Antalya il sınırlarındaki tarihi yerleri gezmeye tam gaz devam. Bu kez sırada Olympos Antik Kenti var.
Bu yazımda, Olympos Gezilecek Yerler, Olympos Antik Kenti tarihi, Olympos Antik Kenti giriş ücreti, Olimpos tarihi yerler, Olympos Neresi, Olympos Antik Kent Plajı gözlemlerime yer vereceğim.
Yazı İçeriği
- 1 Olimpos Nerede ?
- 2 Olympos Ne Demek ?
- 3 Olimpos’a Nasıl Gidilir ?
- 4 Olympos’ta Nerede Kalınır ?
- 5 Olympos Antik Kenti Giriş Ücreti
- 6 Olympos Antik Kenti Ziyaret Saatleri
- 7 Olimpos Gezilecek Yerler
- 7.1 Güney Nekropol
- 7.2 Nekropol Kilisesi
- 7.3 Kuzey Nekropol ve Kuzey Nekropol Caddesi
- 7.4 Giriş Kompleksi
- 7.5 Piskoposluk Sarayı
- 7.6 Tapınak
- 7.7 Antik Kent Bazilikası
- 7.8 Antik Köprü
- 7.9 Lykiarkh Mezarı
- 7.10 Mozaikli Yapı
- 7.11 Antimachos Lahdi
- 7.12 Akropol Tepesi
- 7.13 Liman Anıtsal Mezarları
- 7.14 Caretta Caretta’ların Yumurtlama Alanı
- 7.15 Olympos Antik Tiyatro
- 7.16 Vespasianus Hamamı
- 8 Olympos Araç Kiralama
Olimpos Nerede ?
Olimpos, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir beldedir ve Antalya’ya 85 km, Kumluca’ya ise 27 km uzaklıkta bulunur. Antalya’dan, Kemer’den veya diğer ilçelerden Olimpos’a ulaşım biraz meşakketli olduğundan bu konu ile ilgili benim izlediğim yolu “Olimpos’a nasıl gidilir” başlığında yer verdim.
Yeri gelmişken Olimpos ile diğer ilçeler arasındaki mesafelerden de biraz bahsedeyim. Örneğin,
Kemer – Olimpos arası 40 km’dir ve arabayla yaklaşık 45 dakik sürmektedir.
Kaş – Olimpos arası 120 km’dir ve arabayla yaklaşık 2 saat 15 dakika sürmektedir.
Fethiye – Olimpos arası 220 km’dir ve arabayla yaklaşık 3 saat 30 dakika sürmektedir.
Antalya – Olimpos arası 85 km’dir ve arabayla yaklaşık 1,5 saat sürmektedir.
Adrasan – Olimpos arası ise 11 km’dir ve arabayla yaklaşık 18 dakika sürmektedir.
Olympos Ne Demek ?
Olympos, Antik Likya Bölgesi’nde bulunan bir kent olup “yüce dağ, ulu dağ” anlamına geliyor. Sanılanın aksine Olympos kelimesi Yunanca kökenli olmayıp eski Anadolu dillerinde türediği belirtiliyor.
Olympos Antik Kenti’nin kuruluş tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, tarih sahnesinde ilk kez M.Ö 178-68 yıllarında Likya Birliği içinde bastığı sikkeler ile görülmüş. Kent, Likya Birliği içinde üç oy hakkına sahip 6 ayrıcalıklı kentten birisiymiş.
Olympos kenti, daha sonraları korsanların eline ve onlardan da Romalılara geçmiş. Haçlı Seferleri sırasında ise Venedik, Ceneviz ve Rodos Şövalyelerinin istilasına uğramış. Son olarak, Fatih Sultan Mehmed döneminde tüm bölge Osmanlı topraklarına katılmış.
Olimpos’a Nasıl Gidilir ?
İster Antalya’dan ister Kemer’den Olympos’a gelmek için önce “Olympos Kavşağı” denen yerde inip oradan ayrı bir minibüse binmek gerekir. Eğer, benim gibi Phaselis Antik Kenti‘ni ziyaret ettikten sonra Olympos’a gidilecekse şu yol izlenmelidir : Öncelikle, Phaselis Antik Kenti girişinden birkaç kilometre yürüyüp anayola ulaşıp yolun karşı tarafına geçip Olympos yönüne giden araçları beklemek gerekiyor.
Bu şekilde 10-15 dakika bekledikten sonra üzerinde Batı Antalya yazılı bir transporter araç geldi. 5 TL karşılığında yaklaşık 20 dakika gidip beni Olympos Kavşağı’nda indirdi. Bu noktadan sonra, Olympos Antik Kenti 11 km uzaklıkta ve minibüsler her yarım saatte bir kalkıyor. Ücret yine 5 TL olup yolculuk 15-20 dakika civarı sürüyor.
Bu arada, Olympos Kavşağı’nda, antik kente gidecek minibüsün kalkmasını beklerken orada yer alan büfeden yiyecek içecek alıp şu manzaraya karşı dinlenebilirsiniz.
Son olarak, Olympos Antik Kenti’nden dönüşte tekrar Olympos Kavşağı’na dönmek için son araç akşam 18:00’de kalkıyor.
Olympos Kavşağı’ndan Kemer’e dönmek için Antalya yönüne giden minibüslere binmek gerekiyor. Öğrendiğim kadarıyla bu araçlar Kemer Otogarı’na gidiyor. Haritadan takip edip Otogar’a nazaran kaldığım yere daha yakın olduğundan Akdeniz Caddesi’nin otoyol ile birleştiği yerde inip 3 km boyunca yürüyüp otele ulaştım. Sonuç olarak, 25 dakika süren minibüs yolculuğu için 8 TL ödedim.
Olympos’ta Nerede Kalınır ?
Olympos Antik Kenti’ne günübirlik geldiğim için konaklama ihtiyacım olmadı ama zamanım olsa buralarda kalmak isterdim. Özellikle, Antik Kent girişinin hemen yanındaki bungalov oteller ya da Olimpos ağaç evlerde konaklamak eğlenceli olabilir.
Olympos’ta konaklama seçeneklerine booking.com üzerinden bakabilirsiniz.
Olympos Antik Kenti Giriş Ücreti
Olympos Antik Kenti’ne giriş ücreti 2020 yılı için 30 TL’dir ve Müzekart geçerlidir.
Olympos Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Olympos Antik Kenti 1 Nisan – 1 Ekim döneminde 08:00 – 19:00 saatleri arasında, kış dönemi olan 1 Ekim – 1 Nisan arası dönemde ise 08:30-17:30 saatleri arasında haftanın her günü açıktır.
Olimpos Gezilecek Yerler
Antalya’daki antik kentlerin hiçbirinde gişelerden broşür edinemedim, çünkü yoktu. Şanslıyım ki, buralara gitmeden önce Antalya Müzesi’nden hepsini temin edebilmiştim. Bunu da hatırlattıktan sonra Olympos’ta görülecek yerlerden bahsedeyim.
Güney Nekropol
Antik kente girdikten sonra, kenti ikiye bölen Olympos Çayı’nın sağ tarafında kalan yerdir. Burada toplamda 354 adet mezar keşfedilmiş.
Nekropol Kilisesi
Elde edilen bulgulara göre 6. yy’a tarihlenen yapının ancak kalıntıları günümüze kadar ulaşabilmiş.
Kuzey Nekropol ve Kuzey Nekropol Caddesi
Kuzey Nekropol bölgesinde ise bilgilendirme panosunda yazdığına göre 113 adet mezar keşfedilmiş. Kuzey Nekropol Caddesi ise 4. yüzyıldan itibaren konut alanı olarak kullanılmış.
Giriş Kompleksi
11 odadan oluşan bu yapı ya da yapılar topluluğu diyelim, kazılarda elde edilen buluntulara göre M.S. 5. ve 6. yüzyıllarda konaklama, gıda üretimi ve ticareti amaçlarıyla kullanılmış.
Piskoposluk Sarayı
Mimari özellikler ve ele geçen bulgularla M.S 5.-6. yüzyıllara tarihlenen Piskoposluk Sarayı, Antik Kent içerisindeki en büyük boyutlu yapıymış. Resimde görünen yer ise saray kompleksinin sadece bir bölümü.
Tapınak
Roma İmparatorluk dönemine ait bu yapıdan günümüze yalnızca aşağıda görünen anıtsal kapı kalmış.
Antik Kent Bazilikası
Açıkçası gezi esnasında ne olduğunu tam olarak anlamasam da, sonradan araştırmalarım sonucu bu yapının bazilika kalıntıları olduğunu öğrendim.
Antik Köprü
Roma Dönemi’nde inşa edilen bu köprüden geriye sadece ayaklarından biri kalmış.
Lykiarkh Mezarı
Öncelikle Lykiarkh, Likya Birliği’nin Başkanı anlamına geliyormuş ve bu yapı ise bu birliğin başkanı olarak görev yapmış olan Marcus Aurelius Arkhepolis adlı kşiye ve onun ailesine aitmiş.
Mozaikli Yapı
M.S 5. ve 6. yüzyıllara tarihlenen bu mozaik tabanlı yapının dini işlevler için kullanıldığı düşünülüyormuş. Tabanındaki mozaiklerin üzeri ise kahverengi çakıl taşına benzer ama onun kadar ağır olmayan bir taş türü ile kaplanmış. Parmaklıkların dibinde bulduğum mozaik parça ise aşağıdaki gibiydi. Biraz inceledikten sonra kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için zarar vermeyecek şekilde biraz daha ileriye attım.
Antimachos Lahdi
Açıklamalarda “Antimachos” yazması iyi hoş da, Antimachos’un kim olduğu konusunda hiçbir bilgi verilmemesi gerçekten büyük eksiklik. Tahminen tarih ve arkeoloji bölümleri okumuş olanların bilebileceği bu kişi, araştırdığım kadarıyla Helenist dönem krallarından birisiymiş. M.S 2. yüzyıla tarihlenen bu lahit Antimachos ve ailesine aitmiş.
Akropol Tepesi
Tepe üzerinde görebildiğim kadarıyla kule benzeri yapılar var. Bu yapıların içlerine kadar giremesem de hemen tepeye bitişik yerin zirvesinden görülen manzara ise mükemmel.
Liman Anıtsal Mezarları
Ana kayaya oyulmuş ve 2. yy ile 5. yy’larda kullanılmış olan mezarlardır.
Caretta Caretta’ların Yumurtlama Alanı
Liman Anıtsal Mezarlarının hemen hemen yanında bir yerde bulunuyor.
Olympos Antik Tiyatro
Bölgede yaşanan yıkıcı depremler ve Bizans döneminde yapı blokları malzemesi için kullanımaları sebebiyle Antik Tiyatro günümüzde aşırı derecede tahribata uğramış. Yani bulunduğu yerde neredeyse Antik Tiyatro olup olmadığı belli değil.
Vespasianus Hamamı
Roma İmparatoru Vespasianus tarafından yaklaşık olarak M.S 70 yılında yaptırıldığı düşünülen gayet büyük boyutlardaki hamamdır. Antik Tiyatro’nun biraz ilerisinde bulunuyor.
Bu bahsettiğim yerler dışında Vespasianus Hamamı’nın biraz ilerisinde Liman Bazilikası denen yapı ve onun da ilerisinde Güney Yamaç Yerleşimi denen bir alan var. Zamanım yetmediği için bu kısımlara bakamadım.
Olympos Araç Kiralama
Rentalcars Connect üzerinden Olympos’ta kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Bu gün gezdim keşke yazınızı daha önce okusaydım güzelim blok taşlar rasgele
Olympos ile ilgili ayrıntılı bir rehber olmuş. Teşekkürler.
Beğenmenize sevindim.