Petrovaradin Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Balkanlar » Sırbistan » Petrovaradin Gezilecek Yerler
Petrovaradin Kalesi

Petrovaradin Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 4 Temmuz 2020

Çoğu yerde Petrovaradin, Novi Sad ile beraber anlatılsa da ben ayrı olarak anlatmaya çalışacağım. Haritalardan baktığımda Petrovaradin, normalde Novi Sad sınırları içerisinde kalmıyor ancak Novi Sad ile beraber genişletilmiş belediyeyi oluşturuyormuş.

Bu yazımda Petrovaradin Gezilecek Yerler, Petrovaradin Nerede, Petrovaradin Kalesi’ne nasıl gidilir, Petrovaradin Kalesi’nde görülecek yapılar, Belgrad’dan Petrovaradin’e ve Petrovaradin’den Novi Sad’a ulaşım hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Petrovaradin Kalesi’nin hemen karşı kıyısında bulunan Novi Sad ilgili gezi notlarımı ise “Novi Sad Gezilecek Yerler” adlı yazımda okuyabilirsiniz.

Petrovaradin Muharebesi

Osmanlı’da Varadin ya da Petrivaradin olarak, bizim ders kitaplarımızda da Petervaradin olarak geçen bu kale, Evliya Çelebi’nin anlatımında Temmuz 1526 yılında Osmanlılar tarafından kuşatılır ve kısa süre sonra (yaklaşık 2 hafta) vere ile yani teslim olma yoluyla fethedilir.

Osmanlı hakimiyetinde yaklaşık 160 yıl kalan Petrovaradin, daha sonra Avusturyalılar tarafından ele geçirilir. Çeşitli zamanlarda Osmanlı’nın kaleyi alma girişimleri olsa da başarısız olunur.

1699 yılında Karlofça Antlaşması ile birlikte Mora yarımadasının Venedikliler’e verilmesi üzerine Osmanlılar kaybettikleri toprakları geri almak için Mora yarımadasına saldırır. Yerli halkında yardımıyla Mora topraklarını ele geçirmeye başlar. Ancak, Venedik ile ittifak anlaşması olan Avusturya, Osmanlılar’a Mora’nın Venedikliler’e geri bırakılması için baskı yapmaya başlar. Tabi Osmanlılar’da bu baskıya savaşla karşılık verir. Bu şekilde 1715-1718 başlayan Osmanlı – Avusturya – Venedik Savaşları’nın en önemli meydan savaşı 1716 yılında yapılan Petrovaradin Muharebesi‘dir.

Petrovaradin Savaşı’nda Osmanlı ordusunu komuta eden Mora Fatihi Silahtar Damat Ali Paşa’nın şehit olması üzerine orduda bozulmalar baş gösterince Osmanlılar bu savaşı kaybetti. Belgrad Gezilecek Yerler adlı yazımda da anlattığım gibi Silahtar Damat Ali Paşa, işte bu Petrovaradin Muharebesi’nde şehit olmuştur. Türbesi ise Belgrad Kalemegdan’da bulunur.

Petrovaradin’e Nasıl Gidilir ?

Belgrad’tan Petrovaradin’e ulaşmak için – daha sonra Novi Sad’a da gideceğim için – öncelikle Belgrad Tren İstasyonu’ndan Novi Sad için gidiş dönüş bileti aldım. Uygun saat olarak sabah 08:35 ve 10:05’te seferler var. Bilet ücreti gidiş-dönüş 620 RSD yani yaklaşık 5 Euro. Petrovaradin’e gitmek için Novi Sad’tan bir durak önce olan Petrovaradin İstasyonu‘nda inmelisiniz. Ondan da bir durak önce ise 1699 Karlofça Antlaşması’nın imzalandığı Sremski Karlovci kasabası bulunuyor.

petrovaradin-gezilecek-yerler

Petrovaradin Tren İstasyonu – Petrovaradin Nasıl Gidilir ?

Ben 10:05 trenine binip 11:28’de Petrovaradin’de inmiştim. Bir sonraki sefer olan 11:35 trenine ise binmeyin, çünkü o Petrovaradin’e durmadan direkt Novi Sad’a geçiyor. Detaylı bilgileri Sırbistan Demiryolları’nın sitesinden bulabilirsiniz.

Petrovaradin İstasyonu’nda indikten sonra istasyon binasının sağ yanından düz ileriye devam edip (insanları takip etseniz de olur) Preradovićeva ismindeki ana caddeye çıkacaksınız. İsterseniz, ana caddeye çıkar çıkmaz göreceğiniz otobüs durağından 9 numaralı otobüse binebilirsiniz. İsterseniz benim yaptığım gibi yürüyebilirsiniz. Eğer yürümek isterseniz, o ana caddeyi hiç bir yere sapmadan dümdüz bir şekilde takip ediyorsunuz. Yolun büyük bir kısmının otoban gibi bir yer olması sizi korkutmasın. Yaklaşık 25 dakika yürüdükten sonra kaleye gidiş yönünü işaret eden bir tabela göreceksiniz.

petrovaradin-gezilecek-yerler

Kale yönünü gösteren tabela – Petrovaradin Kalesi’ne Nasıl Gidilir

Tabelayı gördükten sonra sola ayrılan rampa yoldan yukarıya doğru devam ettiğiniz vakit kalenin girişine ulaşacaksınız. Kalede açıkçası çok da fazla görülecek bir şey yok ama Tuna Nehri manzarası enfes. Bu arada, kaleye giriş ücretsiz.

Petrovaradin Kalesi’nden Tuna Nehri’nin hemen karşısındaki Novi Sad‘a geçmek için ise toplamda 15-20 dakikada kaleden aşağıya inip, Petrovaradin Köprüsü’nü yürüyerek geçiyorsunuz.

Petrovaradin Gezilecek Yerler

Kale içinde ve civarda çok da fazla bir şey bulunmasa da yine de hem kale içinde hem de civarında bazı yapılar bulunuyor. Bunlar;

St. Anthony Kilisesi (Crkva Sv. Antuna)

Yukarıda bahsettiğim ana caddenin kale tabelasına yakın bir yerde, yolun sol tarafında bulunan küçük bir kilisedir.

petrovaradin-gezilecek-yerler

St. Anthony Kilisesi – Petrovaradin Gezilecek Yerler

St. Anthony Kilisesi’ni geçip tabelanın gösterdiği yolu takip edip sonunda kaleye girdim. Çeşitli kapılardan geçip geniş, plato gibi yerlerdeki tabyaları ve Tuna Nehri manzarasını seyrettim.

petrovaradin-gezilecek-yerler

Petrovaradin Kalesi – Petrovaradin Gezilecek Yerler

Molinari Kapısı

Kaleye doğru çıkarken 1-2 tane kapı gibi yerden geçiliyor, ama gerçek anlamda kale kapısı gibi ilk geçtiğim yer Molinari Kapısı denen yerdi.

petrovaradin-gezilecek-yerler

Molinari Kapısı – Petrovaradin Gezilecek Yerler

City Museum of Novi Sad

Kale sınırlarına girip biraz ilerledikten sonra karşımıza çıkan sarı renkli bina Novi Sad Şehir Müzesi’dir. Bu bölgeye asıl geliş amacım Novi Sad olduğu için müzenin içerisine girmedim. Ancak anladığım kadarıyla kalede bulunan sadece Cephanelik binası, diğerleri Novi Sad, Sremski Karlovci gibi yerlerde bulunuyor.

  1. Arsenal (Cephanelik) Binası : Çeşitli tablolar ve koleksiyonlar bulunuyor. Koleksiyonların bulunduğu sergi bölümleri için giriş ücreti 150-300 RSD arası değişiyor.
  2. Underground Military Gallery : 1765-1780 yılları arasında Habsburglar tarafından yapılmış 16 km uzunluğunda askeri tüneller bulunuyor. Bu tüneller, 19. yüzyılda yine Habsburg Hanedanlığı tarafından arşiv ve hazine olarak kullanılmış. I. Dünya Savaşı’nda ise hava saldırılarına karşı barınak olmuş. Giriş 300 RSD.
  3. Foreign Arts Collection : 15. ve 20. yüzyıllar arası döneme ait koleksiyonlar segileniyor. Giriş 150 RSD.
  4. Memorial Collection : 19. yüzyılda yaşamış Jova Jovanovic Zmaj isimli bir Sırp şaire adanmış bölümmüş. Giriş 150 RSD
  5. Sremski Karlovci Homeland Collection : Tarih, arkeoloji ve sanat galerisi tadında koleksiyonların bulunduğu yerdir. Giriş 150 RSD.
petrovaradin-gezilecek-yerler

City Museum of Novi Sad – Petrovaradin Gezilecek Yerler

Saat Kulesi

Petrovaradin Kalesi’nin Tuna Nehri’ne ve Varadinski (Petrovaradin ya da Varadin) Köprüsü’ne bakan kısmındadır.

petrovaradin-gezilecek-yerler

Saat Kulesi – Petrovaradin Gezilecek Yerler

Saat Kulesi’ne yakın yerlerde çeşitli restorantlar bulunuyor. Sol tarafa doğru yine Tuna Nehri manzaralı kısımdan devam edince görülen binanın alt katında ise çeşitli resim tablolarının ve hediyelik eşya vs. satıldığı küçük dükkanlar var.

Saat Kulesi’nin bulunduğu yere yakın bir noktadan bakılan manzara ise sanıyorum Petrovaradin’deki en güzel manzaradır. Karşıda Tuna Nehri, Varadin Köprüsü ve Novi Sad.

petrovaradin-gezilecek-yerler

Tuna Nehri ve Novi Sad’a bakış – Petrovaradin Gezilecek Yerler

VI. Karl Kapısı

Sırpçası Kapija Karla VI olan bu kapı 1780 yılında yapılmış. Önündeki ahşap köprü ise sanıyorum kaledeki en uzun köprü.

petrovaradin-gezilecek-yerler

VI. Karl Kapısı – Petrovaradin Gezilecek Yerler

Ludwig von Baden Kapısı

Bu kapıyı kaleden aşağıya inerken kullanmıştım. İsimlendirilmesinin sebebi ise, Petrovaradin’i Osmanlılar elinden almasıymış.

petrovaradin-gezilecek-yerler

Ludwig von Baden Kapısı – Petrovaradin Gezilecek Yerler

Bu kapıların dışında Belgrad Kapısı ve Leopold Kapısı da var.

Saat Kulesi’ne yakın yerde bulunan, tişört ve hediyelik eşya satılan küçük bir dükkan bulunuyor. O dükkanın hemen yanında Ludwig von Baden Kapısı’nın olduğu bölüme giden ilgi çekici sayılabiliecek ayrıca bir de tünel bulunuyor.

petrovaradin-gezilecek-yerler

Tünel – Petrovaradin Gezilecek Yerler

St. George Kilisesi

Ludwig von Baden Kapısı’ndan aşağıya doğru inerken karşımıza çıkan kilisedir. 18. yüzyılın başlarında inşa olmuş ve şuan o bölgede yaşayan Hırvat kesimin kültür merkezi olarak kullanılıyormuş.

Bu resimde görülen merdivenlerden aşağıya inip nehir kenarına yaklaştığımda burada bir çok kapısı olan depolara ya da bedestene benzer bir set gördüm. Sonra az daha ilerleyip Varadin Köprüsü’ne vardım ve yürüyerek karşıya geçtim. Artık Novi Sad sınırlarındaydım.

Novi Sad gözlemlerimi anlattığım “Novi Sad Gezilecek Yerler” adlı yazımı da okuyabilirsiniz.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

8 yorum

  1. Onur Eskici

    Hocam valla sana helal olsun. Birkaç yazını okudum. Tüm ayrıntılarıyla yazmışsın her şeyi. Millet Novi Sad’a gider instagrama iki foto atar, geri döner. Sen Petrovaradin Kalesi’ndeki Saat Kulesi’nden bile bahsetmişsin.

  2. Deniz Demir

    Merhaba hocam, Exit festivaline katıldınız mı?

    • Sequ
      Sequ'nun Seyahatnamesi

      Merhaba Deniz. Petrovaradin’de Mayıs ayında bulunduğum için Exit festivaline katılmadım. Ama oraya giden bayağı Türk var. Interrail gruplarından takip edip bilgi alabilirsin.

  3. engin

    Merhabalar,
    Bir önceki istasyon olan karlofçada indiğimizde petrovaradin’e nasıl ulaşabiliriz tren bileti sınırsız mı oluyor?

    • Sequ
      Sequ'nun Seyahatnamesi

      Merhaba,

      Öncelikle tren bileti sınırsız değil. Dolayısıyla indikten sonra tekrar binemezsiniz. Gerçi 1 durak var. Risk almak isterseniz kaçak da binebilirsiniz ama tavsiye etmem. Onun dışında emin olmamakla beraber otobüs var diye tahmin ediyorum. En kötü taksi bile tutsanız çok fazla tutmaz sanırım. Çünkü, arada 8-10 km mesafe var.

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*