Vizesiz yerleri dolaşmak için Ukrayna uçak bileti fiyatlarına bakarken ucuz Kharkiv İstanbul uçak bileti bulunca hemen alıp rotamı oluşturdum.
Bu yazımda Kharkiv gezilecek yerler, Kharkiv gece hayatı, Kharkiv havalimanı geçişleri, Ukrayna Kharkiv uçak bileti, Kharkiv masaj salonu, Kharkiv’e ne zaman gidilir ve Kharkiv otelleri hakkında gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım.
Yazı İçeriği
- 1 Kharkiv Nerede ?
- 2 Kharkiv’e Rehberle Mi Gitmeliyim?
- 3 Kharkiv’e Ne Zaman Gidilir ?
- 4 Ukrayna Para Birimi
- 5 Kharkiv’de Ulaşım
- 6 Kharkiv Havalimanı Kontrolleri
- 7 Kharkiv Gezilecek Yerler
- 7.1 Metalist Kharkiv Stadyumu
- 7.2 Svobody Meydanı
- 7.3 Sumskaya Caddesi
- 7.4 Konstytutsii Meydanı
- 7.5 Termometre
- 7.6 Kharkiv Tarih Müzesi (Istorychnyi Muzei)
- 7.7 Bağımsızlık Anıtı
- 7.8 Shevchenko Park
- 7.9 Mirror Fountain
- 7.10 Futbol Topu Anıtı
- 7.11 Taras Shevchenko Anıtı
- 7.12 Assumption Katedrali
- 7.13 Annunciation Katedrali
- 7.14 Strilka Meydanı
- 7.15 Gorky Park
- 7.16 Pryvokzalnyi Meydanı
- 7.17 Palats Odruzhennya
- 8 Kharkiv Gece Hayatı
- 9 Kharkiv’de Nerede Kalınır ?
- 10 Kharkiv’de Ne Yenir ?
- 11 Kharkiv’den Ne Alınır ?
- 12 Kharkiv İnsanı Nasıl ?
- 13 Kharkiv Araç Kiralama
Kharkiv Nerede ?
Öncelikle, Kharkiv (Rusça ismi) ya da diğer adıyla Kharkov (Ukraynaca ismi), Ukrayna’nın başkenti Kiev’den sonraki en büyük şehri olup içerisinde yaklaşık 1,5 milyon insanı barındırmaktadır. Bunun dışında şehir, Ukrayna’nın Doğusu‘nda bulunur ve Rusya sınırına sadece 40 km mesafede yer alır.
Burada kaldığım süre boyunca yerel halktan bir şekilde etkileşime girdiğim bazı kişilere Ukraynaca teşekkür etmeme rağmen anlamamaları, ancak Rusça teşekkür ettiğimde anlamaları sanıyorum bu durumun bir sonucu. Hemen hemen herkesin Rusça da konuştuğu Kharkiv’de İngilizce bilme oranı gerçekten çok az. Bilenler de genelde gençler.
Kharkiv’e Rehberle Mi Gitmeliyim?
Kharkiv ile ilgili şunu da söylemek istiyorum. İnternette Kharkiv veya genel olarak Ukrayna ile ilgili yazıların yorum kısımlarında çoğu zaman “Kharkiv’e rehbersiz gidilmez” ya da “Kharkiv rehberi için şu numaradan iletişime geçin” gibisinden cümleler görürsünüz. Her ne kadar İngilizce bilme oranı az olsa da, etrafta çoğunlukla Kiril harfleri görünse de Rusça ya da Ukraynaca bilmemek dünyanın sonu değil. Offline çalışabilen Google Translate de pekala iş görebilir. O yüzden bence kesinlikle rehbere gerek yok.
Tavsiyem kendi başınıza gitmeniz ve kendini rehber diye tanıtan orada berlirli bir süre yaşamış ya da birden fazla kez gitmiş kaçak rehberlik hizmeti sunan kişilere paranızı kaptırmamanız. İşini iyi yapan resmi rehberler olabilir ama çoğunun amacı sizi söğüşlemektir. Bunu da unutmayın.
Son olarak 2014 yılında Kharkiv’de yaşanan Rus yanlısı gösteriler ve siyasi gerilim ile ilgili şu an en ufak bir belirti yok. Şehir gerçekten güvenli. Sorunsuz bir şekilde tatilinizi yapabileceğinizi düşünüyorum.
Kharkiv’e Ne Zaman Gidilir ?
Kharkov ya da Kharkiv’e ne zaman gidilir konusunda gelirsek kışın Ukrayna çok soğuk olduğu için genelde Kharkiv’e Mayıs – Ağustos arası dönemde gidilmesi tavsiye ediliyor. Yine de Eylül ayı içerisinde de hava sıcaklığı makul seviyededir. Kışın gitmenin avantajı ise fiyatların daha düşük olması.
Her ne kadar okuduğum makalelerde ısrarla “Yazın Kharkiv’e gidilmez” dense de ben ve üniversiteden bir arkadaşım bunu dinlemedik ve gittik. Sonuç olarak, bu durumun bana göre artı yönü, şehirde genelde Türk ve Arap kökenli vatandaşların oluşturduğu o kalabalığın olmaması, eksi yönü ise eğlence mekanlarının bahar aylarına nazaran boş olması ve dolayısıyla etrafın fazla hareketli olmamasıydı.
Ukrayna Para Birimi
Ukrayna’nın para birimi Hryvnia ya da Türkçe deyişimizle Ukrayna Grivnası‘dır ve kısaca UAH şeklinde gösterilir. Olaya döviz kuru olarak bakacak olursak Haziran 2020 itibariyle 1 TL yaklaşık 3,90 UAH yapmaktadır.
Biz oradayken gördüğümüz dövizcilerin hemen hemen hepsinde 1 USD = 24,2 UAH idi. Sadece havalimanının hemen dışında ve şehir merkezine yakın bir yerde 1 USD = 24,3 UAH şeklinde bozum yapmıştık. (Güncelleme : Aralık 2020 itibariyle 1 USD = 27,8 UAH civarı)
Kaldığımız otele yakın bir yerde keşfettiğim bir bankada ise 1 USD = 24,8 UAH şeklinde idi. Ancak, içerideki görevli kadın anlaşmamız yok gibisinden bir şeyler söyleyip paramızı bozmadı.
Kharkiv’de Ulaşım
Kharkiv Uçak Bileti
İstanbul’dan Kharkiv’e Pegasus‘un yanı sıra Türk Hava Yolları ve Ukrayna Havayolları‘nın seferleri bulunuyor ve yolculuk yaklaşık 2 saat civarı sürüyor. Biz Pegasus’tan Ukrayna Kharkiv gidiş dönüş bileti için kişi başı yaklaşık 420 TL ödedik. Gidişte uçağımız 70 dakika rötar yapsa da dönüşte normal saatinden erken kalktı.
Tabi Koronavirüs’ten dolayı artık uygun fiyatlı uçak bileti bulunur mu emin değilim.
Bu arada, Kharkiv ile aramızda saat farkı olmadığını da belirtmeliyim.
Kharkiv Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Havalimanından şehir merkezine taksi ile ulaşım ise ortalama 70-80 UAH civarı. Tabi turist olduğunuzu anladıklarında bu fiyat ikiye katlanıyor. Pazarlık gücünüze bağlı olarak fiyatı düşürebilirsiniz.
Biz ise hem gecenin bir yarısı ineceğimizden hem de taksicilerle uğraşmamak için kaldığımız otelden transfer aracı istedik. Gayet lüks bir araç ile bizi karşılayan şoföre iki kişi toplam 120 UAH para verdik. Havalimanından şehir merkezine taksi ya da özel araçla ortalama 15-20 dakika sürüyor.
Diğer yandan, havalimanından taksi de çağırabilirsiniz. Direkt havalimanındaki taksilere binmek yerine 3040 ya da 2002’yi arayarak veya UBER kullanarak taksi çağırabilirsiniz.
Kharkiv Şehir İçi Ulaşım
Gelelim şehir içi ulaşıma…
Kharkiv’de metro ulaşımı gerçekten çok iyi ve çok ucuz. Bilet fiyatı sadece 5 UAH. Üstelik ücretsiz ve mis gibi çalışan wi-fi bile var. İnsan için devlet anlayışı bu olsa gerek. Neyse, bilet almak için turnikelerden hemen önce kenarda bulunan mavi makineler kullanılıyor. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, cebinizde bozuk para olması. Şöyle ki, makineler sadece 1, 2 ve 5 UAH kabul ediyor. Bu bana biraz saçma geldi. Bizde 50 TL bile yükleme yapılabiliyor.
Bu mavi makinelerin yanlarında bulunan beyaz makineler ise sanıyorum metro kartı almaya yarıyor. İngilizce dil desteği olmadığından hiç bulaşmadık.
Metronun yanı sıra şehirde vızır vızır çalışan tramvaylar bulunuyor. Binmeye gerek duymadığımızdan nasıl bir sistemi olduğunu bilmiyorum. Tek bildiğim şey, normal araba yolu üzerine kurulmuş bu tramvay hattının gürültüsünün inanılmaz derecede rahatsız edici oluşudur.
Son olarak, yine bazı noktalara gidişte birçok kez kullanacağınız taksi seçeneğinde ise şehir merkezinden kalacağınız yere ya da gideceğiniz mekana ödeyeceğiniz ücret ortalama 50-60 UAH civarıdır. Biz merkezden otele her seferinde 50 UAH ödedik.
Kharkov – Kiev Tren Ulaşımı
Kharkiv’den başkent Kiev’e gitmek için ise en ucuz yöntemlerden biri tren yolculuğu. Kharkiv’deki merkez tren istasyonu olan Kharkiv-Pasazhyrsky’den Kiev şehir merkezine trenle gidebilirsiniz. Yolculuk 4,5-5 saat civarı sürüyor ve tek yön bilet ücreti sabah treni için yaklaşık 1.000 UAH, akşam tren içinse 600 UAH.
Daha detaylı bilgiye Ukrayna Demiryollarının sitesinden ulaşabilirsiniz. Her ne kadar oraya kadar gitmişken Kiev’e de geçme niyetimiz olsa da koşuşturma olmaması için vazgeçtik. Zaten gitseydik Kiev’de geçirebileceğimiz sadece 6 saatimiz olacaktı.
Kharkiv Lviv Arası Tren
Öncelikle, Kharkiv – Lviv arası mesafe 1.000 km ‘nin biraz üzerinde. Kharkiv Lviv tren yolculuğu ise yaklaşık 13-14 sürüyor ve fiyatı ortalama 2.000 UAH civarı.
Kharkiv Havalimanı Kontrolleri
Saat gece 3’e doğru indiğimiz Kharkiv Havalimanı’nda çok da fazla kalabalık yoktu. Havalimanına girip çıkmamız yaklaşık 10-15 dakika falan sürdü. Ukrayna topraklarına ilk defa girişimiz olmasına rağmen pasaport kontrolünde herhangi bir sorun ya da rüşvet isteme olayı olmadı. Klasik olarak dönüş bileti ve otel rezervasyonumuzu görmek istediler, o kadar.
Dönüşte ise uçağın kalkacağı kapıya gitmek için kullanacağımız yürüyen merdiven başında duran iki görevli pasaportları ve biniş kartlarımızı inceledi. Bir tanesi, “Beni takip edin” dedi ve bir odaya doğru yöneldik. Rüşvetin kokusunu alabiliyorduk. Kapıdan girip içerideki başka bir kapıyı açıp ufakça bir odaya geldik. Görevli, bilgisayar başına geçip pasaportları tekrar inceledi. Birkaç zırvalamadan sonra “Maybe bahşiş” dedi. Biz de cebimizdeki tüm parayı harcadığımızı söyledik. Kendisi de fazla ısrar etmedi ve bize iyi yolculuklar diledi. Halbuki benim cebimde 220 USD para vardı. Sonuç olarak, tatil boyunca rüşvetçilere para kaptırmadık.
Kharkiv Gezilecek Yerler
Açıkçası Kharkiv, gezilip görülecek yerler bakımından zengin olmayan bir yer. Duyduğumuz kadarıyla bir Lviv ya da Kiev kesinlikle değil. Yine de bazı yerlerden bahsedecek olursam ;
Metalist Kharkiv Stadyumu
Yakın zamana kadar UEFA Avrupa Ligi maçlarından tanıdığımız ve o zamanlar gayet dişli bir takım olan Metalist Kharkiv’in stadyumudur. Kendileri 2008 yılında UEFA eşleşmesinde Beşiktaş’ı elemişlerdi. Bildiğim kadarıyla haftada üç kez stadyum turları düzenleniyor ve ücreti de 30 UAH. Metalist Stadyumu’na gitmek için Sportyvna Metro İstasyonu‘nda inilmelidir.
Svobody Meydanı
Türkçe ismi “Özgürlük Meydanı” olan bu meydan Ukrayna’daki meydanların en büyüğü ve Avrupa’daki en büyük birkaç meydandan biriymiş. Svobody Meydanı’na gitmek için Universytet ya da Derzhprom Metro İstasyonlarında inilmelidir.
Svobody Meydanı’nın diğer tarafında ise Kharkiv Bölgesel Yönetim Binası bulunuyor.
Sumskaya Caddesi
Kharkiv’in en meşhur ve en eski caddelerinden biri olan Sumskaya’da bir çok cafe, restorant ve bar bulunuyor. Mutlaka bir tur atılmalıdır.
Konstytutsii Meydanı
Türkçe’ye Anayasa Meydanı olarak çevirebileceğimiz bu meydan için şehir merkezi diyebiliriz. Tarih Müzesi, Termometre ve AVE Plaza bu civarda yer alıyor.
Termometre
1976 yılında Kharkiv Meteoroloji Enstitüsü tarafından yapılmış. Eğer lokal biri, “Termometre’de buluşalım” derse kafanız karışmasın. Demek istediği yer burasıdır.
Kharkiv Tarih Müzesi (Istorychnyi Muzei)
Anayasa Meydanı’nda bulunan Tarih Müzesi ile ilgili bir şeyler söylemek isterdim, ancak biz oradayken tadilattaydı. Binanın önünde 2 top ve diğer tarafında da 2 tank ve 3 havan topu bulunuyor.
Bağımsızlık Anıtı
Tarih Müzesi’nin yan tarafında bulunan anıttır.
Shevchenko Park
Kharkiv’in tam merkezinde yer alan popüler bir parktır. İçinde botanik bahçesi, dolphinarium ve Ukrayna’nın en eski hayvanat bahçesi bulunuyor. Aynı zamanda 50. Paralel Anıtı da buradan geçmektedir. Parkı ziyaret ettiğimizde 50. Paralelin geçtiği yeri açıkçası bulamadık. Birçok yer de tadilat çalışmaları vardı. Sanıyorum o yüzden. Gerçi otelin resepsiyonuna da sorduğumuzda o da aynısını söylemişti.
Mirror Fountain
Opera ve Bale Tiyatrosu’nun hemen karşısında bulunan, 1947 yılında yapılmış ve UNESCO koruma alanı olarak ilan edilmiş bir yapıdır. Kharkiv’in simge anıtlarından biridir. Küçük bir köşk ve arkasından akan suya karşı insanların fotoğraf çektirdiği bir yerdir. Mirror denmesinin aslı, diğer taraftan bakıldığında ayna/gölge efekti vermesidir diye tahmin ediyorum.
Futbol Topu Anıtı
Taraftarların buluştuğu yerlerden birisi olan bu anıtın es geçilmemesini tavsiye ediyorum.
Taras Shevchenko Anıtı
Ukrayna’nın önemli şairi Taras Shevchenko’nın anısına 1935 yılında dikilen anıttır.
Assumption Katedrali
18. yüzyıl sonu 19. yüzyıl başlarında yapılmış olan bu katedral, daha önce burada bulunan ancak yangın dolayısıyla tahrip olan başka bir katedralin kalıntıları üzerine yapılmış. Katedralin çan kulesi ise 1844’te Rus ordularının Napoleon’a karşı kazandığı zaferin anısına sonradan eklenmiş.
Assumption Katedrali’nin az ilerisinde ise Pokrovsky Katedrali yer alıyor.
Annunciation Katedrali
Lopan Nehri’nin karşı tarafında bulunan Annunciation Katedrali, 19. yüzyılın sonlarına doğru yaplmış olan Kharkiv’in ana Ortodoks kilisesidir. Fazla zamanımız olmadığından uzaktan bakınmakla yetindik. Giriş ücretsiz.
Strilka Meydanı
Kharkiv Nehri ve Lopan Nehri’nin birleştiği yerdir. Burada nehir boyu yürüyebilir, yemyeşil parkta oturabilir ve Kharkiv Nehri üzerindeki köprüyü seyredebilir ya da üzerinden geçebilirsiniz.
Park kenarında bulunan dondurmacıdan 10 UAH karşılığında dondurmanızı alıp parkta dinlenebilirsiniz. Ancak, turist olduğunuzu anlayan dilenci çocuklar hemen etrafınızı sarıyor ve öylesine yapışıyorlar ki kurtulmak için ciddi çaba sarfetmeniz gerekebilir. Onların yüzünden parkta oturamamıştık.
Gorky Park
130 hektarlık alanı kaplayan bu ünlü parkta şehrin en önemli eğlence merkezidir. Büyük kutlamalar ve çeşitli festivaller burada yapılıyor. Park içinde aynı zamanda bir çok aktivite bulunuyor. Hem gelen geçeni izlemek hem de dinlenmek için mutlaka gelinmesini tavsiye ediyorum.
Gorky Park’ta çektiğim diğer videoları Youtube Kanalım‘dan izleyebilirsiniz.
Pryvokzalnyi Meydanı
Kharkiv Tren İstasyonu’nun hemen önündeki meydandır. Gar binasına doğru müthiş bir manzara sunan bu meydanda oturup yerel halkı izlemek gerçekten keyifliydi.
Palats Odruzhennya
Sonradan öğrendiğime göre burası evlendirme dairesiymiş. Binanın dış görünüşü gerçekten hoş. Sumskaya üzerinden Gorky Park’a doğru giderken sol tarafta bir yerde kalıyor.
Kharkiv’de daha birçok yer olsa da ilgimizi çektiği için gezip gördüğümüz yerler bunlardı. Şimdi sırada biraz gece hayatından bahsetmek var.
Kharkiv Gece Hayatı
Yazımın başında da bahsettğim gibi Kharkiv’e genel olarak yazın gidilmemesi tavsiye edilir. Bunun sebebi, yazın okullar kapalı olduğu için etrafta öğrenciler falan yoktur, eğlence mekanları genellikle boştur. Dolayısıyla şehirde fazla hareket yoktur.
Bar ve kulüplerde bu sebepten fazla takılmasak da gözlemlerimi ve duyumlarımı aşağıda açıklayacağım. Bu arada, nerede hangi etkinlik var diye http://78.com.ua/ adlı siteden bakabilirsiniz.
-
Kharkiv Gece Kulüpleri
Radmir Club : Buraya Cumartesi gecesi saat 12 civarı bir şeyler içer, biraz takılırız, Kharkiv gece hayatını bir nebze olsun görürüz diye gittik. Ama son anda içeriye girmekten vazgeçtik. Çünkü dışardan gördüğümüz kadarıyla içeride çok az kişi vardı. Müzik sesi bile gelmiyordu. Sanki hayalet bir mekan gibiydi. Orada bekleyen tek taksiye atlayıp başka mekanları tercih ettik.
Taksici de “İki sene öncesi burası daha iyiydi. Zaten şu an okullar da kapalı olduğu için kimse yok. İyiki de gitmediniz.” dedi. Bu arada kulübün giriş ücreti 100 UAH. Sezonda rezervasyon yaptırmak tavsiye ediliyor.
Bolero Club : Burası için de rezervasyon gerekiyor ve giriş ücreti 100 UAH. Taksicinin dediğine göre bu mekan Radmir’den biraz daha iyiymiş. Face control var. Masa tutmak isterseniz fiyatları ortalama 4.000 UAH civarı. Yediğiniz içtiğiniz bu fiyattan düşülüyor.
Plazma : Buraya daha çok yaşı genç üniversiteliler geliyor. Malum, okul sezonu olmadığından gitmeye gerek duymadık. Giriş ücreti hafta içi 30 UAH imiş ve face control yokmuş.
Club Misto : Bu mekana da girmedik ancak içeride bowling salonu, disko ve strip barı mevcutmuş. Giriş ücretini bilmiyorum.
Bu saydığım yerler dışında Club Galaktika ve Club Compass da alternatif yerler arasındadır.
-
Kharkiv Strip Clublar
Kakadu Club : Burası Rymarska Caddesi’nde bulunuyor. Mekana giriş ücreti 100 UAH ve bunun dışında 300 UAH depozito şartı koymuşlar. Yani, içtiğiniz şeyleri bu paradan düşüyorlar. Kakadu’ya girişte grivnalarınızı sahte dolarlara çevirip dansçı hatunlara lap dance yaptırdığınız esnada takıyorsunuz. Burada bazı hatunlarla özel odalarda bir saatlik görüşme yapılabiliyor. Ücreti 1.500 UAH.
Casta Club : Burasının Kakadu’dan farkı özel görüşmelerin yapılamaması. Kharkiv’in en güzel kızları nerede diye soruyorsanız, muhtemelen doğru yeri okuyorsunuzdur.
-
Kharkiv Masaj Salonları
Imperia : Bu mekanı açıkçası bulmakta çok zorlandık. Birkaç kez önünden geçmemize rağmen herhangi bir tabela olmadığı için bulamadık. Daha sonra otelimize geri gelip haritalardan daha dikkatli baktıktan sonra tekrar gittik.
Kesin koordinat vermem gerekirse, kaldığımız otelin bulunduğu Molochna Caddesi‘nden yukarıya düz devam edince yeşil renkli “Sberbank Russiya” yazan bankayı geçtikten sonra ikinci ara olan Bohdana Khmel’nyst’koho Caddesi’ne yani sola dönüyoruz. Yolu sağ taraftan takip edince yerin altına inen merdivenleri göreceksiniz. Burada bir adamın küçük ofis gibi bir yerde oturduğunu göreceksiniz. Masaj salonu hemen o adamın oturduğu yerin içinden açılan kapıdır. Adama sorarsanız o sizi yönlendiriyor. 1 saatlik süren Afrodit Paket adlı masajın fiyatı 1.450 UAH.
Kakadu : Yukarıda bahsettiğim Kakadu Club içerisinde masaj hizmeti de alınabiliyor.
-
Kharkiv Minihouse
Bu mekanların konseptlerini anlatmama gerek yok. relaxkharkiv.com ya da http://en.mini-house.kh.ua/ adlı sitelerde adresler ve telefon numaraları mevcut. Yalnız taksiciler mekan isimlerini bilmiyorlar. Yapmanız gereken sadece adresi vermek. Mesela клочковиская 295а gibi. Bu adresleri bildikten sonra rehbere falan hiç mi hiç gerek kalmıyor.
-
Kharkiv Barları ve Müzikli Mekanlar
Moskvich Bar : Araştırmalarım esnasında bu mekan hakkında o kadar olumlu yorum okumuştum ki kesin gidilecek yerler arasına yazmıştım. Lakin önünden geçmemize rağmen yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı vazgeçtik. Bahar aylarında bir daha gidersem kesin uğrayacağım.
Zeppelin Bar : Bu mekan rock müzik çalan bir yer. Açıkçası, Zeppelin Bar’ı daha önceden bilmiyorduk. Şans eseri Churrasco’ya yemek yemeye giderken aynı yol üzerinde yer aldığından dikkatimizi çektik. Yemek yedikten sonra kesinlikle uğramak kaydıyla çentik attıktan sonra geri döndüğümüzde bir de baktık kapanmış. Saat gece 12’yi biraz geçiyordu. Demek ki 00:00 civarı kapanıyor.
Kharkiv’de Nerede Kalınır ?
Kharkiv’de gerek otel gerekse de ev tutmak için bir çok alternatif bulunuyor. Bu bölümde Kharkiv otelleri ile ilgili bazı tavsiyelerde bulunacağım. Şunu da belirtmem de fayda var. Genel olarak 200 TL’nin altındaki otellerin konforu biraz daha düşük.
✔️ Kiroff Hotel ⭐⭐⭐⭐
Kharkiv seyahatimizde niyetimiz ev kiralamak olsa da uçağımız gece geç indiğinden iletişime geçtiğim ev sahiplerinden tatmin edici cevaplar alamayınca vazgeçip otel rezervasyonu yaptık. Tercih ettiğimiz otel Metalist Kharkiv stadyumuna 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan 4 yıldızlı Kiroff Hotel idi. Bu otele, çift kişilik odada kahvaltı dahil ücreti ortalama 300 TL civarında.
Kiroff Hotel’i kesinlikle tavsiye edebilirim. Çünkü, odalar ve kahvaltı gerçekten kusursuzdu ve resepsiyon da gayet yardımseverdi. Bu arada, otelden şehir merkezine yürüme olarak biraz uzun sürdüğü için her seferinde Sportyvna Metro İstasyonu‘nu kullandık.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
✔️ Nordian Apartment
Tam şehir merkezinde bulunan ve Tarih Müzesi’ne 10 dakikalık yürüme mesafesine bulunan bu apartmanda daire kiralayabilirsiniz. Odalar ve konforu gayet iyi.
Gecelik ücret ortalama 200-250 TL civarı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
✔️ Kharkov Apartments Pushkinskaya
Yine şehir merkezinden bulunan bir başka apart konaklama seçeneği olan Kharkov Apartments, şehir merkezi olan Pushkinskaya Caddesi üzerinde bulunur. Gecelik ücreti ortalama 250 TL’dir.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
✔️ Park Hotel ⭐⭐⭐⭐
Kharkiv şehir merkezine 2 km mesafede bulunan bir diğer 4 yıldızlı ve tavsiye edebileceğim otel Park Hotel. Kyivska Metro İstasyonu’na yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesinde. Kahvaltısı da gayet iyi.
Park Hotel’in kahvaltı dahil gecelik fiyatı çift kişilik oda için 320 TL, tek kişilik oda için yaklaşık 250 TL civarında.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Sonuç olarak, Kharkiv’de kalacak yer konusunda tavsiyem konaklama tercihinizi Sumskaya ve Pushkinskaya Caddelerine yakın bir yerde ayarlamanızdır. Bu sayede taksi parası ödemekten de kurtulmuş olursunuz.
Kharkiv’de Ne Yenir ?
Yeme içme kısmında ilk tavsiyem, Kharkiv’de mutlaka gidilmesi gereken, “sınırsız et” sloganıyla hizmet veren “Churrasco” ismindeki Brezilya restorantıdır. Burada büyük ya da küçük menü seçiyorsunuz. “Standart set” dedikleri menü 339 UAH (yaklaşık 85 TL) ve “Premium Set” dedikleri set ise 359 UAH (yaklaşık 95 TL).
Sipariş verdikten sonra önce salata, meze, ekmek ve çeşitli aperatif yiyecekler geliyor. Daha sonra ise her 15 dakikada bir tavuk kanat, tavuk şiş, hindi, dana eti, kızarmış peynir, kızarmış sebzeler ve ananas getiriyorlar. Menüde ayrıca domuz eti de var. İsteyip istemediğinizi önceden söylemeniz gerek.
Gördüğüm kadarıyla personelden sadece bir tanesi İngilizce biliyordu. Sonuç olarak, gerek lezzet gerekse garsonların Rio Karnavalı dolayısıyla Azul Azul’un La Bomba adlı efsane şarkısıyla dans etmesi harikaydı. Tıka basa et yediğimiz bu mekanda vereceğiniz ücret, içecekle beraber 100 TL civarı olur.
Fast food menüleri ile öğününüzü geçirmek isterseniz Konstytutsii Meydanı’nda (Anayasa Meydanı) bulunan alışveriş merkezi AVE Plaza‘nın hemen girişinde McDonalds var. 1 adet Big Mac ve 1 adet tavuk menü alıp toplamda 152 UAH ödedik (yaklaşık 18 TL). Yani bir menü kişi başı 9 TL’ye denk geldi.
Bunların dışında Gorky Park’a doğru giderken geçilen ünlü Sumskaya Caddesi’nde 104 numarada “Trattoria 104” adlı restorantta kesinlikle pizza yemelisiniz. Biz iki gün üst üste gittik ve çok beğendik. 1 adet lezzetli Margarita pizzanın fiyatı sadece 80 UAH, yani yaklaşık 20 TL gibi bir şey. Garsonlar İngilizce biliyor.
Bundan başka, duyduğum kadarıyla Mafia restorantları da gayet iyiymiş. Biz denemedik ama duyumlarımız iyi olduğu yönde. Suşi ve grill menüleri varmış.
Son olarak, market alışverişi için ise Billa veya Klass tercih edilebilir.
Kharkiv’den Ne Alınır ?
Hediyelik eşya almak için ilk tavsiye edeceğim yer Tarih Müzesi’ne yakın sayılabilecek yerde bulunan Pokrovsky adındaki bir dükkan. Magnetlerden bardaklara çok geniş seçenekler var. Tam olarak Universytetska ile Provulok Spartakyvsky caddelerinin birleştiği köşede kalıyor.
Istorychnyi Muzei metro durağından karşıya geçerken kullanılan alt geçidin içinde yer alan ufak bir dükkandan ise büyükçe sayılabilecek Kharkiv yazan bir kupa bardak aldım. Fiyatı 65 UAH idi.
Bu saydığım yerler dışında AVE Plaza içindeki dükkanlardan ve AVE Plaza’ya giderken yol kenarında bulunan dükkanlardan da alışveriş yapılabilir. Gerçi şehir merkezi olduğu için muhtemelen fiyatlar yüksektir. Merkezden daha uzak yerlere gitme şansınız varsa oralardan almanız daha az ödemenizi sağlayacaktır.
Kharkiv İnsanı Nasıl ?
Öncelikle gerek metroda, gerek sokakta tanıştığımız insanlar gerekse de mekanlarda tanıştığımız kişiler olsun gayet dürüst insanlar gibime geldi. Bunu niye söylüyorum. Çünkü, Slav ülkeleri deyince akla genelde olumsuz şeyler gelir. Birkaç kötü olaydan sonra genelleme yapmanın ne kadar yanlış olduğunu gözlerimizle görmüş olduk. En azından adam gibi davranıldığında aynı muameleyi görüyorsunuz.
Burada bir örnek vermek istiyorum. Metro bileti için en küçük paramız 10 UAH idi. Bir adamdan yardım istedik, ancak onda da bozuk para yani iki adet 5’lik yoktu. Adam bizim yerimize kartını bastı. Karşılığında parasını vermek istedik; ancak ısrar etmemize rağmen almadı. Böyle iyi insanlar da var.
Ha bunun yanında birkaç kez yol sormak isteyip bizi görmemezlikten gelen şerefsizler de yok değildi. Yine de, genel olarak değerlendirmem gerekirse Kharkiv insanına pozitif not verebilirim.
3 günlük Kharkiv seyahatimizde gözlemlediklerim bu kadar. Bundan sonra ucuz uçak bileti bulursam Kiev ve Lviv’e gitmeyi düşünüyorum. Ya da vizesiz başka yerler.
Kharkiv Araç Kiralama
Kharkiv’de araç kiralama seçeneklerine BURADAN ulaşabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Kharkiv için önerebileceğiniz bir rehber var mıdır?
Merhaba, tanıdığım veya önerebileceğim bir rehber yok maalesef.
Yavru vatanım kharkov.
Merhaba,
Kharkov masaj salonlarının listesi var mı hocam sende?
Hayır, yok.
Merhaba Hocam,
Yazınızı çok detaylı yazdığınız için teşekkür ederim.
24 Kasım öğretmenler günü için eşimi 2 günlüğüne Kharkiv’e götürmek istiyorum sizce değermi ayrıca hava koşulları sizce nasıl olur bilgi verirseniz mutlu olurum.
Teşekkür ederim
Merhaba,
Rica ederim. Amaç herkesin yararlanması.
Şimdi ben yalnızca Ağustos ayında gitmiştim ve çok sıcaktı. Karasal iklim olduğundan Kasım ayı biraz soğuk olur. Kharkiv’de aslında gezilecek fazla yer yok. Yerinizde olsam Kiev’e giderdim. Kiev gezilecek yerler bakımından daha zengin.
merhaba,
Öncelikle yazını çok beğenerek okudum harika bir yazı olmuş.burada sadece bir kez 5 gün konakladım ve az rusçam bile çok işime yaradı.Uzun süreli konaklama (ev kiralama) ile ilgili bilginiz varsa benimle paylaşabilir misiniz?
Teşekkür ederim.
Teşekkürler. Maalesef uzun sğreli Ukrayna’da kalmadım ama booking.com ya da dobovo üzerinden ev kiralama seçeneklerine bakabilirsiniz.
Efsane bir yazı olmuş hocam. Her Türk gencinin işine yarayacak cinsten. 😀
Nokta atışı bilgiler tüm garibanları sevindirmiştir hocam 😀
Nokta atışı bilgiler var gerçekten. Eyvallah hocam. 😀
Rica ederim dostum. İşine yaradıysa ne mutlu bana. 🙂
Bir düzeltme yapmak isterim.
Geçen Meksikalı Turistlere, Istanbulkart almak istedik… Ne 100 TL yi ne de 50 TL yi kabul ettirebildik. Kart alamıyorlar, o zaman bilet alsınlar dedik… Bilet için de 50 TL yi kabul etmedi makine… Yenikapı’da mahsur kalmıştı yolcular…
Basıverseydiniz hocam. 🙂 Bu arada, makineler para üstü vermiyor sanırım.
Karkiv Gerçekten Çok Güzel Bir Yer Benim Çok Hoşuma Gitti Tavsiye Ederim.
Yazınızı çok başarılı bulduğumuzu belirtmek isteriz! Bugüne kadar okuduğumuz en kapsamlı yazı.
Selam arkadaşım , biz iki arkadaş otel falan ayarlandı uçak bileti alındı Pegasus la gidecektik, arkadaş son bahane ile sattı , tek başıma gitsem nasıl olur , daha önce denenmiş bir taksici ile yazıştım bekliyor , cuma cumartesi iki gece , eğlenirmiuiyim ,? Ben de vazgeçeyim mi
Kardesim git tabi neden vazgececeksin ki? Tek gezmek daha iyidir hem. Genelde taksiye merkezden yazimda belittigim otele 50 UAH para vererek gitmistim.
Eglenme seklini bilemem ama her farkli yer yeni bir tecrubedir. Bence eglenirsin. Yaz mevsimi oldugu icin belki klupler falan bos olabilir ama bence kararindan vazgecme.
3 mayıs – 7 mayıs arası antalyadan gelicz bu tariflerde sezon kapalı olmuyor dimi??
Yok hocam neden olsun. Mayıs ayı güzel mevsimdir.
Gelecek hafta Kharkov da olacağım.haklisiniz tel gezmek bazen çok daha keyifli oluyor.ben Kiev de 1 hafta tek başına kaldım.inanilmazdi.Sormak istediğim;havaalanından tren istasyonuna nasil geceriz.Ben aslında Kramatorsk a gitmek istiyorum da…
Selam Mert,
Bildigim kadariyla havalimanindan tren istasyonuna direkt otobus yok.
https://hrk.aero/en/how-to-get-to-the-airport/#by-bus linkinde yazdigi gibi otobuslerle metronun gectigi duraklarda inip bu sekilde tren istasyonunun bulundugu yere metro ile gidebilirsin.
Hocam ben nisan 25 inde karkow gidiyorum ada olsa rusça var orta yaş hatunların eğlence mekanı neresidir yardimci olursaniz sevinirim
Orta yaş grubunun takıldığı mekan sanırım Panorama Club idi.
Şuan kharkivde üniversite öğrencisiyim arkadaşın söylediğine katılıyorum gezilecek pek yer yok aslında ama ortalama 1 haftalık tatil için gelenler ideal olarak güzel yerleri güzel mekanları genel anlamda gezebilirler.Gece hayatına gelecek olursak son derece güzeldir ücret kısmında türkiye ile arada gözle görülür derecede fark var ve aradağınızı bulabileceğiniz yönde şekillendirilmiş. Burdan 1 haftalık tatil yapıp döndüğünüzde pişman olacağınızı düşünmüyorum güzel anılar biriktirip anlatacağınız güzel şeyler olacaktır. Şimdiden herkese iyi tatiller bol bol güzel anılar diliyorum.
Ozan bey yeni yılda erkek arkadaşımla orada olacağız bize yardımcı olma şansın var mı.
Selam. Yaziniz cok bilgilendirici elinize saglik. Acaba interneti ve konusmasi olan prepaid gsm hatlari var mi? Nerden alabiliriz? Bilginiz var midir bu konuda?
Teşekkür ederim. Benim ihtiyacım olmadığı için kullanmadım ama bildiğim kadarıyla prepaid kart olarak Life ve Kyivstar en çok kullanılan gsm operatörleri. Sanıyorum havalimanında ve şehir merkezinde bulabilirsiniz.
Ayrıntılı şehir bilgileri için teşekkürler. Henüz gitmedim, ilgiyle okudum.
Beğendiysen ne mutlu bana Alper hocam. Herhangi bir sorun olursa bildiğim kadarıyla cevaplarım.
Kharkiv hakkında yazılmış bugüne kadar okuduğum en iyi yazı bu. Sizi gerçekten tebrik ederim. 3 arkadaş Mart sonu için biletlerimizi aldık.
Teşekkür ederim. Şimdiden keyifli tatiller.
Hocam gerçekten çok detaylı ve müthiş bir yazı olmuş. Ben de biletimi aldım Kurban Bayramı’nda gidicem. Tavsiyelerini not aldım şimdiden.
Şimdiden iyi eğlenceler. Aklına takılan bir şey varsa sorabilirsin. Bilgim dahilinde cevaplarım.
Hocam eline sağlık. Anlatımın süper olmuş. Ekim ayında Kharkiv’e gideceğim ve bu yazı çok işime yarıyacak. 🙂
Sağol Cenk hocam. Şimdiden iyi yolculuklar. Son güncellemeleri yorum olarak yazabilirsin döndükten sonra.
Merhaba,
Lviv mi Kharkiv mi?
Merhaba Fatih,
Öncelikle ne amaçladığına bağlı olarak cevabı değişebilecek bir soru bu. İkincisi Lviv’e gitmedim. Kharkiv ile ilgili yazımda da belirttiğim gibi gezilecek çok da fazla yer yok. İnternette yazanlara göre Lviv, gerek mimarisi gerekse gezilecek yerler bakımından Kharkiv’den daha iyi bir yer. Diğer yandan, gece hayatı kısmı sanıyorum Kharkiv’de daha iyi. Buna göre bir çıkarım yapabilirsin diye düşünüyorum.
Merhaba,ben 2018 yılbaşında 6 gün lvivdeydik.Gezilecek çok yerler var.gece hayatı çok yok.Mimari,taihi yerler oldukca fazla.2-3 tane masaj salonu,3-4 tane kaliteli club ve çok sayıda kaliteli yeme-içme cafe tarzı yerler var.İnsanları gayet hoş görülü.Hostel sayısı çok.Kahvaltı için lviv kuruvasan,öğlen yemek tercihe göre değişebiliri,akşam için ıreland irish pub, handmade çıkolata fab. ve beer fabrikasını muhakkak ziyaret edin.
Yorumunuz ile katkıda bulunduğunuz için teşekkürler.
tebrikler… artik kaliteli bir seyyaha sahibiz =)
Tesekkur ederim. Herkese faydali olmasi dilegiyle.