesabı ödediğinden fiyatları hatırlayamıyorum ama öyle uçuk fiyatlar yoktu. En azından İstanbul’da böyle bir mekanda oturup bir şeyler yiyip içseydik gelen hesabın en az beş katını öderdik, bunu net hatırlıyorum.
Bu saydıklarım dışında Fox Beer Garden‘a giderken Hangover Bar önünden geçtik ama dışarıdan gördüğümüz kadarıyla atmosfer pek bizi sarmayınca girmedik. Fox Beer Garden ayarında bir de Kingdom isimli popüler bir başka bar daha varmış ancak oraya gitmedik.
Vietnam’da Masaj Salonları
Vietnam Ho Chi Minh City‘de hem normal masaj hem de mutlu sonlu özel masaj salonlarından bol bir şey yok. Tek yapmanız gereken Pham Ngu Lao ve Bui Vien Caddeleri‘nin oralarda dolaşmak.
Spa, Güzellik Salonları ve bazı otellerde bu tarz masajlar yaptırılabiliyor. Fiyatlara göre standart ve VIP oda seçenekleri bulunuyor. Biz, 142 Bui Thi Xuan Street’te yer alan Le Han Dai Nam adlı oteldeki masaj salonuna gitmiştik. 1 saatlik VIP odadaki masajın fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 780.000 VND idi. Burada, ayrıca ücretsiz su, ada çayı ve şeker ikram ediliyor. Ama masaj ortalama düzeydeydi.
Yukarıda bahsettiğim Pham Ngu Lao ve Bui Vien Caddeleri’ndeki diğer salonları da deneyebilirsiniz. Ayrıca internetten de bu siteden Ho Chi Minh City’deki masaj salonlarına bakıp karşılaştırma yapabilirsiniz.
Ho Chi Minh City’de masaj salonu ararken özellikle Bui Vien Caddesi üzerinde size ucuz masaj vaat eden yerlere pek güvenmeyin. Yani ısrarla sizi müşteri olarak almak isteyenlerden uzak durun. Siz masaj seasındayken cüzdanınızdan para çalabiliyorlar. 1-2 kişiden bunu duymuştum.
Ho Chi Minh City’de gece hayatına dair mekan önerilerim bu kadar. Burada son olarak şunu da eklemeliyim. Vietnam yasalarına göre bir turist ile Vietnamlı bir bayanın aynı aynı odada kalması yasak olduğundan çoğu otel böyle bir talep olduğunda ne yaparsanız yapın kabul etmez. Bunun tek çözümü, ekstra bir oda alıp gelen kız arkadaşın adına kayıt yaptırmaktır.
Diğer yandan, District 1’de yer alan Bui Vien Caddesi’nin orada ise guesthouse tarzı daha küçük oteller bu konuda ihtiyacınızı karşılıyor.
Ho Chi Minh City’de Ne Yenir ?
Vietnam’a gitmeden önce ülkenin gayet ucuz bir yer olduğunu zannederdim. Ancak, fiyatlar Türkiye’dekiyle yarışır vaziyette. Her neyse, bu bölümde Vietnam’da ne yenir? Ne içilir? konusundan bahsetmeye çalışıp bazı önerilerde bulunacağım.
Vietnam Mutfağı
Pho Çorbası
Vietnam’ın geleneksel çorbası olan Pho, gerçekten tadına hayran kaldığım bir çorbaydı. Bir çeşit noodle çorbası olan Pho, içinde tavuk suyu, zencefil, taze soğan ve isteğe göre etli ya da tavuklu olarak servis ediliyor. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Pho çorbasını herhangi bir restorantta da bulabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem daha uygun fiyatlı olduğundan Pho 24 adlı dükkanlardır. Örneğin, kaldığımız otelin hemen bitişiğindeki restorantta 98.000 VND’ye içtiğim bu çorbayı, 200 metre ilerideki Pho 24’te 29.000 VND’ye içmiştim. 2022 yılı itibariyle ortalama 79.000 VND fiyatları.
Son olarak şunu da belirtmeliyim. Bazen çorbanın içinde ufak yeşil biberler oluyor. Bunları yememenizi tavsiye ediyorum, yoksa acıdan ağlarsınız. Benim başıma geldi.
Deniz Ürünleri
Deniz ürünleri yemek isterseniz Ho Chi Minh City’de birçok alternatif var. Ancak şuna dikkat edilmesini tavsiye ederim. Gittiğiniz restorant açık çay bahçesi gibi ise, açık alanda akvaryumlarda çeşitli balıkları görebiliyorsanız pek gidilmesini tavsiye etmem. Çünkü hijyen konusunda biraz tereddütte kalabilirsiniz. Bu tarz yerlerde de değişik bir koku var.
Onun yerine bildiğimiz manada restorantlara gidilmesini öneririm. Mesela bizim şans eseri bulduğumuz, tabelasında yengeç sembolü olan “The Crab Shack”i kesinlikle tavsiye ediyorum. Yemekler gerçekten mükemmeldi. Mesela burada karidesli spaghetti 170.000 VND, içinde 12’li karides bulunan kızartma 180.000 VND idi. Birden fazla kişiyseniz ortaya karışık kombo menülerden söyleyebilirsiniz. Bu tür menülerin içinde örneğin 500 gr ıstakoz, 500 gr karides, sosis, mısır ve patates bulunuyor ve fiyatı 700.000 VND civarı.
Highlands Coffee
Vietnamlılar, Starbucks benzeri bir kahve dükkanı zinciri olan Highlands Coffee‘yi kurmuşlar ve şu an ülkede gerçekten çok popüler. Gerek ülke genelinde gerekse Ho Chi Minh City’de birçok noktada bulabilirsiniz.
Türkiye’ye dönmeden bir gün önce cebimde kalan Vietnam Dong’larını harcamak için 23/9 Park’ın yakınında bulunan şubesine gitmiştim. Burada kahveye 29.000 VND, tavuklu sandviçe ise 19.000 VND vermiştim.
Vietnam Kahvesi Nasıl Yapılır?
Vietnam’ın Nesi Meşhur denince akla muhtemelen ilk Vietnam kahvesi gelir. Ben de hazır kahveden konu açılmışken ünlü Vietnam kahvesinden de bahsedeyim. Gördüğüm, duyduğum ve araştırdığım kadarıyla Vietnam’daki en iyi kahve markaları Trung Nguyen ve Weasel marka kahvelermiş. Ben de onlardan aldım. 340 gr Trung Nguyen marka kahveye 54.200 VND, 200 gr Weasel marka kahveye ise aparatlarıyla beraber 96.000 VND verdim.
Şimdi Vietnam Kahvesi nasıl yapılır, biraz ondan bahsedeyim. Öncelikle gerekli olan malzemeler şöyle :
-
- Vietnam kahvesi
-
- Vietnam kahvesi cezvesi ve aparatları
-
- Kahve fincanı
- Sıcak Su
Vietnam Kahvesi Nasıl Yapılır ?
1) Kahve aparatı olan cezveyi ve altlığını fincanımızın üstüne koyuyoruz.
2) 2-3 çay kaşığı kahveyi aparatın içine koyup yayıyoruz.
3) Sıkıştırma aparatını yaydığımız kahvenin üstüne koyuyoruz ve kahvemizi hafifçe sıkıştırıyoruz.
4) Toplam kullanacağımız sıcak su miktarı bir su bardağının yarısından biraz az. İlk önce az bir miktar kahvemizin üzerine döküyoruz ve 10 saniye kadar bekliyoruz.
5) Daha önce toplam su miktarının tamamını döküyoruz ve soğumasın diye kapağını kapatıp birkaç dakika bekliyoruz.
**Sütlü yapmak isterseniz fincanınıza kahveyi yapmadan önce az bir miktar süt ekleyebilirsiniz.
Ho Chi Minh City’de kaldığım süre boyunca edindiğim izlenimlerim bu şekilde oldu. Umarım gelecekte Vietnam’a tekrar gidebilirim.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Hocam Vietnam’da North Face ürünlerin uygun olduğunu duydum. Bilginiz var mı ? Nerelere gitmek gerekir bulmak için.
Merhaba,
Evet öyle. Ben Saigon Square denen bir mağazaya gittim. Uygun fiyatlı birçok ürün var. North Face yağmurluk almış ve 120-130 TL gibi bir para ödemiştim.
1,5 yıldır Vietnam’da yaşıyorum. Da Nang ve Hanoi’yi de öneririm.
Yazılarınız gerçekten müthiş. Ho Chi Minh City’e ben de geçen yıl gitmiştim. Hanoi ve Da Nang’ın da gezilmesini, görülmesini tavsiye ederim.
Gerçekten mükemmel bir şekilde anlatmışsınız. Emeğinize sağlık.
Teşekkürler.