Son 1 yıldır gerçekten çok zor alınan ve insanı süründüren Nijerya Vizesi ile ilgili yeni uygulanmaya başlanan Kapı Vizesi‘ni bu yazımda resimli olarak anlatmaya çalışacağım. Özellikle ülkeye iş için giden kişiler için gerçekten çok faydalı olacağını düşünüyorum.
Bu yazımda Nijerya Vize Başvurusu, Nijerya Vizesi Nereden Alınır, Nijerya Vizesi Nasıl Alınır, Nijerya Vize Ücreti, Nijerya Vizesi İçin Gerekli Evraklar ve Nijerya Vize İstiyor mu Hakkında Bilgiler’den bahsedeceğim.
Bu arada Nijerya-Lagos ile ilgili gezilecek yerler, havalimanı geçişlerinde yaşananlar, konaklama, para bozdurma, yeme-içme ve gece hayatı konuları için ise “Nijerya Gezi Notlarım” adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
İstanbul’dan Nijerya’ya uçak bileti almak için ise bu linke tıklayabilirsiniz.
Yazı İçeriği
Nijerya Vize Başvurusu
Nijerya vize başvurusu ile ilgili prosedür son bir yıldır gerçekten çok karışık. Normalde Nijerya vizesini almak için Türkiye’de yalnızca Ankara’daki Büyükelçilik’ten başvuru yapılıp birtakım belgeleri hazırladıktan sonra vize alınabiliyordu. Son güncellemelere göre Nijerya vizesiyle ilgili son durum, Ankara’daki Büyükelçilik’in vize vermediği ve başvuruların online olarak yapıldığı ve mailinize gelecek dökümanla kapı vizesi alındığı şeklindeydi.
Bu yöntem kolay görünse de birtakım risklere ve ekstra maliyetlere de sebep olma ihtimali var. Ne olursa olsun, vize sürecinin bu şekilde yürümesinin durumu bizler için biraz daha kolaylaştırdığını düşünüyorum. Aşağıda tüm detaylarıyla açıklayacağım.
Eylül 2019 edit : Online başvurunun yanı sıra büyükelçilikten de başvurular tekrar yapılabiliyor. Ancak her seferinde sizden ilave evrak istedikleri için sürünüyorsunuz.
Nijerya Vizesi Nereden Alınır ?
Nijerya’nın Türkiye’deki tek temsilciliği Ankara’daki Nijerya Büyükelçiliği olduğundan vize başvurusu yapacak kişilerin Konsolosluk biriminden randevu almaları gerekiyor. Eksiksiz evraklarla nakit olarak ödenecek vize ücretinden sonra başvurular alınıyor. Unutmadan söylemeliyim ki Ankara’daki Nijerya Büyükelçiliği’nin vize kabulü Salı ve Perşembe günleridir. Diğer günler bu işlere bakmamaktadırlar.
Diğer yandan yukarıda da bahsettiğim üzere Nijerya vizesine artık online olarak da başvuru yapılıp kapıda alınabildiği için aşağıda açıklayacağım başlıklar adım adım Nijerya Online vize ile ilgili olacaktır.
Nijerya Online Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?
Bu bölümde Nijerya vizesine online olarak nasıl başvuru yapılacağını 3 aşamada adım adım anlatacağım. Ondan önce başvurumuza başlamadan önce aşağıda yazan Nijerya Vizesi İçin Gerekli Evrakları bilgisayar ortamında hazır bulundurmamız gerekiyor.
*Fotoğraf görüntüsü ( En fazla 200×450 px olmalı)
*Introduction Letter (Örnek letter indirmek için üzerine tıklayın.)
*Pasaportun ilk sayfasının görüntüsü
*Gidiş-Dönüş Uçak Bileti
*Vize davetiyesi
*Size vize davetiyesi veren kurumun kuruluş belgesi (CAC Certificate)
Nijerya Vizesi Nasıl Alınır ?
Şimdi Nijerya Kapı Vizesi için online başvuru nasıl yapılır onu anlatayım.
1. Aşama : Online Başvuru
https://portal.immigration.gov.ng/ adresinden Nijerya Göç İdaresi’nin websitesine giriyoruz. Açılan sayfanın biraz aşağısında “Visa on Arrival Program” başlığının altındaki “Apply for Visa on Arrival” yazan yere tıklıyoruz.
Daha sonra açılan sayfada “Applying Country” kısmını “Turkey”, “Visa Type” kısmını ise “Business Visa” olarak seçiyoruz. Zaten seçebileceğimiz tek vize türü bu. Sonra altta yeşil renkli buton olan “Start Application”a tıklayıp vize için gerekli olan bilgilerimizi gireceğimiz “Innovate 1 Services”in websitesine yönlendirileceğiz.
Açılan ekranda ulaşabildiğiniz bir mailinizin hesabına giriş yapacaksınız. Mesela ben google hesabımı kullanacağım için Google yazan yere tıkladım.
Mail adresinize giriş yaptıktan sonra karşınıza şu şekilde bir ekran çıkacak. Aşağıda yazdığım şekilde kendi bilgilerinizi gireceksiniz ve “submit” butonuna tıklayacaksınız.
“Submit” butonuna tıkladıktan sonra açılacak ekranda “Next” yapıp ilerlemeden önce aşağıda kırmızıyla işaretlediğim “VoP Guidelines” yazan yere tıklayın, ondan sonra “Next” deyin. Bir nevi okudum, anladım gibisinden bir şey.
“Next” dedikten sonra bilgilerimizi dolduracağımız ekran karşımıza çıkacak. “Dear valued customer” yazan ufak bir pencere açılırsa “Acknowledge” yapın ve kişisel bilgilerinizi girmeye başlayın.
Şimdi gireceğiniz bilgilerin adım adım neler olduğunu resimli olarak anlatmaya çalışayım ki İngilizcesi yeterli olmayan kişiler de kendi başlarına yapabilsinler.
1. ADIM
Kişisel bilgilerinizi aşağıda yazdığım şekile doldurun. Türkçe karakter kullanmayın. Mesela “Üsküdar” yazacaksanız “Uskudar” yazın.
Bu kısımda yükleyeceğiniz fotoğraf en fazla 200×450 px ebatlarında olmalıdır. Diğer özellikler ise herhangi bir biyometrik fotoğraf için istenen şartların aynısı. Tüm bilgileri girdikten sonra alttaki “Next” butonuna tıklayın.
2. ADIM
İkinci adımı da resim üzerine yazdığım şekilde doldurun ve sayfa sonundaki “Next” butonuna tıklayın.
3. ADIM
Bu adımda pasaport bilgilerimizi doldurup davetiye aldığımız firmanın detaylarını yazdığımız bölümler var. Tüm bilgileri girdikten sonra sağ alttaki “Next” butonuna tıklayıp bir sonraki adıma geçin.
4. ADIM
Bu adımda herhangi bir değişiklik yapmıyoruz. Tüm sorular “No” olarak kalsın. “Next” deyip diğer adıma geçin.
5. ADIM
Beşinci adımda artık hazır tuttuğumuz evraklarımızı yükleyebiliriz. Burada dikkat etmeniz gereken evraklarınızın boyutu. Her bir evrak en fazla 400 KB boyutunda olmalıdır. Yoksa sisteme yükleyemezsiniz. Dosya formatı olarak JPG, PNG, GIF ve PDF olabilir. Word halinde dosyanız varsa onları PDF yapabilirsiniz. Son olarak, eğer dosya boyutunuz 400 KB’den fazlaysa düzgün bir şekilde ekran görüntüsü alıp Paint programından boyutlarıyla oynarak, okunabilirliği kaybolmamak şartıyla küçültebilirsiniz.
Bu bilgileri de doldurduktan sonra başvurumuzu göndermek için “Submit Application” butonuna basıyoruz.
6. ADIM
Altıncı adımda doldurduğumuz bilgilerin tümünü görebileceğimiz başvuru formunun genel bir özeti var. Kırmızı renkle işaretlediğim yerde Application ID ve Reference Number var. Bunları bir yere kaydedin ve son adıma geçin.
7. ADIM
Bu adımda da bilgilerimizin genel bir özeti yer alıyor. “Print” butonuna basıp sayfayı yazdırdıktan sonra “Proceed to Checkout” butonuna basıp ödeme kısmına geçin.
2. Aşama : Online Ödeme
Ödeme kısmı başvuru kısmı kadar uzun sürmüyor. Onu da adım adım göstereyim.
1. ADIM
Birinci adımda “Application Type” kısmını “Visa on Arrival” olarak seçip “Application ID” kısmına ise yukarıda 6. adımda bahsettiğim ve bir yere kaydedin dediğim “Application ID” numaranızı yazın ve sonrasında Add to Card deyin. Daha sonra ise “Proceed to Online Payment” butonuna basın.
2. ADIM
Bu adımda işaretlediğim kutucuklara tıklayın. Altta ise ödeme tipini seçip (Mastecard, Visa gibi) “Next” butonuna basın.
3. ADIM
Bu adımda herhangi bir şey yapmıyoruz. Yalnızca vize ücreti olarak 52 USD ödeyeceğinizi belirten bir ekran. Burada şunu söylemeliyim. Dikkat ederseniz alt tarafta kırmızıyla “90 USD’lik bir servis ücreti ülkeye giriş yaptığınızda sizden istenecektir.” gibi bir ibare var. Ben açıkçası bu parayı yanıma aldım ne olur ne olmaz diye. Ancak, kimse benden bu 90 USD’yi istemedi. Yani bu para ödenmiyor, aklınızda bulunsun.
4. ADIM
Nihayet son adımdayız. Bu kısımda ad-soyad, email ve telefon numarası gibi kişisel bilgiler, fatura adresi ve kart bilgileri isteniyor. Bu bilgileri doldurduktan sonra “Make Payment” diyoruz ve ödemeyi yapmış oluyoruz.
Bundan sonra size gelecek mailde yazan bilgileri okuyun ve Payment Slip’in çıktısını alın. Bundan sonra yapmamız gereken tek şey kayıtlı mail adresimize gelecek olan “Approval Letter”i beklemek. Yapmış olduğumuz tüm bu online işlemler, kapıda vize almamızı sağlayacak “Approval Letter” içindi. Bu Approval Letter normal şartlarda 48 saat içinde geliyor. Eğer gelmezse son çare olarak bir B planı var. Bunu da aşağıda açıklayacağım.
3. Aşama : Nijerya’ya Giriş ve Vize Alımı
Öncelikle Approval Letter ile ilgili birkaç ayrıntı vereyim. Başvurunuzu tamamlayıp online ödeme yaptıktan sonra 48 saat içinde kayıtlı mail adresimize gelecek Approval Letter’in çıktısını almamız gerekiyor. Online ödemenin başarılı olması demek vize aldığımız anlamına gelmiyor. Bu Approval Letter olmadan, Türkiye’de bile uçağa binmenize izin verilmez.
Gerekli Approval Letter’ı aldığınızı varsayıp Nijerya’ya indiğimizde nasıl vize alacağımızdan bahsetmek istiyorum.
Nijerya Kapı Vizesi için yanımızda bulunması gereken evraklar nelerdir ?
*En fazla 14 gün öncesinden düzenlenmiş Visa Approval Letter.
*Online ödeme çıktısı
*En az 6 ay geçerli pasaport
*Geçerli dönüş bileti
Benim Nijerya’da indiğim havalimanı Lagos şehrindeki Murtala Muhammed Havalimanı’ydı. Uçaktan indikten sonra ilk önce aşı kartınız kontrol ediliyor. Bununla ilgili Nijerya Lagos Gezilecek Yerler adlı yazımı okuyabilirsiniz. Aşı kartınız mutlaka yanınızda olsun, yoksa kontrolden geçebilmeniz için bayağı dil dökmeniz ve 50-100 USD rüşvet vermeniz gerekebilir.
Daha sonra, normal pasaport sırasına girmeden hemen sağ tarafta ayrı bir bölüm var. 4-5 basamaklı merdivenden ufak bir odaya giriyoruz. Burada, masada oturan görevli bizden pasaportumuzla beraber Approval Letter ve online ödeme çıktısını alıyor.
Online sistemde resim, başvuru formu vs istendiği yazıyor ama bunları soran olmadı. Her neyse, odadaki kalabalığa bağlı olarak işiniz 15 dakika ile birkaç saat arası sürebilir. Ben şanslıydım, çünkü odada en fazla 10 kişi olunca 15 dakika civarı bekleyip vizemi aldım. Vize dediğim yalnızca pasaporta ufak bir damga basıp VoA (Visa on Arrival) yazıyorlar. Valiz bekleme kısmına geçerken bunu görevliye göstermemiz yetiyor.
Approval Letter Gelmezse Ne Yapmalıyım ?
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Approval Letter, 48 saat içinde geliyor diye uçuşunuzdan 2-3 gün önce başvuru yapmayın. Yukarıda açıkladığım gibi Approval Letter, Nijerya’ya giriş yaptığınızda 14 günden eski olmamalı. Bu da demek oluyor ki, online başvurumuzu uçuşumuzdan en fazla 14 gün önce yapmalıyız.
10 veya 14 gün önce online başvurumuzu ve ödememizi yapamımıza rağmen uçuşumuza yalnızca birkaç gün kalmışsa ve beklediğimiz approval letter hala gelmemişse burada tek bir yol bulunuyor. O da, Nijerya’da iş yaptığınız, tanıdığınız ve işi bitirebilecek kişinin ya da kişilerin havalimanındaki Immigration Office’e gidip ortalama 150 USD rüşvet vermesi gerekiyor. Bu sayede uçuşunuzdan önce Approval Letter’in kayıtlı mail adresinize gelmesi sağlanıyor.
Her ne kadar, başvuruların artık online olarak yapılmasının sebebi Nijerya’da rüşveti önlemek dahi olsa, bu gibi durumlarda başvurulabilecek tek yol maalesef bu.
Nijerya vizesiyle ilgili olarak bizzat yaşadıklarımı detaylı olarak anlatmaya çalıştım. Umarım fayfalı olmuştur. Herhangi bir sorunuz varsa, yorum kısmından bana sorabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Bu muhteşem websitesini hazırladığınız için teşekkürler Serkan Bey. Ayrıca nijerya vizesi ile ilgili yazınız için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Üşenmeden adım adım anlatmışsınız. Geçen sene biz de çok büyük sıkıntılar çekmiştik. Son güne kadar vizemiz çıkmamış ve günlerce konsolosluk önünde yatmıştık resmen. Sizin yazınıza denk gelmem çok iyi oldu.
Saygılar
Teşekkür etmenize gerek yok Hasan Bey. İnsanlar faydalansın diye yazıyorum zaten bu yazıları. 🙂