Nihayet Balkan turumdaki son gezdiğim yer olan Prizren ile Balkanlar gezi notlarımı kapatıyorum. Bir önceki yazımda da dediğim gibi, Kosova’ya asıl geliş amacım Priştine’den çok Prizren’i merak ettiğim içindi.
Bu yazımda Prizren Gezilecek Yerler, Prizren’e Nasıl Gidilir, Prizren’de Nerede Kalınır, Prizren’de Ne Yenir gibi konulardan bahsedeceğim.
Yazı İçeriği
Prizren’e Nasıl Gidilir ?
Prizren şehrine Priştine’den ulaştığım için diğer ülkelerden buraya ulaşım ile ilgili net bir bilgim yok. Sadece Üsküp Prizren arasının yaklaşık 120 km olduğunu biliyorum. Priştine’den Prizren’e neredeyse her 20-30 dakikada bir otobüs var. Ben, Priştine Otobüs Terminali’ne gelerek saat 14:00’daki otobüse binmiştim. Otobüs 5 no’lu perondan kalkmıştı. Terminal içindeki danışmadan bilgi alabilirsiniz.
Priştine’den Prizren’e otobüs fiyatı tek yön için 4 Euro. Siz direkt otobüse binebiliyorsunuz. Ücreti muavin tek tek dolaşarak sonradan topluyor.
Bu güzergah için yolculuk tam 1 saat 40 dakika sürdü. Prizren’den dönüşte ise son otobüs akşam 7’de kalkıyor. Ancak, önceden hangi firmaya ait olan otobüsün gideceği belli olmuyor. Yani, Prizren Otobüs Terminali’ndekiler öyle söyledi. Yapmanız gereken sadece beklemek. Bu arada ilginç bir şekilde, Priştine’den Prizren’e gidiş ücreti 4 Euro iken Prizren’den Priştine’ye gidiş ücreti ise 3 Euro. Sanıyorum son otobüs olduğu içindi. Son olarak, bu güzergah için de yolculuk 1 saat 50 dakika sürdü; ama otobüs, dönüşte yolcu almak için gidişe nazaran daha fazla durdu.
Prizren Nerede Kalınır ?
Prizren’e günübirlik gittiğim için konaklamama gerek kalmamıştı. Ancak, otobüste tanıştığım Alman bir elemanla terminalden şehir merkezine doğru yürürken rezervasyonu olmadığı için ona bir hostel baktık. Yol üzerinde M99 adlı bir hostele girdik. Sahibi Türkçe biliyordu. Zaten Prizren’de Türkçe bilmeyen kimse yok gibi birşey. Neyse, Alman eleman 8 kişilik odada kahvaltı dahil gecelik 8 Euro’ya anlaştı. Oda 8 kişilik olmasına rağmen büyük ihtimalle o gün tek başına kalacaktı.
Hostel sahibi bize çay yaptı. O arada, hostelin wi-fi hizmetinden de yararlandım. Sonra baktım muhabbet uzuyor, elemanla vedalaşıp yalnızca birkaç saatimin olduğu Prizren şehrini dolaşmaya çıktım. Bu arada, bu hostel nehir boyu yürürken Taş Köprü’ye gelmeden yolun sol tarafında bir yerde kalıyor.
Prizren Gezilecek Yerler
Prizren şehrinde görülecek çok da fazla yer olmasa da tam bir Osmanlı şehri görünümündeki bu yerde tarihi yapıları görmek, sokaklarında dolaşmak gerçekten zevkliydi. Gezdiğim yerlerle ilgili bilgi verecek olursam :
Taş Köprü
Köprünün yapılış tarihi net olarak bilinmese de 15. yüzyıl sonu inşa edildiği tahmin ediliyormuş. Prizren şehrinin simgelerindendir. Köprüden geçmeden hemen sol tarafta Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu bulunuyor.
Sinan Paşa Camii
Prizren şehrindeki en önemli camilerden biri olup şehrin merkezinde yer alır. Üstteki resimde de görünen bu camii 17. yüzyıl yapısı Sinan Paşa Camii’dir. Caminin restorasyonu 2011 yılında TİKA tarafından yapılmış.
Sinan Paşa Camii’nin yanındaki beyaz binalarda ise hediyelik eşyalar satılıyor.
Şadırvan Meydanı
Burası Prizren şehrinin merkez meydanıdır. Ortada yer alan Osmanlı Şadırvanı ile meşhur bu meydanda sağlı sollu cafe ve restorantlarla doludur. Her daim kalabalık olan meydan tam bir buluşma yeridir diyebilirim.
Prizren Kalesi
Kalenin geçmişi Roma dönemine kadar uzanıyormuş. Osmanlılar döneminde sağlam bir kale getirilmiş. Yorucu bir 10-15 dakika sonra çıkılan kalede görülecek pek fazla bir şey olmasa da Prizren şehrinin panoramik görüntüsü için mutlaka buraya gelinmelidir.
Prizren Kalesi’ne giriş ücretsiz. Kale manzarası ve genel görüntüsü için aşağıda çekmiş olduğum videoyu izleyebilirsiniz.
Kale içerisinde, şehre bakan tarafında birçok gözetleme odasının yanı sıra, ne olduğunu tam olarak kestiremediğim bazı yapılar ve kalenin arka tarafında bir gizli geçit yer alıyor. Kalenin iç kısımdaki genel görüntüsü şu şekilde :
Kalenin sol köşesine doğru olan taraftaki burcun üzerinde ise Osmanlılar’dan kalma bir top sergileniyor.
St. Savior Kilisesi
St. Spas Kilisesi de denen bu yapı Prizren Kalesi’ne giden yol üzerinde bulunan bir Sırp Ortodoks Kilisesi imiş. Yapılış tarihi 1330 yılı civarı olduğu sanılıyor. Kilisenin dış avlusuna açılan kapıyı açıp içeriye girince atletli ve göbekli bir dayı hemen “Bujrum” çekiyor.
Biraz ilerleyip kilisenin içine girdim. Üstü açık olan bir avlusu var. İçeride pek bir şey yok. Kenarda 2 Euro yazdığını görüp, göbekli dayının da hareketlenip içeri avludaki kulübe gibi bir yere yöneldiğini farkedince hemen tüydüm. Sanıyorum bilet kesmek için gitmişti.
Arasta Camii
16. yüzyılın ilk yarısında, bugün sadece minaresi kalan bölgeye bu bir camii yapılıp daha sonra etrafına da çeşitli dükkanlar inşa edilince burası bir ticaret merkezi haline gelmiş. Bu sebeple buraya Arasta Camii denmiş. 1913 yılında çıkan yangında ise çarşı tamamen yanmış.
1960’lı yılların hükümeti ise şehre yeni bir görünüm kazandırma amacıyla bu camii dahil çeşitli yapıları yıkmış. Protestolar sonucu sadece caminin minaresi kurtarılabilmiş. O yüzden Arasta Camii denen yer günümüzde sadece bir minareden ibaret olan bir yapıdır.
Gazi Mehmed Paşa Hamamı
Arasta Camii’nin tam çaprazında bulunan yerde 16. yüzyılda yapılmış bir hamamdır. Günümüzde artık hamam olarak değil, çeşitli sanatsal sergilerin gösterildiği mekan olarak kullanılıyormuş. Hamamın restorasyonu halen daha devam ediyor.
Bu da hamamın içinden bir görüntü. Tam resim çekerken içerden adamın biri çıkıp “Kapalıyız” gibisinden bir şeyler söyleyince iç kısmı gezemedim.
Emin Paşa Camii
Tarih kitaplarında daha önce ismini duymadığım Emin Paşa tarafından 1831-32 yılları arasında yaptırılan bir camiymiş. Gazi Mehmed Paşa Hamamı’nın hemen arkasında bulunuyor. Balkanlar’da birçok Osmanlı eserininin restorasyonuna katkı sağlayan TİKA, Emin Paşa Camii için de çalışma yapmış. Restorasyonu geçen yıl tamamlanmış.
Halveti Tekkesi
Kukli Bey ya da diğer adıyla Saraçhane Camii’nin yanında bulunan 17. yüzyılda yapılmış tekkedir. Burada bulunan türbede birçok tarikat mensubu kişiler yatmaktaymış.
Tekkenin avlusunda ise dikkate değer, gayet sanatlı bir çeşme bulunuyor.
Cuma Camii
Aslen, Bogoroditsa Leviška adlı bir kilise olan bu yapı 1455 yılında şehrin fethedilmesiyle camiye dönüştürülmüş ve burada kılınan ilk namaz Cuma namazı olduğu için Cuma Camii denmiş.
Namazgah
Kırık Camii olarak da bilinen bu yapı Fatih Sultan Mehmed tarafından 21 Haziran 1455 yılında yaptırılmış. Prizren otobüs terminaline yakın bir yerde bulunuyor.
St. George Katedrali
Şadırvan Meydanı’na yakın yerde bulunan bu kilise 15. yüzyılın sonlarına doğru yapılmış. Ağaçların arasından ancak bu kadarını görüntüleyebildim.
Our Lady of Perpetual Succour Katedrali
Türkçe’ye Yardımcı Bayan Katedrali olarak çevrilmiş olan bu yapı 1870 yılında inşa edilmiş. Gittiğimde kapalı olduğu için içerisinin görünümünü bilemiyorum.
Prizren’de kısıtlı zaman içinde gezebildiğim yerler bu kadardı. Bunların dışında otobüs terminalinden şehir merkezine nehir boyu yürürken solumuzda kalan Prizren Belediye Binası‘nı ve Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkelere kendi dillerinde teşekkür edildiği yazıyı görebilirsiniz. Ayrıca Saat Kulesi ve diğer birkaç camii ve kilise de diğer görülebilecek yerlerdendir.
Prizren’de Ne Yenir ?
Prizren’de yeme içme olayı genel olarak Şadırvan Meydanı’nda toplanmıştır. Burada geleneksel Balkan mutfağının yanı sıra pizza gibi seçenekler de var. Kısıtlı zamanımda çevreyi gezdiğimden işim bitince direkt otobüs terminaline gitmiştim.
Priştine otobüsünün kalkmasına yarım saat olduğunu öğrenince, terminale yakın ufak bir lokantada pljeskavica yemiştim. Sanıyorum adı Inter Restaurant gibi bir şeydi. Yediğim Pljeskavica köftesi, bu kez ekmek arasında değil ayrı bir şekilde geldi. Tabakta büyük bir burger ve yanında yeşilliği vardı. Ekmek ise yuvarlak, dörde bölünmüş şekildeydi. Gayet lezzetliydi. Kısacası, Pljeskavica + 1 kutu kola için toplam 2 Euro ödemiştim.
Prizren Araç Kiralama
Prizren’de araç kiralama seçeneklerine BURADAN ulaşabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Merhabalar,
Biz dönüş uçağını Belgrad’tan aldığımız için mecburen Prizren üzerinden Sırbistan’a gireceğiz. Birkaç yerde sorun yaşanabileceği yazıyor. Sizce ne yapmalıyız?
Merhaba Murat,
Bu dediğin olayı ben de duymuştum ve hatta benzer sorunu yaşamayayım diye Sırbistan Niş üzerinden önce Üsküp’e girmiştim, ondan sonra Kosova’ya geçmiştim. İnterrail gruplarında da birçok kişi sorun yaşanacağını belirtmiş. Şöyle bir durum da var. Ben Kotor’dayken Avustralyalı bir eleman ile muhabbetimizde kendisi sorunsuz bir şekilde bu Sırbistan-Kosova sınırını geçtiğini söylemişti.
Yani sana tavsiyem illa ki bu yolu izleyeceksen tüm evraklarının (otel rezervasyonu, uçak biletleri vs) tam olması gerekir. Rotanda esneklik yaparsan başka bir ülke üzerinden gitmek daha temiz olabilir.
Prizren hakkında ne gibi önerilerin var hocam ?
Merhaba Yasin. Hangi konularda öneri istiyorsun? Genel olarak bildiklerimi yazımda paylaştım zaten.
yeni yazılarınızı merakla bekliyor, keyifle okuyoruz.
Teşekkür ederim. Zamanla eksik olanları ve gideceğim yeni destinasyonları yazacağım.